MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

! Let op: door een tijdelijke software-storing zijn de weerkaartjes vandaag niet up to date.

Een complex lagedrukgebied ligt boven de Britse Eilanden en beïnvloedt ons weer. De hoofdkern van het laag ligt momenteel boven de Ierse zee en trekt geleidelijk aan verder richting de Noordzee. Dit is een langzaam proces waarbij er in het lagedrukgebied de komende dagen nog diverse subkernen kunnen ontstaan. Dit verschilt van model tot model en van run tot run waarbij dit vooral lastig is voor de verwachting van (actieve) buienlijnen en de wind. Achter het laag werpt het Azorenhoog een forse rug op boven de Atlantische Oceaan. Die schuift ook geleidelijk verder oostwaarts en zal na het weekeind ons weer in gunstige zin beïnvloeden. Tegen maandag zou die rug boven onze omgeving aankomen en zorgen voor veel rustiger en droger weer. Dat loopt mogelijk later in de week zelfs weer uit op warme dagen met veel hogere temperaturen wanneer het hoog verder doorschuift richting Centraal Europa. Sommige modellen laten in de tweede helft van de week zelfs de zomerse warmte terugkeren.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt een lagedrukgebied via de Britse Eilanden naar de Noordzee en later richting Denemarken. Dat laag zorgt ervoor dat we verspreid over de dag perioden met regen of buien krijgen, samen met een opnieuw sterk aantrekkende wind. Er komt zeker niet zoveel wind te staan als dat begin deze week het geval was, maar toch kunnen we weer een tijdje met een vrij krachtige tot krachtige zuidwestelijke wind te maken krijgen. De temperaturen zitten daarbij rond ongeveer een graad of 21 landinwaarts als maxima, aan zee is dat wat minder. Sommige buien kunnen verspreid over de dag best pittig uit de hoek komen. Zelfs onweer is daarbij mogelijk en aan zee is het niet uitgesloten dat er een paar waterhoosjes gesignaleerd worden boven het nog erg warme zeewater.

Ook vanavond en vannacht blijft het vooral aan de kust erg wisselvallig. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of buien. De wind blijft vrij krachtig waaien uit het westen tot het noordwesten en we noteren minima rond een 14-tal graden. Landinwaarts is het rustiger en verdwijnen de meeste buien. Daar wordt het licht tot wisselend bewolkt met minima rond een graad of 13. De wind draait in de nacht geleidelijk overal naar een westelijke hoek.

Morgen:

Morgen wordt de stroming geleidelijk wat meer west tot noordwest. Er wordt dan wat koelere lucht aangevoerd waarbij de temperaturen iets lager gaan zitten, maar landinwaarts blijft een graad of 20 zeker mogelijk. Aan zee is het wat koeler. Er blijven buien vallen. Eerst en vooral aan zee, later ook weer landinwaarts. Die buien zouden gaandeweg de dag weer flink kunnen uitpakken. Eventueel zelfs ook weer met een lokale donderklap erbij. Aan zee blijft de kans op het spotten van een waterhoosje vrij groot.

Ook de nacht naar zondag blijft het uitkijken voor buien en ook dan kunnen die best stevig uitpakken, zeker aan de kust waar het warme Noordzeewater een extra trigger vormt voor deze buien. Ook landinwaarts vallen dan meer buien omdat die met een naar noord tot noordwest draaiende wind wat verder het land op geduwd kunnen worden.

Overmorgen:

Tegen zondag komt een uitloper van het Azorenhoog dichterbij en komt de atmosfeer opnieuw tot rust. De wind gaat later op de dag geleidelijk aan meer liggen en de regenkansen worden flink kleiner. Toch zijn er zeker in de ochtend nog buien mogelijk, vooral aan zee. Zelfs een waterhoosje behoort dan nog altijd tot de mogelijkheden. In de loop van de dag verdwijnen de buien geleidelijk aan en wordt het droger met bredere opklaringen. De noordelijke wind houdt het kwik op een vrij koel niveau met 18 tot maximaal een 20-tal graden.

Later:

Maandag wordt het tijdelijk wat rustiger onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt grotendeels droog en een stuk rustiger. Doordat de zon zich meer laat zien en de wind aan de ketting gaat, komen de temperaturen een klein stukje hoger te zitten en kan het toch weer een 20 tot 22 graden worden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een erg wisselvallige dag. Er vallen in de loop van de dag diverse buien, sommige kunnen fel uitpakken, zelfs met onweer en veel neerslag op een korte periode. Het blijft aan de koele kant met maxima tussen 18 en 21 graden. Er kan bij momenten ook flink wat wind komen te staan uit een west tot zuidwestelijke richting.

Geert, vrijdag 28 augustus, 8.35 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week is er eentje over het weer: regenbogen!