ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten noorden van ons is de luchtdruk hoog. De kern van een hogedrukgebied ligt daarbij boven Scandinavië en zorgt bij ons voor een noordelijke stroming. Boven Centraal Europa liggen vlakke lagedrukgebieden. Tegelijk komt ook van over de Britse Eilanden een lagedrukgebied van noord naar zuid afgezakt dat later boven de Golf van Biscaje voor anker zal gaan. Deze luchtdrukverdeling lijkt voor langere tijd zo geblokkeerd te gaan zitten: hogedruk boven Scandinavië, lagedruk boven Centraal en Zuid-Europa. Wij lijken daarbij voor langere tijd ergens op het grensgebied van beide invloedssferen te gaan zitten. Dat maakt de verwachting er voor onze regio niet gemakkelijker op. Integendeel. Een kleine verschuiving op de kaarten en we zitten ofwel met een zonnig en droog weertype, ofwel met een onweerachtig en drukkend warm weerbeeld. Het maakt er de detailverwachting niet gemakkelijker op.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag is vandaag vrij koud gestart, zeker in het westen. In het oosten (van Oost-Vlaanderen) hangen dikken wolken en daar was het minder koud. Die wolkenband beweegt aanvankelijk nauwelijks. Later vandaag trekt ze westwaarts. Daarbij komen we geleidelijk in een stuk zachtere lucht terecht. De maxima lopen dan ook landinwaarts gemakkelijk naar een graad of 20 op, aan zee net iets minder. Het is en blijft daarbij overdag droog. De wind zit daarbij in een noordelijke tot noordoostelijke hoek. Zeker aan de kust kan die naar het eind van de dag toe weer wat gaan aantrekken. De wolkenband boven Oost-Vlaanderen schuift vanmiddag geleidelijk aan westwaarts en tegen het eind van de dag raken we allemaal weer onder de wolken.

In de nacht naar donderdag komen er meer wolken en zou het tegen het eind van de nacht ook wat kunnen gaan regenen of valt er een enkele verspreide bui. Minima dan rond 10-11 graden.

Morgen:

Morgen zit de wind in een oostelijke hoek. Hiermee wordt veel zachtere lucht aangevoerd met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden terechtkomen. We zitten dan tussen een Scandinavisch hogedrukgebied en lagedrukgebieden ten zuiden en westen van ons in. Die laatste breiden hun invloed uit. Aanvankelijk zijn er veel wolken met kans op wat regen of een bui. Die wolken trekken overdag dan geleidelijk aan weg, maar er komt gaandeweg nog meer onstabiliteit zodat er aan het eind van de dag mogelijk een aantal onweerachtige buien tot in onze omgeving zouden kunnen geraken. Zeker is dat niet, maar het zou kunnen en dat moeten we morgen in de gaten houden.

De nacht naar vrijdag wordt een zachte nacht met minima van 11 tot 12 graden. Misschien dat er nog enkele verspreide buien vallen.

Overmorgen:

Vrijdag zal het nog warmer worden, maar mogelijk licht onstabiel. Lagedrukgebieden blijven dicht in de buurt zitten en kunnen ook dan zorgen voor wat onstabiliteit in de vorm van enkele regen- of onweersbuien. Het warmt overdag dan ook snel op met zomerse maxima met een mix van wolken en opklaringen, maar uiteindelijk kan dat uitlopen op een aantal buien.

Zeker in de loop van vrijdagavond moeten we rekening houden met een mogelijke regen- of onweersbui en dat kan zomaar een felle bui worden.

Later:

In het weekeind blijft het warm en onstabiel. Vooral zaterdag kunnen de maxima hoog oplopen en eindigen ergens een stuk boven de 25 graden. Zeker naar de late middag / avond toe, neemt de kans op een aantal (forse) regen- en onweersbuien echter toe.

Samenvatting:

We starten de dag bijna overal zonnig, behalve in het oosten van Oost-Vlaanderen, daar liggen wolken. Die wolken schuiven later op de dag naar het westen zodat de dag overal bewolkt zal eindigen. Het wordt zachter met maxima tussen 18 en 20 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Geert, woensdag 10 juni, 8.20 uur.

We hadden deze week in de tuin (www.keigathof.be) een koninginnepage op bezoek: