MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

! Let op: door een tijdelijke software-storing zijn de weerkaartjes vandaag niet up to date.

Stormdepressie Francis is inmiddels net ten noorden van de Nederlandse Wadden aanbeland. De kern van de depressie trekt daarbij langzaam verder via Denemarken over zuid Zweden naar de Oostzee. We zitten daarbij vandaag aanvankelijk nog in een sterk windveld dat met dit laag meetrekt, maar in de loop van de dag verlaat dit windveld onze regio. Het lagedrukgebied wordt op donderdag gevolgd door een wig van hoge luchtdruk die ons weer tijdelijk positief zal beïnvloeden. De rug trekt echter snel door en wordt op de voet gevolgd door een nieuw lagedrukgebied dat vrijdag alweer over onze regio ligt. Ook dat stuurt een aantal fronten en een windveld over onze omgeving, maar dat windveld zal minder zwaar zijn. In het weekeind komt achter dat laag een meer noordwestelijke stroming op gang waarbij we geleidelijk in nog wat koelere lucht terechtkomen. Na het weekeind lijkt de invloed van hogedrukgebieden weer groter te kunnen worden waarbij het later volgende week mogelijk weer wat warmer wordt.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we weer met een erg wisselvallig weerbeeld. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met kans op een lokale bui. Meestal is en blijft het echter droog. Een eventuele bui zal een heel lokaal gebeuren zijn. Er is wel vrij veel bewolking, al worden de opklaringen gaandeweg de dag geleidelijk aan wel breder. Er staat opnieuw héél veel wind uit het zuidwesten tot het westen met opnieuw forse uitschieters. Die kunnen vanochtend nog gemakkelijk uitschieten tot rond een 80 à 90 km per uur aan zee, boven land halen de uitschieters snelheden van een 60 tot wel 70 km per uur. Op zee gaat het in de ochtend zelfs nog altijd een tijd stormen! Het is niet onmogelijk dat er met deze windsnelheden her en der schade optreedt en dat takken of bomen het loodje leggen … In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af en verdwijnen de rukwinden. Tegen de avond is de meeste wind gaan liggen. Het wordt daarbij rond een graad of 20.

Tegen de avond wordt het rustiger en droog. In de loop van de nacht valt de wind zelfs zo goed als helemaal weg! De minima kunnen in de van oorsprong koelere lucht gemakkelijker en meer dalen. Tegen de ochtend is het nog maar een 12 à 13-tal graden aan zee terwijl dat landinwaarts maar rond een tiental graden zal zijn.

Morgen:

Morgen profiteren we tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Deze zorgt ervoor dat storingen even op een afstand blijven en dat het een best aardige dag wordt. Er zijn brede opklaringen en de kans op een bui is zeer klein (maar niet volledig uitgesloten). Als er al ergens een bui opduikt, zal dat een zeer geïsoleerd exemplaar zijn. Het is eerst licht, later wisselend bewolkt. Het kan met een naar zuid tot zuidwest draaiende wind weer een tikkeltje zachter worden met maxima opnieuw vooraan de 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel weer toe.

In de nacht naar vrijdag kan er opnieuw regen gaan vallen vanaf de kust. De minima zitten dan weer een flink stuk hoger en blijven rond een graad of 13-14 hangen.

Overmorgen:

Vrijdag trekt een volgende lagedrukgebied over de zuidelijke Noordzee richting Denemarken. Ook dat laag zorgt ervoor dat we perioden met regen krijgen, samen met een opnieuw sterk aantrekkende wind. Er komt zeker niet zoveel wind te staan als nu, maar toch kunnen we weer een tijdje met een vrij krachtige tot krachtige zuidwestelijke wind te maken krijgen. De temperaturen zitten ook vrijdag rond ongeveer een graad of 20.

Later:

Zaterdag wordt de stroming geleidelijk wat meer west tot noordwest. Er wordt dan wat koelere lucht aangevoerd waarbij de temperaturen iets lager gaan zitten, maar landinwaarts blijft een graad of 20 zeker mogelijk. Aan zee is het wat koeler. Eerst kan er nog wat verspreide regen aan te pas komen. Later is er dan kans op enkele buien, vooral dan aan de kust.

Samenvatting:

We beginnen de dag met veel wind uit een westelijke hoek. Er zijn daarbij rukwinden mogelijk van 70 km per uur boven land tot 80-90 km per uur aan zee. Schade of overlast is mogelijk. In de loop van de dag neemt de wind in kracht af en vanmiddag gaat die duidelijk sneller liggen. Er is een zeer kleine kans op een enkele geïsoleerde bui en het wordt ongeveer 20 graden.

Geert, woensdag 26 augustus, 8.20 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week is er eentje over het weer: regenbogen!