VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er staat op de Atlantische Oceaan nog steeds een stevige westelijke stroming tussen lagedrukgebieden die van west naar oost koersen en het hogedrukgebied van de Azoren. Wij zitten nog steeds onder invloed van die lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden naar de Noorse Zee koersen. Daaraan verbonden fronten beïnvloeden ons weer. Zo ook vandaag. Er trekken diverse (zwakke) fronten over onze omgeving, waarbij we terecht komen in een stevige zuidwestelijke stroming met aanvoer van zeer zachte lucht. Vanochtend trekt een zwak occlusiefront door, vanavond en vannacht gevolgd door een warmtefront waarna de aangevoerde lucht nog zachter wordt. Morgen trekt dan in de namiddag het koufront door. Tot en met dinsdag zitten we dan nog onder invloed van lagedrukgebieden, maar tegen woensdag zorgt een uitloper van het Azorenhoog voor rust en stabilisatie in de atmosfeer. Deze ontwikkelt zich later in de week tot een apart en stevig hoog in onze buurt. Het wordt dan veel koeler en we krijgen dan een aantal rustige dagen waarop het ook droog blijft.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het wisselvalliger. Een volgende storing klopt aan de deur en zal in de loop van de dag van west naar oost passeren met perioden van regen en/of buien. Vooral vanochtend kunnen we af en toe wat lichte regen krijgen, maar de hoeveelheden vallen erg mee. Het gaat om niet veel meer dan lichte regen of wat motregen. Vanmiddag overheersen de droge perioden dan weer, hoewel er wel veel bewolking blijft hangen. De zon kan zich af en toe even laten zien, maar veel stelt het niet voor. De temperaturen zijn daarbij wel nog erg zacht en halen nog gemakkelijk en ondanks het mindere weer een 16 tot 17 graden. Het gaat ook weer harder waaien. Die wind kan aan zee zelfs weer hard worden met uitschieters tot een 60 à 70 km per uur.

Ook vanavond en -nacht is het af en toe nat met perioden van soms eens wat lichte regen of motregen en zelfs nog wat meer wind. Mogelijks trekt die aan de kust zelfs tijdelijk tot stormachtig aan. In elk geval wordt ook dat een erg zachte nacht met minima rond een 14 à 15-tal graden of zelfs nog wat meer!

Morgen:

Ook morgen moeten we nog rekening houden met nattigheid. Een slepend front blijft nog even in de buurt met regen of buien. De regen zit vooral in de ochtend en rond de middag. Na passage ervan volgen nog een reeks buien bij een naar west draaiende wind. Aanvankelijk is het op maandag nog erg zacht met maxima die morgenochtend nog gemakkelijk rond een 17-tal graden zitten, maar na het front loopt koelere lucht binnen en zakken de temperaturen van 17 graden naar een 13-tal graden.

In de nacht naar dinsdag is het dan meest droog op een enkele bui niet te na gesproken. De minima dalen dan weer naar een 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Tegen dinsdag zitten we dan in veel frissere lucht. Het wordt dan overdag nog een graad of 12 wat aanleunt bij de normale waarden voor de tijd van het jaar. Het is wel nog steeds niet volledig droog. In de loop van de dag moet nog een koufront passeren met tijdelijk opnieuw perioden van regen of een aantal verspreide buien.

In de nacht naar woensdag komt de atmosfeer tot rust en koelt het fors af. Tegen woensdagochtend zou het aan de grond zelfs licht kunnen vriezen want ook de wind neemt af en gaat liggen.

Later:

Woensdag wordt een rustige dag, maar wel nog met vrij veel wolken. Toch zijn er ook opklaringen. Het is dan veel rustiger geworden met een wegvallende wind die veranderlijk wordt. De maxima zitten rond een 11 à 12-tal graden en het is droog.

Samenvatting:

Vandaag is het zwaar bewolkt met weinig of geen zon. Vooral in de ochtend zijn er tijdelijk ook perioden met wat (lichte) regen mogelijk. In de namiddag is het meest droog, maar het gaat hard waaien met uitschieters van 60 tot 70 km per uur. Het is wel erg zacht met maxima rond 17 graden.

Geert, zondag 01 november, 09.20 uur.

Het is herfst, dus genieten we even van de prachtige herfstkleuren van de miscanthus: