VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen een Europees hogedrukgebied en lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan, staat bij ons een stevige zuidwestelijke stroming. Het Europees hoog breidt zich aanvankelijk nog wat uit en neemt ons vandaag tijdelijk en heel even in bescherming. Een koufront boven de Britse Eilanden kan ons daardoor voorlopig niet bereiken en we zitten daarbij in een diepe en uitgebreide warme sector. Pas tegen zaterdagavond komt het koufront weer in beweging en gaat door onze regio trekken. Het Europees hoog trekt zich dan terug en we komen weer meer onder invloed van depressies boven de Britse Eilanden. Vervolgens krijgen we op zondag en maandag te maken met een slepend front dat traag door onze omgeving trekt. We zitten daarbij in zeer zachte lucht. Pas tegen dinsdag komen we volledig achter het front terecht in veel koelere lucht. Daarbij ontwikkelt zich dan een nieuw hoog dat via de Britse Eilanden naar onze omgeving trekt en zorgt voor een aantal rustige dagen. De maxima overdag vallen dan terug op meer normale waarden, maar vooral de nachten kunnen koeler worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we eerst nog een redelijke periode te pakken. De dag start daarbij droog. Er is ook ruimte voor een aantal opklaringen zodat de zon zich toch wel tijdelijk wat laat zien. De breedste opklaringen vinden we landinwaarts terug, naar het westen toe en zeker aan de kust hangen er meer wolken en heeft de zon het moeilijker. We krijgen dan vervolgens vanmiddag geleidelijk wel weer meer wolken, maar het wordt ook vrij zacht. Een naar zuid tot zuidwest draaiende en ook weer overdag aantrekkende wind voert weer veel zachtere lucht aan met maxima die richting 17 graden gaan. Het is eerst nog droog, maar in de (late) namiddag neemt de kans op regen toe vanaf het westen.

Vanavond en in de nacht naar zondag kan het opnieuw wat gaan regenen bij dan alweer erg zachte minima van een 11-tal graden. De zuidwestelijke wind blijft flink doorwaaien.

Morgen:

Morgen wordt het wisselvalliger. Een volgende storing klopt aan de deur en zal in de loop van de dag van west naar oost passeren met perioden van regen en/of buien. De temperaturen zijn daarbij wel nog erg zacht en halen nog gemakkelijk en ondanks het mindere weer een 16 tot 18 graden. Het gaat ook weer harder waaien. Die wind kan aan zee zelfs weer hard worden met uitschieters tot een 60 à 70 km per uur.

Ook morgenavond en -nacht is het nat met perioden van regen en zelfs nog wat meer wind. Mogelijks trekt die aan de kust zelfs tijdelijk tot stormachtig aan. In elk geval wordt ook dat een erg zachte nacht met minima rond een tiental graden of zelfs nog wat meer.

Overmorgen:

Ook op maandag moeten we nog rekening houden met nattigheid. Een slepend front blijft nog even in de buurt met regen of buien. Na passage ervan volgen nog een reeks buien bij een naar west draaiende wind. Aanvankelijk is het op maandag nog erg zacht, maar na het front loopt koelere lucht binnen en zakken de temperaturen van 17-18 graden naar een 13-tal graden.

Later:

Tegen dinsdag zitten we dan in veel frissere lucht. Het wordt dan overdag nog een graad of 12 wat aanleunt bij de normale waarden voor de tijd van het jaar. Het is wel nog steeds niet volledig droog. In de loop van de dag moet nog een koufront passeren met tijdelijk opnieuw perioden van regen of een aantal verspreide buien.

Samenvatting:

We krijgen vandaag tijdelijk een betere periode met vooral landinwaarts een aantal bredere opklaringen. Aan zee blijven er meer wolken hangen. Later op de dag neemt de bewolking bovendien weer toe. Maxima rond 17 graden bij een opnieuw fors aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 31 oktober, 08.05 uur.

Het is herfst, dus genieten we even van de prachtige herfstkleuren van de miscanthus: