ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten noorden van ons is de luchtdruk hoog. De kern van een hogedrukgebied ligt daarbij boven Scandinavië en zorgt bij ons voor een noordelijke  tot noordoostelijke stroming. Daarin trekt vanochtend vroeg een warmtefront van oost naar west door onze regio. Boven Centraal Europa liggen vlakke lagedrukgebieden. Tegelijk komt ook van over de Britse Eilanden een lagedrukgebied van noord naar zuid afgezakt dat boven de Golf van Biscaje voor anker zal gaan en later terug noordwaarts gaat trekken. Deze luchtdrukverdeling lijkt voor langere tijd zo geblokkeerd te gaan zitten: hogedruk boven Scandinavië, lagedruk boven Centraal en Zuid-Europa. Wij lijken daarbij voor langere tijd ergens op het grensgebied van beide invloedssferen te gaan zitten. Dat maakt de verwachting er voor onze regio niet gemakkelijker op. Integendeel. Een kleine verschuiving op de kaarten en we zitten ofwel met een zonnig en droog weertype, ofwel met een onweerachtig en drukkend warm weerbeeld. Het maakt er de detailverwachting niet gemakkelijker op. Het algemene beeld is wel duidelijk, maar van dag tot dag kunnen er wel grote verschillen optreden als deze systemen wat meer verschuiven in de ene of de andere richting.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind eerst in een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Vanochtend vroeg trekt een zwak warmtefront van oost naar west. Hierachter wordt veel zachtere lucht aangevoerd met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden terechtkomen. We zitten tussen een Scandinavisch hogedrukgebied en lagedrukgebieden ten zuiden en westen van ons in. Die laatste breiden hun invloed uit. Aanvankelijk zijn er op passage van het zwakke warmtefront veel wolken met kans op wat regen of een bui. Die wolken trekken overdag dan geleidelijk aan weg, maar er blijft toch redelijk wat bewolking hangen. De maxima geraken aan waarden tussen 20 en 23 graden. Later vandaag trekt vooral aan zee en in de kustregio de wind terug naar noordoost en kan daar weer flink aantrekken. Vlak aan zee in de late middag mogelijk tot een 5-6 Bft. Er komt gaandeweg de dag nog meer onstabiliteit zodat er aan het eind van de dag landinwaarts en ten zuiden van onze regio mogelijk een aantal onweerachtige buien ontstaan. Het is niet uitgesloten dat later in de avond enkele daarvan tot in (het zuiden van) onze omgeving zouden kunnen geraken. Zeker is dat niet, maar het zou kunnen en dat moeten we in de gaten houden.

De nacht naar vrijdag wordt een zachte nacht met minima van 11 tot 12 graden. Misschien dat er nog enkele verspreide buien vallen.

Morgen:

Morgen zal het nog warmer worden, maar het is daarbij onstabiel. Lagedrukgebieden blijven dicht in de buurt zitten en kunnen ook dan zorgen voor wat onstabiliteit in de vorm van enkele regen- of onweersbuien. Het warmt overdag dan ook snel op met zomerse maxima met een mix van wolken en opklaringen, maar uiteindelijk kan dat uitlopen op een aantal buien. Dat zouden best forse buien kunnen worden. De maxima zitten morgen nog enkele graden hoger dan vandaag bij een aflandige zuidoostelijke wind, maar die kan zwaar verstoord zijn tijdens en rond buien.

Zeker in de loop van vrijdagavond moeten we rekening houden met een mogelijke regen- of onweersbui en dat kan zomaar een felle bui worden. Ook in de nacht naar zaterdag zitten mogelijk nog enkele forse regen- en onweersbuien.

Overmorgen:

In het weekeind blijft het warm en onstabiel. Vooral zaterdag kunnen de maxima hoog oplopen en eindigen ergens een stuk boven de 25 graden. Zeker naar de late middag / avond toe, neemt de kans op een lokale (forse) regen- en onweersbui echter weer toe. Het ziet er op dit ogenblik voor de zaterdag echter niet zo onstabiel uit, maar dat kan snel veranderen (zie inleidende tekst).

Later:

Zondag zouden we dan in wat minder warme lucht terechtkomen. De wind neigt dan eerder (zoals het er nu naar uitziet) naar een west tot zuidwestelijke hoek. Daarmee worden wolken en opklaringen aangevoerd met gaandeweg de dag weer een groeiende kans op een lokale regen- of onweersbui. Maxima rond een 22 graden aan zee tot 25 landinwaarts.

Samenvatting:

De dag start(te) met wat lichte lokale regen of een bui. Daarna is het wisselend tot zwaar bewolkt met nog een kleine kans op een bui tegen het eind van de dag. Het wordt warm met maxima tussen 20 en 23 graden. Vooral in de kustregio en aan zee staat er tegen het eind van de dag ook weer veel wind uit noordoost.

Geert, donderdag 11 juni, 7.45 uur.

We hadden deze week in de tuin (www.keigathof.be) een koninginnepage op bezoek: