MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

! Let op: door een tijdelijke software-storing zijn de weerkaartjes vandaag niet up to date.

Een lagedrukgebied met diverse kernen ligt boven de Noordzee. Het laag trekt dit weekend langzaam oostwaarts. Dit is een langzaam proces waarbij er nog diverse subkernen kunnen ontstaan. Dit verschilt van model tot model en van run tot run waarbij dit vooral lastig is voor de verwachting van (actieve) buienlijnen en de wind. Achter het laag werpt het Azorenhoog een forse rug op boven de Atlantische Oceaan. Die schuift ook geleidelijk verder oostwaarts en zal na het weekeind ons weer in gunstige zin beïnvloeden. Tegen maandag zou die rug boven onze omgeving aankomen en zorgen voor veel rustiger en droger weer. Dat loopt tegen het eind van de week zelfs weer uit op warme dagen met veel hogere temperaturen wanneer het hoog verder doorschuift richting Centraal Europa. We zullen de komende week dan ook meer dan waarschijnlijk eindigen met zomerse temperaturen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start nog met een zuidwestelijke tot westelijke stroming, maar straks wordt de stroming geleidelijk wat meer west tot noordwest. Er wordt dan wat koelere lucht aangevoerd waarbij de temperaturen iets lager gaan zitten, maar landinwaarts blijft een graad of 20 zeker mogelijk. Aan zee is het wat koeler. Er blijven buien vallen. Eerst en vooral aan zee, later ook weer landinwaarts. Die buien zouden gaandeweg de dag weer flink kunnen uitpakken. Eventueel zelfs ook weer met een lokale donderklap erbij. Aan zee blijft de kans op het spotten van een waterhoosje vrij groot.

Ook vanavond en vannacht blijft het uitkijken voor buien en ook dan kunnen die best stevig uitpakken, zeker aan de kust waar het warme Noordzeewater een extra trigger vormt voor deze buien. Ook landinwaarts vallen dan meer buien omdat die met een naar noord tot noordwest draaiende wind wat verder het land op geduwd kunnen worden. De minima zakken daarbij tegen het eind van de nacht tot rond een 12-tal graden.

Morgen:

Tegen morgen komt een uitloper van het Azorenhoog dichterbij en daardoor komt de atmosfeer later op de dag opnieuw tot rust. De wind gaat later op de dag geleidelijk aan meer liggen en de regenkansen worden flink kleiner. Toch zijn er zeker in de ochtend nog buien mogelijk, vooral aan zee. Zelfs een waterhoosje behoort dan nog altijd tot de mogelijkheden. In de loop van de dag verdwijnen de buien geleidelijk aan en wordt het droger met bredere opklaringen. Helemaal verdwijnen doen de buien echter nog niet, dat zal pas voor maandag zijn. Een enkel exemplaar blijft dus zeker nog mogelijk. De noordelijke wind houdt het kwik op een vrij koel niveau met 18 tot maximaal een 20-tal graden.

Ook in de nacht naar maandag houden we het nog niet buienvrij. Een paar buien blijven ook dan zeker mogelijk. Vooral aan de kust kan nog een exemplaar opduiken, maar ook landinwaarts is nog een bui mogelijk. De minima dalen tegen de ochtend landinwaarts naar een koelere tien graden.

Overmorgen:

Maandag wordt het tijdelijk wat rustiger onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt grotendeels droog en een stuk rustiger al is vooral in de ochtend toch nog een laatste lokale bui zeker niet uitgesloten. Doordat de zon zich meer laat zien en de wind aan de ketting gaat, komen de temperaturen een klein stukje hoger te zitten en kan het toch weer een 20 tot 22 graden worden.

Later:

Dinsdag wordt dan de overgangsdag naar zachter weer later in de week. Op dinsdag is er eerst ruimte voor brede opklaringen, later komt er toch weer meer bewolking opzetten. De maxima zitten aan de koele kant rond een 18-19 graden bij een zwakke en veranderlijke wind. Later draait die naar zuid tot zuidwest waarbij de bewolking toeneem.

In de avond en nacht naar woensdag is wat lichte regen niet uitgesloten.

Samenvatting:

Vandaag wordt net als gisteren opnieuw een erg wisselvallige dag. Er vallen in de loop van de dag diverse buien, sommige kunnen fel uitpakken, zelfs met onweer en veel neerslag op een korte periode. Op andere plekken vallen we tussen de buien door en gebeurt er weinig of niets. Het blijft aan de koele kant met maxima tussen 18 en 20 graden. Er kan bij momenten ook flink wat wind komen te staan uit een west tot noordwestelijke richting, zeker tijdens en rond de buien.

Geert, zaterdag 29 augustus, 8.25 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week is er eentje over het weer: regenbogen!