VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten zijn nog altijd niet veranderd. Niet op korte en niet op lange termijn. Een groot en sterk hogedrukgebied ligt nog steeds met kern boven Groot-Brittannië. Het hoog heeft een uitloper tot boven ons land. Het strekt zich verder uit over een groot deel van Europa tot aan IJsland. Rondom dit hoog worden lagedrukgebieden in een erg noordelijke koers gedwongen en trekken van over de Atlantische Oceaan richting Scandinavië. Door de steeds meer noord-noordoostelijke / zuid-zuidwestelijke ligging van het hoog, worden deze lagedrukgebieden wel een halt toegeroepen en komen we met een geblokkeerde oceaan te zitten. Vandaag en maandag trekt een zwak koufront, behorende bij een Scandinavisch lagedrukgebied, via de Noordzee later vannacht en morgenochtend ook doorheen onze omgeving. Daarachter komen we geleidelijk in koelere lucht terecht met meer opklaringen. Dat levert dan tijdelijk een licht winters weerbeeld op met mogelijk wat lichte stralingsvorst in de nachten en overdag temperaturen die maar enkele graden boven nul meer geraken. Vervolgens is het afwachten op een mogelijke tweede winterse impuls op de kerstdagen. Dat blijft een bijzonder spannend gebeuren op de weerkaarten. De wintergrens komt daarbij ergens in de Benelux te liggen, maar de uitkomst verandert run na run. Zoals het er nu naar uitziet zou de wintergrens boven midden Nederland komen te liggen tijdens de kerstdagen met Groningen volop in de winterkou, maar Vlaanderen in de zachte lucht. Er hoeft echter niet veel te gebeuren of deze grens schuift wat meer naar het noorden of wat meer naar het zuiden. Gisteren zagen we in de pluim dat wij tijdens de kerstdagen volgens de operationele run (rode lijn) in zeer zachte lucht zouden terechtkomen met maxima rond 10°C. Vandaag zit diezelfde operationele run weer helemaal aan de onderkant van de pluim met ook bij ons tijdens de kerstdagen koude en winterse omstandigheden. Er zijn echter ook tal van zachte oplossingen vanaf de 23ste. De verwachting is dat dit de komende runs nog wel een paar keer zal wisselen met het scheidingsvlak tussen koude en zachte lucht zo dichtbij, zodanig dat we nog altijd niet veel zinnige dingen over die kerstdagen kunnen zeggen. Er zijn samengevat eigenlijk twee strekkingen: ongeveer 60% zachte oplossingen en ongeveer 40% koude oplossingen. In de zachte oplossingen wordt het daarbij direct ook érg zacht, zelfs richting 10 graden. De koude oplossingen tonen nog allerlei tussenmogelijkheden. We moeten dus nog steeds wat geduld hebben voordat het op langere termijn allemaal wat duidelijker wordt welke richting we precies zullen opgaan en ik durf er dan ook nog steeds niet veel met zekerheid over zeggen. Het is alleszins bijzonder spannend. Het lijkt er wel op dat als de zachte oplossingen het zouden halen, het meteen over en uit zou zijn met deze winterse poging en dat voor een langere tijd, maar nog eens: nog niets is beslist voor een periode van 3 tot 5 dagen vooruit …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het geleidelijk wat koeler. De maxima vallen een 7 tot 8-tal graden terug, maar verder blijft het weerbeeld zoals we dat nu al een paar dagen kennen: grijs en rustig met slechts sporadisch een opklaring of zelfs dat niet. De mist en wolken zijn zelfs zo dik dat er op meerdere plaatsen ook wat fijne motregen valt en we tegen een erg druilerig weerbeeld aankijken.

In de nacht naar maandag blijven er veel wolken. Er kan nog steeds wat lichte motregen vallen zodat het druilerige weerbeeld blijft bestaan bij minima rond een 5-tal graden. De mist kan tegen de ochtend ook weer dichter worden.

Morgen:

Morgen trekt een zwak koufront door onze omgeving. Voordien is het nog zacht, maar na passage ervan komt er koelere lucht binnen en gaan de temperaturen dalen. De dag begint ook weer met nevel en mist, maar door het binnenlopen van drogere lucht wordt de zichtbaarheid in de loop van de dag wel geleidelijk aan weer beter. We halen ook maar een 5 à 6 graden meer. Later trekt ook de noordoostelijke wind weer wat aan.

In de nacht naar dinsdag zijn opklaringen mogelijk en kan het wat licht gaan vriezen. Tegen de ochtend kunnen we overal licht negatieve temperaturen noteren.

Overmorgen:

Dinsdag zitten we volop in koudere lucht. Die is ook droger zodat de zon zich weer laat zien. Er zijn best brede opklaringen mogelijk met flink wat zon. De maxima vallen echter terug op hoogstens een 4-tal graden bij een koude noordoostelijke wind.

In de nacht naar woensdag vriest het overal licht.

Later:

Woensdag is het eerst nog wisselend bewolkt met opklaringen, later worden de vooruitzichten erg onzeker. Het is sowieso een koude dag met maxima rond maar een 2-3 graden of zelfs lager.

In de nacht naar donderdag zijn de vooruitzichten erg onzeker. Of het opnieuw licht vriest, zal afhangen van de hoeveelheid bewolking en daar is momenteel nog maar weinig over te zeggen.

Samenvatting:

Vandaag start opnieuw grijs, nevelig en mistig. Er zijn opnieuw weinig of helemaal geen opklaringen. Het blijft vrij zacht met maxima rond 7 tot hoogstens 8 graden en een zwakke tot matige noordelijke wind. Er valt ook wat lichte motregen zodat het wat druilerig is.

Geert, zondag 19 december, 10.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze donkere grijze dagen eens wat kleur brengen en teruggrijpen naar de lente: