MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

! Let op: door een tijdelijke software-storing zijn de weerkaartjes vandaag niet up to date.

Een snel verder noordwaarts trekkende depressie ligt met kern voor de Noorse kust en verliest de invloed op ons weer. We komen vandaag tijdelijk onder invloed van een trekrug van het Azorenhoog. Deze trekt snel door en wordt op de voet gevolgd door een zeer actieve Atlantische depressie die via de Britse Eilanden zeer snel en fors uitdiepend naar de noordelijke Noordzee trekt en vervolgens richting Denemarken. De storingen en vooral het windveld van dit lagedrukgebied zullen ons de komende twee dagen flink parten spelen met een piek in de wind op woensdag. Voor zomerse begrippen zal het dan erg fors gaan waaien! Nadien krijgen we op donderdag tijdelijk respijt van een nieuwe wig van hoge luchtdruk die dan door onze omgeving trekt, maar ook die wordt op de voet gevolgd door een nieuw lagedrukgebied dat op vrijdag door onze omgeving zal trekken. We komen dus al bij al in een stevige westelijke stroming terecht met van tijd tot tijd eens een beter moment door een wig van hoge luchtdruk.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zal het wat minder warm zijn met maxima vooraan de 20 graden. Het algemene weerbeeld blijft licht wisselvallig; wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er kan plaatselijk al eens een lokale bui aan te pas komen. Het is de verwachting dat de ochtend daarbij droog verloopt en dat er vooral in de eerste helft van de middag enkele buien opduiken. Eventueel zelfs met een klap onweer, zeker in de kustgebieden. In de loop van de latere middag profiteren we van de gunstige invloed van een opbouwende rug van hogedruk en verdwijnen de buien geleidelijk aan uit het weerbeeld. De opklaringen worden dan ook een flink stuk breder. Het blijft vrij winderig, al neemt de wind in de loop van de namiddag tijdelijk wel flink in kracht af.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking weer toe en kan er weer wat verspreide regen gaan vallen. De minima dalen daarbij naar een 13 tot 14-tal graden tegen de ochtend. Later gaan de droge perioden weer overheersen.

Morgen:

Morgen trekt een regenzone binnen. De dag begint nog droog met opklaringen en wolkenvelden, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking en ook de wind weer toe en uiteindelijk volgt er al vrij snel regen. Mogelijks komt deze al in de tweede helft van de ochtend binnen. Het kan voordat de regen inzet nog wel wat zachter worden. Een zuid tot zuidwestelijke stroming voert voorafgaand aan de storing nog wat zachtere lucht aan. Afhankelijk van hoe laat de regen inzet, kan het landinwaarts nog 21 tot 23 graden worden. Verder spant ook de wind aan. Van zodra de regen inzet, gaat de zuidwestelijke wind vrij krachtig tot krachtig waaien, aan zee zelfs hard.

Tegen de avond is de regen voorbij, maar het blijft wel fors waaien. De wind spant zelfs nog wat verder aan en wordt vrij krachtig tot krachtig boven land, hard aan zee. Er zijn uitschieters mogelijk tot 60 km per uur. Tegen de ochtend trekt de wind nog harder aan en kan die tot 80 km per uur uitschieten aan zee. De nacht verloopt meest droog met een paar buien en minima die opnieuw dalen tot rond een 13 à 14-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag zitten we weer met een erg wisselvallig weerbeeld. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met kans op een lokale bui. Er staat opnieuw héél veel wind uit het zuidwesten tot het westen met opnieuw forse uitschieters. Die kunnen ook op woensdag gemakkelijk uitschieten tot rond een 80 à 90 km per uur aan zee, boven land halen de uitschieters snelheden van een 60 tot wel 70 km per uur. Op zee gaat het zelfs een tijd stormen! Het is niet onmogelijk dat er met deze windsnelheden her en der schade optreedt en dat takken of bomen het loodje leggen … In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af en verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld.

Tegen de avond wordt het rustiger en droog. De minima dalen dan tegen de ochtend weer tot rond een 12 à 13-tal graden.

Later:

Donderdag profiteren we tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Deze zorgt ervoor dat storingen even op een afstand blijven en dat het een best aardige dag wordt. Er zijn brede opklaringen en de kans op een bui is zeer klein (maar niet volledig uitgesloten). Het kan met een naar zuid tot zuidwest draaiende wind weer een tikkeltje zachter worden met maxima opnieuw vooraan de 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel weer toe.

In de nacht naar vrijdag kan er opnieuw regen gaan vallen vanaf de kust.

Samenvatting:

Het wordt net als gisteren een wisselvallige dag. Er zijn heel veel wolken, maar aanvankelijk is het overwegend droog. In de namiddag vergroot tijdelijk de kans op een bui en dat kan best een felle bui zijn. Maxima vooraan de 20 graden. Later in de middag is het dan tijdelijk droog, maar tegen de avond volgt er nieuwe regen.

Geert, maandag 224 augustus, 8.45 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week is er eentje over het weer: regenbogen!