MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied op de Noordzee trekt geleidelijk oostwaarts weg. Er omheen cirkelen nog diverse buienlijnen en neerslaggebieden. Deze doen aanvankelijk enkel de kustregio’s aan, maar overdag neemt de buiigheid ook landinwaarts weer toe. Het laag wordt op de voet gevolgd door een uitloper van het Azorenhoog die zich al boven de Britse Eilanden bevindt en snel oostwaarts uitbreid. Daardoor krijgen we enkele rustige dagen waarbij dat hoog van maandag tot en met woensdag ons weer zal beïnvloeden. Tegen donderdag wordt het hoog oostwaarts weg geduwd onder toenemende druk van Atlantische lagedrukgebieden die vanaf de Britse Eilanden dichterbij komen. Die zouden dan vanaf donderdag ons weer meer beïnvloeden. Merk op: de mogelijke weersverbetering en opwarming aan het eind van de week is zo goed als volledig uit alle modellen verdwenen vandaag. Integendeel zou het opnieuw wisselvallig worden en blijven. Enige slag om de arm voor het eind van de week is dan ook zeker niet overdreven.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt een uitloper van het Azorenhoog dichterbij en daardoor komt de atmosfeer later op de dag opnieuw tot rust. De wind gaat later op de dag geleidelijk aan meer liggen en de regenkansen worden flink kleiner. Toch zijn er zeker in de ochtend nog buien mogelijk, vooral aan zee. Zelfs een waterhoosje behoort dan nog altijd tot de mogelijkheden. In de loop van de dag worden die buien eerst landinwaarts geduwd, maar tegen de late middag / avond verdwijnen de meeste buien geleidelijk aan en wordt het droger met bredere opklaringen. Helemaal verdwijnen doen de buien echter nog niet, dat zal pas voor maandag zijn. Een enkel exemplaar blijft dus zeker nog mogelijk. De noordelijke wind houdt het kwik op een vrij koel niveau met 18 tot maximaal een 20-tal graden.

Ook in de nacht naar maandag houden we het nog niet buienvrij. Een paar buien blijven ook dan zeker mogelijk. Vooral aan de kust kan nog een exemplaar opduiken, maar ook landinwaarts is nog een bui mogelijk. De minima dalen tegen de ochtend landinwaarts naar een koelere 11-12 graden.

Morgen:

Morgen wordt het tijdelijk wat rustiger onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt grotendeels droog en een stuk rustiger al is vooral in de ochtend toch nog een laatste lokale bui zeker niet uitgesloten. Doordat de zon zich meer laat zien en de wind aan de ketting gaat, komen de temperaturen een klein stukje hoger te zitten en kan het landinwaarts toch weer een 20 tot 21 graden worden.

Overmorgen:

Op dinsdag is er eerst ruimte voor brede opklaringen, later komt er toch weer meer bewolking opzetten. De maxima zitten aan de koele kant rond een 18-19 graden bij een zwakke en veranderlijke wind. Later draait die naar zuid tot zuidwest waarbij de bewolking toeneemt.

In de avond en nacht naar woensdag is wat hele lichte, verspreide regen niet uitgesloten, maar veel zal het niet zijn of zelfs helemaal niets.

Later:

Woensdag wordt een licht wisselvallige dag met een mix van wolken en opklaringen. De temperaturen blijven daarbij rond een graad of 20 uitkomen landinwaarts, aan zee iets minder hoog.

Samenvatting:

Vandaag startte landinwaarts op veel plaatsen met mist, maar die is intussen grotendeels opgelost. Aan zee en in de kustregio zitten tal van buien, landinwaarts is het droog. Die buien breiden zich langzaam verder uit. Het wordt een 18 tot 20 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind. Vanmiddag verdwijnen de buien heel geleidelijk aan uit het weerbeeld, maar tot de avond zijn nog diverse exemplaren mogelijk.

Geert, zondag 30 augustus, 9.30 uur.

De nieuwe minuut van de week gaat over koïvissen: