MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

! Let op: door een tijdelijke software-storing zijn de weerkaartjes vandaag niet up to date.

Stormdepressie Francis is inmiddels uit ons weerbeeld verdwenen. We profiteren vandaag tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk die snel door onze omgeving trekt. Deze wordt op de voet gevolgd door een nieuwe depressie met fronten, waarvan de bewolking al van in de ochtend tot bij ons reikt. Dit lagedrukgebied wordt vandaag en de komende dagen het belangrijkste druksysteem op onze weerkaarten. De depressie trekt heel traag over de Noordzee en zal verschillende dagen ons weerbeeld negatief beïnvloeden. Daarachter werpt het Azorenhoog een rug op over de Atlantische Oceaan. Deze trekt tegen zondag langzaam richting de Britse Eilanden waardoor de stroming noord tot noordwest wordt en koelere lucht tot bij ons geraakt. Begin volgende week zorgt deze uitloper voor wat stabilisatie en rustiger dagen, maar het blijft aan de koele kant.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het is de voorbije nacht niet zo fors afgekoeld als verwacht werd. Reden is dat nieuwe wolken van een volgende storing sneller dan voorzien tot over onze omgeving gewaaid zijn. Vandaag profiteren we daarbij tijdelijk nog van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Deze houdt een volgende storing even op een afstand, maar is niet sterk genoeg om die volledig tegen te houden. Er is al van in de ochtend veel bewolking en de kans op een bui is zeer klein (maar niet volledig uitgesloten). Als er al ergens een bui opduikt, zal dat een zeer geïsoleerd exemplaar zijn. Het kan met een naar zuid tot zuidwest draaiende wind weer een tikkeltje zachter worden met maxima opnieuw vooraan de 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel weer toe.

Vanavond is het zwaar bewolkt tot betrokken en zet de regen opnieuw in. Ook vannacht kan er opnieuw regen gaan vallen vanaf de kust. De minima zitten dan weer rond een graad of 13-14.

Morgen:

Morgen trekt een volgende lagedrukgebied over de zuidelijke Noordzee richting Denemarken. Dat laag zorgt ervoor dat we verspreid over de dag perioden met regen of buien krijgen, samen met een opnieuw sterk aantrekkende wind. Er komt zeker niet zoveel wind te staan als dat begin deze week het geval was, maar toch kunnen we weer een tijdje met een vrij krachtige tot krachtige zuidwestelijke wind te maken krijgen. De temperaturen zitten ook vrijdag rond ongeveer een graad of 20.

Ook in de avond en nacht naar vrijdag blijft het erg wisselvallig. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of buien. De wind blijft vrij krachtig waaien uit het westen tot het noordwesten en we noteren minima rond een 13-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt de stroming geleidelijk wat meer west tot noordwest. Er wordt dan wat koelere lucht aangevoerd waarbij de temperaturen iets lager gaan zitten, maar landinwaarts blijft een graad of 20 zeker mogelijk. Aan zee is het wat koeler. Eerst kan er nog wat verspreide regen aan te pas komen. Later is er dan kans op enkele buien. Die buien zouden gaandeweg de dag weer flink kunnen uitpakken. Eventueel zelfs ook weer met een lokale donderklap erbij.

Ook de nacht naar zondag blijft het uitkijken voor buien en ook dan kunnen die best stevig uitpakken, zeker aan de kust waar het warme Noordzeewater een extra trigger vormt voor deze buien.

Later:

Tegen zondag komt een uitloper van het Azorenhoog dichterbij en komt de atmosfeer opnieuw tot rust. De wind gaat liggen en de regenkansen worden flink kleiner. Toch zijn er zeker in de ochtend nog buien mogelijk, vooral aan zee. Zelfs een waterhoosje behoort dan weer tot de mogelijkheden. In de loop van de dag verdwijnen de buien geleidelijk aan en wordt het droger met bredere opklaringen. De noordelijke wind houdt het kwik op een vrij koel niveau met 18 tot maximaal een 20-tal graden.

Samenvatting:

Er is vandaag al van in de ochtend erg veel bewolking. Toch zijn nog een paar spaarzame opklaringen zeker niet uitgesloten. De bewolking neemt gaandeweg de dag geleidelijk aan verder toe. We halen daarbij maxima van rond of vooraan de 20 graden bij een naar zuidwest draaiende en in de loop van de dag iets toenemende wind. Tegen de late middag en vanavond volgt regen.

Geert, donderdag 27 augustus, 8.25 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week is er eentje over het weer: regenbogen!