DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het hogedrukgebied boven Scandinavië is de greep op ons weer verloren. Ten noordwesten van ons ligt boven de Britse Eilanden een stationair koufront met daarachter koelere lucht. Dat bereikt ons voorlopig nog steeds niet. Een thermisch lagedrukgebied met onweerachtige buien en bewolking ligt intussen boven onze omgeving. Het zorgt voor onstabiel weer. We zitten hierbij nog steeds in relatief warme lucht, al is de warmste lucht intussen wel verdreven. Dat zien we ook in de pluimverwachting voor de komende dagen terug, die we hier voorlopig en zolang de hittegolf nog verder duurt, even bij nemen. Die pluim blijft nog erg warm, al is de grootste hitte er wel uit. De komende dagen zitten we nog tussen 25 en 30 graden, later dalen de maxima geleidelijk naar zomerse waarden rond een 25-tal graden. Pas naar de tweede helft van volgende week zouden we dan meer normale maxima te verwerken krijgen al zitten er ook dan nog veel warme oplossingen in de pluim:

 

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! We halen dus vandaag nog hoge maxima en ook de komende dagen blijven die tussen een 25-tal en 30-tal graden hangen. Onze lopende hittegolf komt dus zeker nog niet meteen tot een einde. Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn (het Amerikaanse model is zelfs nog een stuk warmer). Daarbij blijft de kans op een lokaal hitte-onweer overal aanwezig.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Afgelopen zondag heb ik trouwens ook nog een video-post gemaakt waarin ik een overview maakte van diverse pluimen en weermodellen en ook nog wat achtergrondinfo heb gegeven over de huidige hitte. Ik post die hier ook nog even mee:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in een zuidwestelijke stroming met minder warme lucht. De maxima halen aan zee een 23 tot 24 graden waarbij daar de hittegolf tot een einde zou komen. Landinwaarts halen we echter nog met gemak 25 tot 27 graden en daar duurt de hittegolf dus wel nog voort. De dag start daarbij wat nevelig, waarna we een mix krijgen van wolkenvelden en opklaringen. Op sommige plekken kan de bewolking hardnekkig zijn, op andere plekken zijn er brede opklaringen. Het blijft daarbij de rest van de dag dan wisselend bewolkt waarbij er in de loop van de dag ook nog een aantal verspreide buien kunnen vallen. Dat kunnen opnieuw onweersbuien zijn met alles er op en er aan.

Het is onmogelijk van voordien te verwachten waar de buien wel en niet opduiken. We zitten midden in een lagedrukgebied waarin geen duidelijke fronten of buienlijnen te herkennen zijn. Het is telkens wachten waar de buien precies ontstaan en dat kan heel lokaal en heel plots zijn. De ene straat in een gemeente kan bij wijze van spreken zwaar onweer met overlast te verwerken krijgen, terwijl een paar straten verderop weinig of niets aan de hand is. De buien kunnen net als gisteren lokaal voor overlast zorgen en heel fel zijn.

Vanavond is er ook nog een grote kans op het voorkomen van regen- en onweersbuien die dan in de nacht geleidelijk aan weer verdwijnen. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 17-tal graden, in steden is dat nog altijd een stuk hoger. Het wordt ook opnieuw nevelig.

Morgen:

In het weekeind blijft het zomers warm. Morgen zou de minder warme dag worden, maar we halen ook dan landinwaarts nog gemakkelijk zomerse maxima van 25 graden of meer. Net als vandaag ontwikkelen er zich gaandeweg de dag weer een aantal buien met onweerachtig karakter. De grootste kans op buien maken we tegen het eind van de middag.

Overmorgen:

Zondag draait de wind terug meer naar een zuidelijke hoek en wordt weer warmere lucht aangevoerd waarbij de maxima landinwaarts weer richting 30 graden oplopen. Er blijft wel telkens een kans op een regen- of onweersbui bestaan.

Het lijkt er op dat we tegen zondagavond (of al in de late namiddag) wel met een meer uitgesproken en gestructureerde buienlijn te maken krijgen die dan van zuidwest naar noordoost door onze regio zou trekken.

Later:

Maandag wordt dan weer een wisselvallige dag. Het blijft nog steeds aan de zomers warme kant met maxima die nog altijd landinwaarts gemakkelijk naar een 25-tal graden oplopen. Er is net als dezer dagen ook dan weer kans op het ontwikkelen van een aantal verspreide regen- en onweersbuien die in de loop van de dag weer de kop kunnen opsteken.

Samenvatting:

We krijgen een minder warme dag, maar toch nog met maxima van rond 23 graden aan zee tot 27 landinwaarts. We kijken aan tegen een mix van wolken en opklaringen, lokaal kunnen de wolken hardnekkig zijn. Later op de dag ontstaan er dan weer verspreide regen- en onweersbuien en die kunnen plaatselijk zeker weer erg hevig zijn met overlast en schade tot gevolg.

Geert, vrijdag 14 augustus, 6.50 uur.

Het jacobskruiskruid staat intussen overal fors te bloeien: