MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen ligt nog steeds boven Europa. Daarin zit ook nog altijd stormdepressie Odette die met kern intussen boven het oosten van ons land ligt. Rond en in het laag en rond de diverse kernen zitten regen- en buienzones, sommige zeer intense. Door het ronddraaiende laag in onze buurt worden er vanaf de Noordzee ook steeds nieuwe buien en regengebieden aangevoerd die soms lang over een zelfde plaats kunnen blijven hangen met lokaal enorme neerslagsommen tot gevolg. Het windveld van Odette ligt daarbij vooral over de Noordzee en langs onze kust. Landinwaarts is er een flink stuk minder wind. Het lagedrukgebied vult tegen maandag geleidelijk aan op en maakt op dinsdag plaats voor een tijdelijke wig van het Azorenhoog. Heel tijdelijk want tegen woensdag komen er alweer nieuwe Atlantische lagedrukgebieden onze kant op met regen en wind. De tweede helft van de week wordt dan ook al even wisselvallig als nu met perioden van regen, wind en buien. De temperaturen veranderen daarbij weinig.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kijken we weer tegen een herfstig weerbeeld aan. Depressies blijven dicht in de buurt en daardoor zitten we met tal van buien die in onze regio vallen, zeker in de ochtend. Ook een donderklap blijft net zoals de hele voorgaande periode tot de mogelijkheden behoren. Opnieuw kan het op bepaalde plaatsen erg lang en zeer intens en hard regenen met heel veel water op een korte periode. In de namiddag gaan dan geleidelijk de droge perioden overheersen en verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld. De wind neemt ook flink in kracht af en zit in een noordelijke hoek.

Vanavond is het eerst wisselend bewolkt met opklaringen. Later in de nacht neemt de bewolking weer toe en komen er weer perioden met lichte regen voor. De minima dalen tot rond een 12 à 13-tal graden.

Morgen:

Morgen zitten we dan tijdelijk in wat rustiger vaarwater. We hebben dan te maken met een west tot noordwestelijke stroming. In de ochtend zitten we daarbij eerst nog met een zwakke regenzone. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met wat lichte regen. In de namiddag komen er voorzichtig wat opklaringen. De temperaturen kunnen dan weer een graadje hoger uitkomen en halen een 18 tot 19-tal graden.

Overmorgen:

Dinsdag lijkt een beetje de beste dag van de week te kunnen worden. We zouden het dan waarschijnlijk droog houden met een mix van wolken en opklaringen. De bewolking neemt later wel weer toe op nadering van nieuwe lagedrukgebieden die later in de week weer voor regen en wind gaan zorgen.

Later:

Woensdag krijgen we een volgende depressie op bezoek. De wind neemt weer toe en het wordt zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien.

Samenvatting:

Vandaag valt er in de ochtend eerst nog regen of een bui. De namiddag wordt droger met later zelfs enkele voorzichtige opklaringen. De felle noordenwind neemt langzaam af bij temperaturen die oplopen naar een 17-tal graden.

Geert, zondag 27 september, 11.15 uur.

Het is de tijd waarin de akebia vruchten maakt. Een wat onbekende klimplant, maar met prachtige bloemen in het voorjaar en wat mysterieuze vruchten in het najaar: