MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen ligt inmiddels boven Europa. Daarin zit ook nog altijd stormdepressie Odette die met kern het hele weekeind dicht in onze buurt blijft liggen. Rond en in het laag en rond de diverse kernen zitten regen- en buienzones, sommige zeer intense. Door het ronddraaiende laag in onze buurt worden er vanaf de Noordzee ook steeds nieuwe buien en regengebieden aangevoerd die soms lang over een zelfde plaats kunnen blijven hangen met lokaal enorme neerslagsommen tot gevolg. Het windveld van Odette ligt daarbij vooral over de Noordzee en langs onze kust. Landinwaarts is er een flink stuk minder wind. Het lagedrukgebied vult tegen maandag geleidelijk aan op en maakt op dinsdag plaats voor een tijdelijke wig van het Azorenhoog. Heel tijdelijk want tegen woensdag komen er alweer nieuwe Atlantische lagedrukgebieden onze kant op met regen en wind.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een zeer wisselvallige dag. De wind draait naar een noordwestelijke tot noordelijke richting en blijft vrij stevig doorwaaien. Net als de vorige dagen staat er per momenten erg veel wind die fors kan uitschieten. Gaandeweg de dag neemt die langzaam af, maar vanochtend is dat aan zee nog een volle 6 tot 8 Bft met pieken die nog steeds tot 100 km per uur kunnen halen. Boven land noteren we een 5-6 Bft met uitschieters die eerst nog tot rond de 80 km per uur kunnen halen. In de namiddag begint de wind flink in kracht af te nemen. De meeste wind blijft sowieso de hele dag aan de kust staan, landinwaarts is er duidelijk veel minder wind. De temperaturen zijn ronduit koel geworden met maxima tussen 14 en 16 graden. Er vallen regelmatig ook buien en dat kunnen forse buien zijn waarbij ook onweer kan voorkomen. Het is daarbij mogelijk dat bepaalde gebieden erg lang met overvloedige en zeer zware regens te maken hebben. Vanaf de Noordzee worden er continu gebieden met buien en regen aangevoerd en die kunnen erg lang boven een zelfde gebied blijven hangen. De verdeling is grosso modo dat er landinwaarts en in het oosten (Oost-Vlaanderen) meer en zeer actieve neerslaggebieden voorkomen dan in het westen. De Westhoek en Westkust zou het zelfs lang droog kunnen houden terwijl een paar tiental km meer landinwaarts de regen overvloedig is.

Ook vanavond en in de nacht naar zondag blijven er nog felle buien mogelijk. Nog steeds kan er lokaal overvloedige regen vallen. Er kan op sommige plekken tientallen liters water naar omlaag komen met zelfs kans op lokale wateroverlast. De wind neemt dan verder in kracht af, maar gaat tegen de ochtend weer wat aanwakkeren. Minima daarbij rond een 11 graden.

Morgen:

Morgen wordt het al niet veel beter. De herfst is werkelijk los gelaten want ook morgen liggen depressies dicht in de buurt en zitten we met tal van buien die in onze regio vallen, zeker in de ochtend. Ook een donderklap blijft net zoals de hele voorgaande periode tot de mogelijkheden behoren. Opnieuw kan het op bepaalde plaatsen erg lang en zeer intens en hard regenen met heel veel water op een korte periode. In de namiddag gaan dan geleidelijk de droge perioden overheersen en verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld. De wind neemt ook flink in kracht af en zit in een noordelijke hoek.

Afhankelijk van de opklaringen zou het dan in de nacht naar maandag wel eens flink kunnen afkoelen. De minima dalen tegen de ochtend zeker naar een 8 à 9 graden, mogelijk lager.

Overmorgen:

Maandag zitten we dan tijdelijk in wat rustiger vaarwater. We hebben dan te maken met een west tot noordwestelijke stroming. Die voert wolkenvelden en opklaringen aan met een kleine kans op nog een lokale bui of eens wat tijdelijke lichte regen. De temperaturen kunnen dan weer een graadje hoger uitkomen en halen een 18 tot 19-tal graden.

Later:

Dinsdag lijkt een beetje de beste dag van de week te kunnen worden. We zouden het dan waarschijnlijk droog houden met een mix van wolken en opklaringen. De bewolking neemt later wel weer toe op nadering van nieuwe lagedrukgebieden die later in de week weer voor regen en wind gaan zorgen.

Samenvatting:

Aan zee blijft er de hele dag veel wind staan met felle rukwinden. Landinwaarts neemt die wind snel af. Er zijn buien en regengebieden en op sommige plekken (vooral in het oosten en landinwaarts) kan er veel en overvloedige regen vallen. In het westen is het aanvankelijk droger, maar ook daar verschijnen later regen en buien in het weerbeeld. Ook vanavond en vannacht zijn er buien en regenperioden met aanhoudend veel wind aan zee.

Geert, zaterdag 26 september, 10.25 uur.

Het is de tijd waarin de akebia vruchten maakt. Een wat onbekende klimplant, maar met prachtige bloemen in het voorjaar en wat mysterieuze vruchten in het najaar: