MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Oekraïene heeft nog tijdelijk een uitloper tot over onze omgeving. Het hoog breekt op en verdwijnt geleidelijk volledig van de weerkaarten. Het maakt plaats voor lagedrukgebieden die vanaf vandaag ons weer gaan beïnvloeden. Ze komen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij met fronten en buien. De eerste buien kunnen in de nacht naar woensdag vallen en woensdag overdag. Het echte koufront passeert vervolgens in de nacht naar donderdag. Daarachter komen we in de tweede helft van de week terecht in een zuidwestelijke tot westelijke stroming waarin storingen en buienlijnen van west naar oost over onze regio trekken. Deze stroming draait tegen het weekeind naar noordwest tot noord. De warme zomerse lucht wordt dan weg geblazen en we komen terecht in veel koelere lucht met meer wind. Exit zomer dus.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt nog een warme dag met zomerse maxima, maar we starten de dag wel grijs met nevel, mist en lage wolken. Die raken wel opgelost al kan dat lokaal wel lang duren. Opgelet: de eerste uren van de ochtend hangt er lokaal erg dichte mist met zichtbaarheden die hier en daar maar rond de 50 meter bedragen! Geleidelijk aan lost de mist op en wordt het zicht weer beter. Uiteindelijk verschijnt tegen de middag overal de zon weer, maar er verschijnt in de loop van de middag geleidelijk aan weer wat nieuwe bewolking. De wind draait in de loop van de dag ook naar een westelijke tot zuidwestelijke richting en gaat matig waaien, aan zee mogelijk vrij krachtig tegen het eind van de dag. De maxima zitten wat lager, maar halen toch nog gemakkelijk waarden van een flink stuk in de 20 graden. Die lopen vanmiddag op van een graad of 22 aan zee tot 24 graden landinwaarts.

Vanavond en vannacht komt er geleidelijk meer bewolking bij minima rond een 12 graden. De zuidwestelijke wind waait dan nog zwak tot matig. Tegen het eind van de nacht is er mogelijk een lokale bui.

Morgen:

Morgen zijn er meer wolken. Dat wordt de overgangsdag naar wisselvalligheid. Gaandeweg komen er meer wolken en kunnen er enkele buien gaan vallen. Dat zouden eventueel onweerachtige buien kunnen zijn. De temperaturen gaan er op achteruit, maar toch kunnen we aan zee morgen nog een graad of 20 verwachten terwijl dat boven land nog een ruime 22 graden kan zijn. Er komt ook meer wind te staan uit het zuidwesten.

In de nacht naar donderdag trekt een front van west naar oost door de omgeving. Het is dan zwaar bewolkt met perioden van regen.

Overmorgen:

Donderdag zitten we in een compleet ander weertype. Het is een flink stuk koeler geworden met maxima die nog maar oplopen tot rond een 17-18 graden. Er zijn veel wolken en in de loop van de dag trekt ook nog een storing met perioden van regen of buien door onze regio. De wind spant ook aan en wordt matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk die later op de dag van 50 tot 70 km per uur kunnen halen.

Later:

Vrijdag is ook een koelere dag. We komen nog dieper in de koelere lucht terecht met maxima die verder teruglopen naar een 15 tot 17 graden. Gaandeweg de dag vallen er dan een aantal verspreide buien, maar er zijn ook plekken die het droog zullen houden. De naar west draaiende wind blijft matig tot vrij krachtig en vlagerig waaien.

Samenvatting:

Vandaag start met lokaal erg dichte mist. Het zicht is op vele plaatsen tot minder dan 50 meter teruggelopen. In de ochtend wordt het zicht snel beter en tegen de middag is de mist verdwenen. Het wordt dan licht bewolkt en toch weer warm met maxima van 22 tot 24 graden.

Geert, dinsdag 22 september, 06.45 uur.

Het is de tijd waarin de akebia vruchten maakt. Een wat onbekende klimplant, maar met prachtige bloemen in het voorjaar en wat mysterieuze vruchten in het najaar: