VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten in een zonale stroming op de flank van het Azorenhoog. Dat had de voorbije dagen een uitloper via de Britse Eilanden tot over onze omgeving, maar die heeft intussen veel aan kracht verloren en verdwijnt van de weerkaarten. We krijgen in de plaats een sturende depressie die post vat tussen de Britse Eilanden en IJsland en van daaruit een aantal storingen onze kant op stuurt. De meest actieve storing vinden we ergens tussen zaterdag en zondag terug. Daarna komen we ook volgende week in een zonale stroming terecht, maar die gaat meer en meer meanderen. Daarbij komen we dan beurtelings ten noorden en ten zuiden van het polaire front terecht met enkele storingen. Voorafgaandelijk aan zo’n storing zouden we daarbij plotsklaps in veel warmere lucht kunnen terechtkomen. Vooral volgende week dinsdag en naar het eind van de week toe zouden we dan zomaar ineens in veel warmere lucht kunnen zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag schuiven er geleidelijk aan wat meer wolken binnen, maar het blijft nog droog. De dag start aanvankelijk nog met volop zonneschijn, maar gaandeweg de ochtend al, zien we toch een aantal wolkenvelden binnenlopen. Vanmiddag worden dat er dan meer en meer. De maxima kunnen wel naar een 23-24 graden oplopen landinwaarts en zitten rond de 22 graden aan zee, terwijl de wind naar een meer westelijke tot zuidwestelijke richting trekt.

In de nacht naar vrijdag lopen er nog meer wolken binnen, waardoor de minima ook weer fors hoger blijven zitten, rond een 13 tot 14-tal graden. Gaandeweg de avond en nacht neemt ook de kans op wat verspreide regen of een bui toe.

Morgen:

Morgen trekt er in de loop van de dag een front van west naar oost door onze omgeving. Het is zwaar bewolkt en zeker in de loop van de voormiddag kunnen er perioden met wat regen of enkele buien voorkomen. In de namiddag gaan de droge perioden opnieuw overheersen en kunnen er vanaf de kust weer meer en bredere opklaringen binnenlopen. De maxima blijven wel vooraan de 20 graden zitten.

In de avond en nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt met nog een kleine kans op een enkele bui, maar de meeste plekken houden het droog. De minima zitten weer ruim vooraan de dubbele cijfers.

Overmorgen:

Zaterdag krijgen we een volgende storing binnen. De dag start nog droog met een wisselende, maar toenemende bewolking. Later op de dag wordt het zwaar bewolkt tot betrokken en krijgen we perioden met regen of buien binnen. De meeste regen zal echter voor de nacht van zaterdag op zondag zijn. De maxima vallen terug op een waarde rond een 20-tal graden en het gaat ook weer harder waaien uit een zuidwestelijke richting.

In de avond en nacht trekt dan een actief front van west naar oost door onze regio. Er kan dan gemakkelijk een tiental liter water per vierkante meter vallen. De minima blijven zacht en zitten ook dan weer rond een 13-14 graden.

Later:

Zondag trekt een storing in de ochtend geleidelijk aan oostwaarts weg. Aanvankelijk is er nog wat regen of een bui mogelijk, later wordt het geleidelijk aan droger met doorbrekende opklaringen. In de namiddag worden dat brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. De maxima zitten daarbij vooraan de 20 graden bij een matige westelijke wind.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een erg zonnige start van de dag. Vervolgens neemt de bewolking geleidelijk aan toe en krijgen we meer en meer wolken binnen. Het blijft wel nog droog bij warme maxima die gemakkelijk oplopen naar 23 tot 24 graden landinwaarts en naar 22 graden aan zee bij een matige, later aan zee vrij krachtige, westelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 23 juli, 06.40 uur.

In de nieuwe minuut van de week kijken we naar het knoopkruid: