MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Britse Eilanden, de Noordzee en de Noorse kust, beïnvloedt ons weer. Het heeft diverse fronten en buienlijnen die over onze omgeving trekken. Het is daarbij ook uitkijken naar de uitdieping van een randstoring van het laag die vandaag ontstaat. Het windveld van die randstoring komt vanaf de late middag over onze regio te liggen waarbij het dan zwaar kan gaan stormen! Tegen het weekeind schuift de stroming geleidelijk meer naar het noorden door het oostwaarts trekken van het hoofdlaag en kunnen we een meer noordelijke wind krijgen. Er wordt daarmee de komende dagen dan ook geleidelijk steeds koelere lucht aangevoerd. Per momenten kunnen er de komende dagen ook stevige buien vallen en alle modellen komen stilaan op één lijn te staan dat er de komende dagen ook wel vrij veel neerslag zal gaan vallen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een koelere dag. We komen nog dieper in de koelere lucht terecht met maxima die verder teruglopen naar een 15 tot 17 graden. Gaandeweg de dag vallen er dan een aantal verspreide buien, maar er zijn ook plekken die het droog kunnen houden. De naar west draaiende wind blijft matig tot vrij krachtig en vlagerig waaien. Tegen de late middag / vooravond kan die wind verder aanspannen en krijgen we op zee met een forse storm te maken! Aan de kust kunnen de rukwinden vanaf de tweede helft van de namiddag mogelijk aantrekken tot 100 à 130 km per uur! Ook boven land zijn er vanaf de late middag / vooravond forse windstoten te verwachten die van 80 tot 100 km per uur kunnen gaan! De wind houdt vanavond en vannacht aan en kan lokaal voor schade zorgen. Parkeer de wagen ook best niet in de buurt van bomen.

Ook vanavond en vannacht kunnen we nog met stormachtig weer te maken hebben. Ook dan trekt een zwaar windveld door onze omgeving met kans op felle windstoten en mogelijke schade. De rukwinden kunnen aan zee nog tot laat in de nacht uitschieten tot een flink stuk boven de 100 km per uur met pieken van 110 tot 130 km per uur. Landinwaarts is dat van 80 tot 100 km per uur! Er vallen ook nog flink wat buien, zelfs met kans op onweer.

Morgen:

Ook morgen wordt een wisselvallige dag. De wind draait naar een noordwestelijke tot noordelijke richting en blijft vrij stevig doorwaaien. Net als de vorige dagen staat er per momenten erg veel wind die fors kan uitschieten. Gaandeweg de dag neemt die langzaam af, maar morgenochtend is dat aan zee nog een volle 6 tot 8 Bft met pieken die nog steeds tot 100 km per uur kunnen halen. Boven land noteren we een 5-6 Bft met uitschieters die eerst nog tot rond de 80 km per uur kunnen halen. In de namiddag begint de wind flink in kracht af te nemen. De temperaturen zijn ronduit koel geworden met maxima tussen 14 en 16 graden. Er vallen regelmatig ook buien en dat kunnen forse buien zijn waarbij ook onweer kan voorkomen.

Ook morgenavond en in de nacht naar zondag blijven er nog felle buien mogelijk. De wind neemt dan verder in kracht af.

Overmorgen:

Zondag wordt het al niet veel beter. De herfst is werkelijk los gelaten want ook zondag liggen depressies dicht in de buurt en zitten we met tal van buien die in onze regio vallen, zeker in de ochtend. Ook een donderklap blijft net zoals de hele voorgaande periode tot de mogelijkheden behoren. In de namiddag gaan dan geleidelijk de droge perioden overheersen en verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld. De wind neemt ook flink in kracht af en zit in een noordelijke hoek.

Afhankelijk van de opklaringen zou het dan in de nacht naar maandag wel eens flink kunnen afkoelen. Dat moet nog in detail bekeken worden.

Later:

Maandag zitten we dan tijdelijk in wat rustiger vaarwater. We hebben dan te maken met een west tot noordwestelijke stroming. Die voert wolkenvelden en opklaringen aan met een kleine kans op nog een lokale bui. De temperaturen kunnen dan weer een graadje hoger uitkomen.

Samenvatting:

Vanochtend wolken, opklaringen en enkele verspreide buien. Vanmiddag neemt de wind en buiigheid toe. In de tweede helft van de middag arriveert een stormveld aan onze kust met felle rukwinden zowel aan zee als landinwaarts. Die kunnen tot 100 à 130 km per uur uitschieten! Maxima rond 15 tot 17 graden. Ook vanavond en vannacht is het stormachtig met veel wind, felle rukwinden en perioden met regen en buien.

Geert, vrijdag 25 september, 06.35 uur.

Het is de tijd waarin de akebia vruchten maakt. Een wat onbekende klimplant, maar met prachtige bloemen in het voorjaar en wat mysterieuze vruchten in het najaar: