MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Britse Eilanden, de Noordzee en de Noorse kust, beïnvloedt ons weer. Het heeft diverse fronten en buienlijnen die over onze omgeving trekken. Het is daarbij ook uitkijken naar de uitdieping van een randstoring van het laag die morgen ontstaat. Het windveld van die randstoring kan morgen en in de nacht naar zaterdag tot over onze regio komen te liggen waarbij het dan mogelijk (zwaar) kan gaan stormen! Tegen het weekeind schuift de stroming geleidelijk meer naar het noorden door het oostwaarts trekken van het hoofdlaag en kunnen we een meer noordelijke wind krijgen. Er wordt daarmee de komende dagen dan ook geleidelijk steeds koelere lucht aangevoerd. Per momenten kunnen er de komende dagen ook stevige buien vallen en alle modellen komen stilaan op één lijn te staan dat er de komende dagen ook wel vrij veel neerslag zal gaan vallen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in een compleet ander weertype. Het is een flink stuk koeler geworden met maxima die nog maar oplopen tot rond een 17-18 graden. Er zijn veel wolken en in de loop van de dag trekt ook nog een storing met perioden van regen of buien door onze regio. De ochtend verloopt nog grotendeels droog met slechts enkele verspreide buien, maar vanmiddag krijgen we allemaal weer regen en buien. De wind spant ook aan en wordt matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk die later op de dag van 50 tot 70 km per uur kunnen halen boven land. Aan zee kan de wind in de namiddag zelfs uitschieten tot een ruime 80 km per uur.

Na de regen volgen dan buien. In de loop van de avond en nacht valt er regelmatig een bui en dat kan eventueel wel een felle bui zijn. De nachtelijke minima zitten daarbij dan weer rond een 8 tot 10-tal graden.

Morgen:

Morgen is ook een koelere dag. We komen nog dieper in de koelere lucht terecht met maxima die verder teruglopen naar een 15 tot 17 graden. Gaandeweg de dag vallen er dan een aantal verspreide buien, maar er zijn ook plekken die het droog kunnen houden, al lijkt de buiigheid toch flink aangescherpt ten opzichte van de vorige dagen. De naar west draaiende wind blijft matig tot vrij krachtig en vlagerig waaien. Tegen de late middag / vooravond kan die wind verder aanspannen en krijgen we op zee met een forse storm te maken! Aan de kust kunnen de rukwinden morgen later op de dag mogelijk aantrekken tot 100 km per uur, misschien wel nog meer. Ook boven land zijn er morgen in de late middag / vooravond forse windstoten te verwachten! Hou zeker de updates over dat windveld in de gaten want de precieze koers en sterkte van het windveld is nog niet zeker.

Ook in de nacht naar zaterdag kunnen we nog met stormachtig weer te maken hebben. Ook dan trekt een zwaar windveld door onze omgeving met kans op felle windstoten en mogelijke schade.

Overmorgen:

Ook zaterdag wordt een wisselvallige dag. De wind draait naar een noordwestelijke tot noordelijke richting en blijft vrij stevig doorwaaien. Net als de vorige dagen staat er per momenten erg veel wind die fors kan uitschieten. De temperaturen zijn ronduit koel geworden met maxima tussen 14 en 16 graden. Er vallen regelmatig ook buien en dat kunnen forse buien zijn waarbij ook onweer kan voorkomen.

Later:

Zondag wordt het al niet veel beter. De herfst is werkelijk los gelaten want ook zondag liggen depressies dicht in de buurt en zitten we met tal van buien die in onze regio vallen. Daarbij zou zondag voor onze regio wel eens de natste dag kunnen worden want de stroming wordt pal noord en daarmee worden dan tal van (al dan niet felle) buien aangevoerd. Ook een donderklap blijft net zoals de hele voorgaande periode tot de mogelijkheden behoren.

Samenvatting:

Vanochtend is het nog meest droog, al zijn er wel al een paar verspreide buien. Vanmiddag krijgen we meer wolken en trekken buien en/of gebieden met regen over de regio. Het is koeler met maxima tussen 15 en 18 graden bij een stevige zuidwestelijke wind, zeker vanmiddag.

Geert, donderdag 24 september, 07.25 uur.

Het is de tijd waarin de akebia vruchten maakt. Een wat onbekende klimplant, maar met prachtige bloemen in het voorjaar en wat mysterieuze vruchten in het najaar: