MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

! Let op: door een tijdelijke software-storing zijn de weerkaartjes vandaag niet up to date.

Ons weer wordt gemaakt door een depressie met kern vlak voor de Noorse kust. Deze trekt verder naar het oosten weg, maar daaromheen cirkelen een aantal oudere storingen en buienlijnen die naar ons toe komen. Wij zitten daarbij in een stevige westelijk gerichte stroming die koelere lucht aanvoert.  Intussen gooit het Azorenhoog een wig uit boven Frankrijk, maar vanaf de Atlantische Oceaan voeren depressies de druk op waardoor we de hele week in een zonale, westelijke stroming terechtkomen. We krijgen dan ook koelere temperaturen waarbij er van tijd tot tijd een storing tot bij ons geraakt met regen of buien. Vooral dinsdag later op de dag en woensdag overdag komt er daarbij ook veel wind te staan wanneer een actieve depressie over de Noordzee koerst. Ook vrijdag is dat het geval en zou het fors kunnen gaan waaien. Later in de week bereikt frissere lucht ons en kan het nog wat koeler worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is het minder warm met maxima die vooraan de 20 graden zitten. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Gaandeweg de dag is al eens een (lichte) bui mogelijk. De buien komen in golven. Zo valt er vanochtend op vele plaatsen al een eerste bui. Daarna krijgen we een drogere periode met wolken en opklaringen, waarna dan in de eerste helft van de middag de buienkans opnieuw een stuk groter wordt, opnieuw gevolgd door een drogere periode later in de namiddag. Het blijft wel flink doorwaaien met ook vandaag een goed doorstaande westelijke wind die aan de kust vrij krachtig tot krachtig kan uitpakken. Boven land waait die matig tot vrij krachtig. Er blijven uitschieters mogelijk tot rond de 50 km per uur. Zeker aan zee en zeker ook tijdens en rond de buien.

Vanavond stijgt de kans op buien dan weer wanneer opnieuw een buienlijn van west naar oost doortrekt. Daar zou aan de kust zelfs een donderklap kunnen tussen zitten. In de nacht is het wat rustiger met een mix van wolken en opklaringen. De minima dalen daarbij naar ongeveer een 13 tot 14-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Ook morgen zal het wat minder warm zijn met maxima vooraan de 20 graden. Het algemene weerbeeld blijft licht wisselvallig; wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er kan plaatselijk al eens een lokale bui aan te pas komen. In de loop van de dag profiteren we van de gunstige invloed van een opbouwende rug van hogedruk en verdwijnen de buien geleidelijk aan uit het weerbeeld. De opklaringen worden dan ook een flink stuk breder. Het blijft vrij winderig, al neemt de wind in de loop van de namiddag tijdelijk wel flink in kracht af.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking weer toe. Het blijft dan wel meest of volledig droog bij minima die weer naar een 13 à 14 graden zakken tegen de ochtend. De wind neemt dan verder in kracht af.

Overmorgen:

Dinsdag trekt een regenzone binnen. De dag begint nog droog met opklaringen en wolkenvelden, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking en ook de wind weer toe en uiteindelijk volgt er in de namiddag regen. Mogelijks komt deze al in de tweede helft van de ochtend binnen. Het kan voordat de regen inzet nog wel wat zachter worden. Een zuid tot zuidwestelijke stroming voert voorafgaand aan de storing nog wat zachtere lucht aan. Afhankelijk van hoe laat de regen inzet, kan het landinwaarts nog 22 tot 24 graden worden. Verder spant ook de wind aan. Van zodra de regen inzet, gaat de zuidwestelijke wind vrij krachtig tot krachtig waaien, aan zee zelfs hard.

Tegen de avond is de regen voorbij, maar het blijft wel fors waaien. De wind spant zelfs nog wat verder aan en wordt vrij krachtig tot krachtig boven land, hard aan zee. Er zijn uitschieters mogelijk tot 60 km per uur. De nacht verloopt meest droog met een paar buien en minima die opnieuw dalen tot rond een 13 à 14-tal graden.

Later:

Woensdag zitten we weer met een erg wisselvallig weerbeeld. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met kans op een lokale bui. Er staat opnieuw veel wind uit het zuidwesten tot het westen met opnieuw forse uitschieters. Die kunnen ook op woensdag gemakkelijk uitschieten tot rond een 60 à 70 km per uur aan zee, boven land halen de uitschieters snelheden van een 50 km per uur. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af en verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld.

Tegen de avond wordt het rustiger en droog. De minima dalen dan tegen de ochtend weer tot rond een 12 à 13-tal graden.

Samenvatting:

Het wordt een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er valt af en toe een lokale bui. Eventueel zelfs met een donderklap. De buien zitten vooral in de ochtend en in de eerste helft van de middag. De temperaturen zijn een stuk lager geworden en zitten maximaal rond 20 tot 22 graden. Er staat ook een pittige westelijke wind met uitschieters tot 50 km per uur aan zee en tijdens de buien, landinwaarts iets minder.

Geert, zondag 23 augustus, 8.35 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week is er eentje over het weer: regenbogen!