DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Ze worden in een stevige westelijke stroming aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan en trekken dan telkens via de Britse Eilanden richting West-Europa. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd zuidwestelijk tot zuidelijk. Ook vandaag moeten we daarbij dan ook weer rekening houden met de passage en doortocht van diverse buienlijnen en storingen die één voor één telkens door onze regio blijven trekken. De komende dagen wordt het vervolgens niet beter en is het per momenten weer erg nat met tot en met het eind van de week aanhoudend wisselvallig weer waarbij nieuwe lagedrukgebieden de regie overnemen en die blijven het weer in West-Europa beïnvloeden. Er staat dan ook tot en met vrijdag dagelijks telkens de nodige hoeveelheid regen op de weerkaarten en dat is dikwijls niet weinig … Het blijft wachten op een stabiele periode met hogedrukgebieden … We zien wel dat tegen het eind van de week en zaterdag een flinke opstoot met warmte tot bij ons zou kunnen geraken want op zaterdag wordt er een heuse temperatuurspiek berekend in de pluim. Merk ook op dat het erg moeilijk is om telkens gedetailleerde dagverwachtingen op te maken gezien de snelle opeenvolging van storingen en buienlijnen die door onze regio trekken, wat het erg moeilijk maakt om gedetailleerde dagverwachtingen op te maken:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag houden we het alweer niet droog. Er trekt in de loop van de dag een buienlijn doorheen onze regio met opnieuw verspreid doorheen de dag perioden met regen en/of buien. De dag start daarbij wel nog droog, maar de bewolking neemt toe op nadering van een buienlijn. De meeste regen lijkt daarbij later in de ochtend en in de eerste helft van de middag te zitten, maar ook daarbuiten zijn zeker periodes met regen of een bui zeker mogelijk. De maxima zitten telkens rond een 14-tal graden terwijl de wind ook vandaag zuidwestelijk van richting is en iets harder kan gaan waaien dan tijdens het voorbije verlengde weekeind het geval was. Die kan zeker aan de kust vrij krachtig tot krachtig worden met daar pieken tot rond 60-70 km per uur later op de dag. Boven land is dat een vlagerige wind die daar tot rond een 50 km per uur kan halen.

In de avond en nacht naar woensdag blijft het wisselvallig met kans op perioden van regen of buien. De minima zijn wel telkens vrij zacht en zitten rond een 8-tal graden. Vooral later in de nacht lijkt er weer vrij veel regen te kunnen gaan vallen.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje terug. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat nog steeds heel veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen: nog meer wisselvalligheid met perioden van regen en buien. Van in de ochtend al trekken storingen door onze regio. Een eerste passeert daarbij vroeg in de ochtend en betreft een warmtefront. Overdag zitten we dan in een warme sector met veel wolken en verspreid doorheen de dag mogelijk ook perioden met regen. In de namiddag trekt dan een koufront voorbij, opnieuw met perioden van regen en/of buien. Het is vrij zacht met maxima rond 14 tot 15 graden bij opnieuw een stevige zuidwestelijke wind. Die zou dan wel iets minder hard waaien dan vandaag, maar kan zeker aan de kust nog vrij krachtig worden.

Ook in de nacht naar donderdag is het nog bewolkt met perioden van regen en minima rond een 10-tal graden.

Overmorgen:

Donderdag: eenzelfde weerbeeld. Dikwijls zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen en/of buien en die kunnen best intens zijn. De maxima blijven telkens rond 14-15 graden zitten.

Later:

Vrijdag komt er een transport van veel warmere lucht op gang. De temperaturen zitten in de lift en kunnen dan al naar 18 tot 19 graden gaan, zeker landinwaarts. Het is echter nog steeds niet volledig droog en er kunnen ook dan nog perioden van regen aan te pas komen, al lijkt het de nadruk toch eerder op de droge perioden te gaan liggen en zijn er lange droge momenten mogelijk.

Zaterdag zou een erg warme dag kunnen worden met maxima die overal boven de 20 graden zouden kunnen uitkomen. Dat zou maar tijdelijk zijn want ook nadien zou het erg wisselvallig blijven met ook volgende week opnieuw regelmatig de doortocht van storingen.

Samenvatting:

Het start vandaag droog, maar dat duurt niet lang. Nog in de ochtend trekt al een eerste buienlijn door met perioden van regen en/of buien. Zelfs een losse donderklap zou daarbij niet hoeven te verwonderen. Nadien volgt in de namiddag een drogere periode. Het kan wel hard gaan waaien met aan zee een vrij krachtige tot krachtige wind die kan uitschieten tot rond 60-70 km per uur. Boven land is die vrij krachtig met pieken tot 50 km per uur. Het wordt daarbij een 14-tal graden.

Vanavond neemt de bewolking opnieuw toe en in de loop van de nacht volgt regen bij minima rond 8 graden.

Geert, dinsdag 02 april, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!