MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ten noorden van ons, zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming. Het hoog breekt op en verdwijnt geleidelijk volledig van de weerkaarten. Het maakt plaats voor lagedrukgebieden die vanaf morgen ons weer gaan beïnvloeden. Ze komen vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij met fronten en buien. De eerste buien kunnen in de nacht naar woensdag vallen en woensdag overdag. Vervolgens komen we in de tweede helft van de week terecht in een zuidwestelijke tot westelijke stroming waarin storingen en buienlijnen van west naar oost over onze regio trekken. De warme zomerse lucht wordt dan weg geblazen en we komen terecht in veel koelere lucht met meer wind. Exit zomer dus.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt nog een mooie dag verwacht. Nog steeds hebben we dankzij een hogedrukgebied op de Noordzee te maken met een noordoostelijke stroming die zachte lucht aanvoert met veel en brede opklaringen. De zon speelt dan ook alweer een hoofdrol bij maxima die nog altijd gemakkelijk fors oplopen en in de buurt van 23 tot 25 graden uitkomen. Lokaal is dat zeker gemakkelijk nog een enkel graadje meer en halen we de 26°C.

De nacht van maandag op dinsdag wordt ook alweer een rustige nacht met minima rond een 11 tot 12-tal graden aan zee. Landinwaarts kan dat wat lager zijn en zitten we rond een 8 à 9 graden. Opgelet: er kan zich later in de nacht nevel en mist vormen en die kan het zicht tegen de ochtend hier en daar fors beperken!

Morgen:

Dinsdag wordt nog een warme dag met zomerse maxima, maar we starten de dag wel grijs met nevel, mist en lage wolken. Die raken wel opgelost al kan dat lokaal wel lang duren, maar er verschijnt in de loop van de dag geleidelijk aan weer meer bewolking. De wind draait in de loop van de dag ook naar een zuidwestelijke richting en gaat matig waaien, aan zee mogelijk vrij krachtig tegen het eind van de dag. De maxima zitten wat lager, maar halen toch nog gemakkelijk waarden van een flink stuk in de 20 graden.

In de nacht naar woensdag komt er geleidelijk meer bewolking bij minima rond een 12 graden.

Overmorgen:

Woensdag zijn er meer wolken. Dat wordt de overgangsdag naar wisselvalligheid. Een front komt dichterbij en afhankelijk van hoe snel dat nadert, kunnen we eerst toch nog een zonnige periode hebben met brede opklaringen. Gaandeweg komen er meer wolken en kunnen er enkele buien gaan vallen. Dat zouden eventueel onweerachtige buien kunnen zijn. De maxima zijn afhankelijk van hoe snel de wolken arriveren en dat is op dit moment nog niet duidelijk. Het lijkt er alleszins wel op dat we nog ruime 20’ers kunnen verwachten.

Later:

Donderdag zitten we in een compleet ander weertype. Het is een flink stuk koeler geworden met maxima die nog maar oplopen tot rond een 17-18 graden. Er zijn veel wolken en in de loop van de dag trekt ook nog een storing met perioden van regen door onze regio. De wind spant ook aan en wordt matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk die later op de dag van 50 tot 70 km per uur kunnen halen.

Samenvatting:

Vandaag wordt nog een zomerse dag met maxima die gemakkelijk weer een flink stuk in de 20 graden klimmen. Landinwaarts halen we zelfs weer gemakkelijk een 25-tal graden. Er is veel zon met amper wolken en een zwakke, later matige noordoostelijke wind.

Geert, maandag 21 september, 06.25 uur.

Het is de tijd waarin de akebia vruchten maakt. Een wat onbekende klimplant, maar met prachtige bloemen in het voorjaar en wat mysterieuze vruchten in het najaar: