DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen een nieuw lagedrukgebied waarvan de voorbije nacht al een front door onze omgeving liep. Overdag komt er nog meer verstoring aan in de vorm van (oudere) fronten en buien. Dit alles zorgt voor een (stevige) noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. In het weekeind breidt het hoog zich dan vervolgens weer geleidelijk aan over ons aandachtsgebied uit en wordt het weer stabieler, rustiger, droger en iets minder koel al is dat gaandeweg de laatste verwachtingen van de voorbije dagen toch meer opgeschoven richting de zondag en zelfs pas maandag en zouden we zeker op zaterdag en ook deels op zondag nog met buien en zeker op zaterdag ook opnieuw vrij veel wind te maken krijgen. Op langere termijn neigen de temperaturen weer wat omhoog te gaan, maar het oogt allemaal erg fragiel en voorzichtig. De Europese weerpluim toont daarbij vanochtend wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse. Ik zet ze voor de goede orde even allebei hieronder. Je ziet in de Europese pluim duidelijk dat het gaandeweg de week veel zachter en droger wordt dan wat het Amerikaanse model laat zien. Ook daarin zit wel een geleidelijke opwarming, maar veel trager. De waarheid zal waarschijnlijk zoals steeds wel ergens in het midden liggen:

 

Amerikaanse pluim:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg wisselvallige dag. Die startte weer met de doortocht van een regenzone die eerst zorgt voor perioden met regen zorgde, maar die is intussen al grotendeels uit onze regio verdwenen en we krijgen dan een drogere periode. Vervolgens komen er mogelijk wat heel voorzichtige opklaringen al blijft er wel heel veel bewolking haperen. Die worden dan weer op hun beurt gevolgd door, jawel: mogelijk felle buien met opnieuw kans op wat verspreide hagel. Even goed kan het echter om een periode met wat regen gaan. De kans op hagel is eigenlijk niet zo groot meer als de voorbije dagen en meestal gaat het dan ook gewoon om regen(buien). Het is wel iets minder koel, maar veel meer dan 11 graden zit er toch niet in. Ook de wind spant weer aan uit een nog altijd noordelijke richting. Aan zee zijn tijdelijk weer rukwinden mogelijk tot om en bij 70-75 km per uur, boven land zijn die wat minder. Gaandeweg de dag neemt de wind dan vervolgens weer wat af.

Ook in de nacht naar zaterdag zit er redelijk wat wind uit het noorden en blijven er buien vallen. Meestal gewoon regenbuien. We zitten qua minima zeker tijdens de buien maar rond 6-7 graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan zouden we nog te maken hebben met tal van buien en een gemene wind uit een nog altijd noordelijke hoek. Het blijft koud met maxima die maar amper rond 11 graden zitten tussen de buien door. De wind neemt overdag af. Toch lijkt het erop dat zeker gaandeweg de dag het grootste deel van West-Vlaanderen meer droge perioden zou krijgen. De buien lijken zeker later op de dag meer gereserveerd te worden voor Oost-Vlaanderen. Vanaf het westen wordt het droger en wordt geleidelijk aan de kans op wat meer zonnige perioden gaandeweg de dag toch wat groter.

Ook in de nacht naar zondag zijn lokale buien nog mogelijk. Minima dan rond 3-4 graden.

Overmorgen:

Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke tot noordoostelijke stroming met vorming van stapelwolken. Die kunnen zeker lokaal nog wel uitgroeien tot een bui. Het blijft koel met maxima rond 11, misschien hier en daar toch alweer 12 graden al staat er dan wel weer minder wind wat het weer beter zal doen aanvoelen.

In de nacht naar maandag zorgen bredere opklaringen ook weer voor een lagere minimumtemperatuur. Als het voldoende opklaart, is zelfs wat vorst aan de grond weer niet onmogelijk.

Later:

Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele lokale bui is daarbij zeker nog altijd niet uitgesloten en met maxima rond 10-11 graden blijft het nog steeds koel. Er is wel meer ruimte voor de zon.

Het wordt volgende week toch geleidelijk aan wat rustiger. De zon breekt meer door en de maxima kunnen dan geleidelijk weer iets hoger gaan uitkomen, maar het gaat langzaam. Een enkele bui blijft daarbij zeker nog steeds mogelijk. Een terugkeer van de warme aprildagen is voorlopig niet aan de orde. Op langere termijn lijkt het allemaal wat meer te beteren, maar dat is nog vrij ver weg.

Samenvatting:

Het wordt vandaag een meest grijze dag met kans op wat regen of een regenbui. Veel zon zal er niet aan te pas komen. Het gaat ook weer stevig waaien uit het noorden met aan zee rukwinden tot 70-75 km per uur. Boven land tot rond een 50 km per uur. Veel meer dan 10-11 graden wordt het niet.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met nog steeds kans op een verspreide bui of eens wat verspreide regen. Minima rond 6-7 graden en een geleidelijk wat verder afnemende wind.

Geert, vrijdag 19 april, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!