DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden blijven nog steeds ons weer bepalen en daar komt nog niet veel verandering in, hoewel we vandaag wel een betere dag krijgen. Je ziet nog steeds het ene lagedrukgebied na het andere naar onze regio aangevoerd worden. De ene is nog niet helemaal verdwenen of er ligt al een volgende klaar … Ze worden in een stevige westelijke stroming aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan en trekken dan telkens via de Britse Eilanden richting West-Europa. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd zuidwestelijk tot zuidelijk. Het liedje blijft dan ook weer al dagenlang hetzelfde waarbij ik telkens dezelfde woorden kan gebruiken: ook vandaag en de komende dagen moeten we daarbij dan ook weer rekening houden met de passage en doortocht van diverse buienlijnen en storingen die één voor één telkens door onze regio blijven trekken. Het blijft wachten op een stabiele periode met hogedrukgebieden. We zien wel dat vandaag een flinke opstoot met warmte tot bij ons kan geraken. Die duurt maar één dag want morgen koelt het alweer af. De stabiliserende factor die de vorige dagen in de pluim te zien was, lijkt ook weer verder weg te geraken. Je ziet al tot en met donderdag dat de onstabiliteit het opnieuw wint en dat de neerslagsignalen run na run weer toenemen. Ook op langere termijn zit er geen stabiliteit in de kaarten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: vakantie … We zijn een weekje met verlof wat wil zeggen dat de dagelijkse weerupdate er tot en met volgend weekeind telkens iets later op de ochtend aankomt. Er is ook voor een weekje geen videoweerbericht, maar de tekst wordt wel telkens per dag vernieuwd. Veel leesplezier dus:

Vandaag wordt een betere dag. Met wat geluk blijft het zelfs de hele dag droog al durf ik een bui in de late middag / vooravond niet helemaal uit te sluiten. Er is overdag wel ruimte voor de zon, al blijft er toch vrij veel hoge en middelhoge bewolking hangen waar ze wel wat last van heeft. De maxima swingen echter de pan uit en lopen met een matige tot vrij krachtige (zeker aan zee) zuidelijke wind fors op. We halen daarbij temperaturen die rond de 21-22 graden zitten aan de kust tot rond een 22-23, misschien lokaal net 24 graden landinwaarts. Later in de middag koelt het vanaf de kust geleidelijk wat af en dringt er ook weer meer bewolking binnen.

In de avond neemt de bewolking (en de kans op een bui) toe. In de nacht trekken enkele buien over de regio en het is niet onmogelijk dat daar een onweerachtig exemplaar tussen zit. Het is daarbij erg zacht met minima rond 11-12 graden.

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen is het opnieuw minder warm dan vandaag. We halen wel nog 17-18 graden, maar er is veel bewolking met gaandeweg de dag kans op een bui of wat verspreide regen. Geen grote hoeveelheden. De nog steeds zuidelijke tot zuidwestelijke wind blijft wel vrij hard doorwaaien.

In de avond en nacht stijgt de kans op regen op doortocht van een regenzone bij nog steeds zachte minima van zo’n 10 graden.

Overmorgen:

Maandag wordt het licht wisselvallig. Eerst hebben we in de ochtend nog last van wegtrekkende regen, nadien wordt het droger. Wolken en opklaringen vormen dan het decor waarbij er verspreid over de dag links of rechts al eens een enkele bui zou kunnen opduiken, al moeten we daar ook niet al te veel van verwachten. Het is nog altijd erg zacht met maxima die ook dan gemakkelijk weer richting een 18-tal graden kunnen oplopen.

Later:

Dinsdag is het nog licht wisselvallig met nog wel af en toe storingsinvloeden, maar de betere momenten lijken het dan te halen met meer droge perioden en nog steeds vrij hoge temperaturen al zitten die wel in een dalende lijn rond maxima van een 16-tal graden of iets minder.

De rest van de week blijft het wisselvallig. In de laatste weerkaarten zien we zelfs weer meer wisselvalligheid opduiken met bij tijden weer grote(re) neerslagsommen en actieve fronten die doortrekken. Tegen het eind van de week zou het opnieuw zachter kunnen worden.

Samenvatting:

Vandaag wordt de betere dag van het weekeind. Na nog een start met veel wolken, wordt het snel en tijdelijk vrij zonnig hoewel er zeker nog de nodige sluierwolken blijven hangen. Het wordt ook snel warm met maxima rond 21 tot 23 graden. Er staat wel een vrij forse zuidelijke wind met uitschieters van 40-50 km per uur boven land tot rond 60 km per uur aan zee. In de tweede helft van de middag koelt het wat af en komt er meer bewolking.

Vanavond en vannacht zijn enkele verspreide buien of wat regen mogelijk bij minima rond 12 graden. Dat zou zelfs best een onweerachtige bui kunnen zijn.

Geert, zaterdag 06 april, 08.00 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!