DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een gordel van hoge druk strekt zich uit van Groenland over IJsland en verder het noordelijke deel van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee. Dit is een eerder zwakke hogedruk. Aan de andere kant vinden we een Frans thermisch lagedrukgebied terug dat zich over Frankrijk, ons land en een groot deel van de Britse Eilanden uitstrekt. In dit lagedrukgebied staat weinig stroming en daarin vinden we diverse (oude) storingen terug, buienlijnen en buiengebieden, maar allemaal zonder veel structuur. De gordel van hogedruk verzwakt de komende dagen verder, zodanig dat het hele thermische laag gedurende de komende dagen heel langzaam verder naar het noorden schuift. Dit gaat bijzonder langzaam. We blijven dan ook voorlopig in nog vrij warme lucht zitten met regelmatig de nodige onstabiliteit in de vorm van (lokale) buien. Tegen het midden van de week zou een nieuw Atlantisch laag voor anker gaan ten westen / zuiden van de Britse Eilanden waardoor wij aan de voorzijde van dat systeem mogelijk weer met een warmte-opstoot te maken krijgen.

Wat onze lopende hittegolf betreft: die is niet overal in de regio meer aan het lopen. Sommige plekken (de kust, zuiden van West-Vlaanderen)  haalden gisteren geen 25 graden meer waardoor die tot een einde kwam. In andere delen van onze regio lukte dat wel nog en daar loopt de hittegolf nog door zolang we telkens die 25 graden overdag halen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag startte met veel wolken en die wolken kunnen hardnekkig zijn. Zeker langs de kust en in het westen hangen er veel en uitgebreide wolkenvelden die niet zomaar wijken. Landinwaarts zijn er opklaringen die zich geleidelijk wat uitbreiden. In de loop van de dag krijgen we dan ook een mix van (soms hardnekkige) wolken en een aantal opklaringen. De temperaturen lopen daarbij aan zee op naar een 23-tal graden, maar daar blijft toch vrij veel bewolking hangen. Landinwaarts kunnen we tijdens de opklaringen 25 tot 26 graden halen en daar wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Gaandeweg de dag loopt daarbij de kans op een lokale bui op, maar die buien lijken toch meer een voorkeur te zullen hebben voor de oostelijke delen van ons land. Erg zware buien zitten er voor onze omgeving niet in, al is een donderklap zeker mogelijk. De buien zijn net als de vorige dagen zeer lokaal en het blijft onmogelijk te zeggen van voordien waar die precies vallen. De wind waait eerst zwak uit het zuiden, later draaiende naar het noordwesten.

Ook vanavond is nog een bui mogelijk, de nacht verloopt dan droog. De minima blijven aan de hoge kant en zitten opnieuw rond een 17 tot 18-tal graden. Er blijft vrij veel bewolking hangen en waar het opklaart, kan het nevelig worden.

Morgen:

Morgen draait de wind terug meer naar een zuidelijke hoek en wordt weer warmere lucht aangevoerd waarbij de maxima landinwaarts weer richting 30 graden oplopen. Er blijft wel telkens een kans op een regen- of onweersbui bestaan.

Het lijkt er op dat we tegen zondagavond (of al in de late namiddag) wel met een meer uitgesproken en gestructureerde buienlijn te maken krijgen die dan van zuidwest naar noordoost door onze regio zou trekken. Daarop is zwaar weer mogelijk in de vorm van een lijn met buien die van west naar oost zal trekken. Lokale overlast of schade is dan zeker mogelijk. Details van deze lijn volgen morgen nog wanneer de timing van doortrekken van die buienlijn duidelijker zal zijn.

In de nacht naar maandag keert de rust dan terug en krijgen we een mix van wolken en opklaringen.

Overmorgen:

Maandag wordt dan weer een wisselvallige dag. Het blijft nog steeds aan de zomers warme kant met maxima die nog altijd landinwaarts gemakkelijk naar een 24 tot 25-tal graden oplopen. Er is net als dezer dagen ook dan weer kans op het ontwikkelen van een aantal verspreide regen- en onweersbuien die in de loop van de dag weer de kop kunnen opsteken.

Later:

Dinsdag zou dan de minst warme dag van de week worden, maar dan halen we toch nog steeds gemakkelijk een 23-tal graden. Het is dan wisselend bewolkt met nog altijd kans op het voorkomen van een lokale bui in de loop van de dag.

Samenvatting:

Het wordt een wisselend bewolkte dag. Vooral aan zee en in het westen hangen veel wolken, landinwaarts zijn er meer opklaringen. Het wordt tot 23 graden aan zee, 26 in het binnenland. De wind waait zwak, eerst zuidelijk, later draaiend naar noordwest en vooral vanmiddag is er kans op enkele lokale buien, eventueel met onweer.

Geert, zaterdag 15 augustus, 9.45 uur.

Het jacobskruiskruid staat intussen overal fors te bloeien: