DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdrukverdeling zit muur- en muurvast. Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer. Het ligt intussen met kern net ten westen van Ierland en blijft daar maar in het rond draaien. Het zorgt bij ons voor een zuidelijke aanvoer van vrij zachte lucht waarin storingen doortrekken. Dit laag blijft nog enige tijd op post en verandert daarbij lichtelijk wat van positie, maar blijft grosso modo ten westen van ons liggen. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd (zuid)west tot (zuid)oostelijk. Daarbij ziet het er voor Pasen zelf intussen wél wat beter uit met een grotendeels drogere dag en wat hogere maxima. Het is pas later vanmiddag dat nieuwe storingen binnenlopen. Paasmaandag wordt dan weer bij tijden nat, maar die dag ziet er intussen wel stukken beter uit met lange droge perioden … maar nog eens: het schuift allemaal enorm van run tot run en kan zomaar anders zijn. Het valt bovendien op dat de operationele run heel erg springerig is met neerslag. Er zijn beurtelings drogere en veel nattere berekeningen en dat hangt perfect samen met dat schuiven van dat lagedrukgebied en de neerslaggebieden die daaromheen cirkelen. We moeten dus zelfs op korte termijn heel voorzichtig zijn. De grote lijnen liggen vast: het blijft zeer wisselvallig, maar de details daarin verschillen erg van run tot run. Logisch: alles valt of staat met de plek waar de neerslaggebieden terechtkomen. Ook nadien is de hoofdlijn dat we voorlopig tot in lengte van dagen met aanhoudend wisselvallig weer te maken blijven hebben want in de loop van de week nemen nieuwe lagedrukgebieden de regie over en blijven het weer in West-Europa beïnvloeden. Het blijft wachten op een stabiele periode met hogedrukgebieden …

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt het bij tijden wat beter weer te kunnen worden, maar zeker niet de hele dag. Vanochtend vroeg vielen daarbij eerst nog enkele verspreide buien. Die zijn snel weg getrokken waarna dan een droge en zelfs bij tijden wat zonnige periode zal volgen. Daarbij zijn tijdelijk zelfs wat bredere opklaringen mogelijk, al blijft dat zeker niet duren en kan het van plek tot plek erg verschillen. Later in de namiddag neemt de bewolking dan weer toe met stijgende neerslagkansen. Die zijn wel weer vervroegd ten opzichte van eerdere uitdraaien zodat al tegen 3-4, maar zeker 5-6 uur vanmiddag de kans op regen en buien weer toeneemt. Het is daarbij ook duidelijk zachter dan de vorige dagen: met wat zonnige perioden erbij zou het in zelfs richting 15-16 graden en meer kunnen worden! Tegen de late middag arriveren dan wel mogelijk enkele pittige buien. Zelfs met kans op een losse donderklap. De wind zoekt daarbij overdag een zuidoostelijke richting op.

In de nacht naar maandag is het dan bewolkt met vooral in de avond eerst opnieuw perioden van regen en/of buien. Het blijft dan vrij zacht met minima rond een 8-tal graden. Later op de avond en in de nacht is het dan wel grotendeels droog geworden en verdwijnt de neerslag opnieuw.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje terug. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat nog steeds heel veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Het weer voor morgen ziet er nu opnieuw beter uit. Er is sowieso veel bewolking en het is meestal zwaar bewolkt tot betrokken al kan er af en toe toch ook een opklaring komen piepen. Er zitten neerslaggebieden dicht in de buurt, maar – zoals het er nu naar uitziet – zouden de felste neerslaggebieden ons mijden en zou het maar nu en dan een beetje regenen. Er zijn zelfs lange droge perioden mogelijk met maxima rond een 14-15 graden en een matige wind uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar dinsdag zien we een zelfde weerbeeld met minima rond een 8-tal graden.

Overmorgen:

Dinsdag houden we het ook al niet droog. Ook dan trekt in de loop van de dag een regenzone doorheen onze regio met opnieuw verspreid doorheen de dag perioden met regen. De maxima zitten telkens rond een 14-tal graden.

 

Later:

Woensdag: nog meer wisselvallig met perioden van regen en buien, maar het heeft geen zin daar nu al een timing op te zetten gezien het zeer wisselvallige en erg wispelturige karakter van het weer van dag tot dag.

Ook verder in de week blijft het erg wisselvallig met ook de hele volgende week een wisselvallig weerbeeld. Vrijwel elke dag valt er al eens wat regen of een bui. Dat wordt dan afgewisseld met betere momenten met opklaringen, maar een stabiele periode zit er nog altijd niet aan te komen.

Samenvatting:

Vandaag is gestart met wat regen, maar die is intussen weg getrokken en we krijgen vervolgens een langere droge periode met geleidelijk wat opklaringen. Die kunnen tijdelijk zelfs vrij breed uitvallen, maar later in de middag neemt de bewolking weer toe met vanaf halfweg de middag kans op felle buien, zelfs met kans op een donderklap. De middag eindigt met buien en regen. Voordien krijgen we maxima die oplopen naar 15-16 graden met een matige zuidoostelijke wind.

Vanavond en vannacht is het eerst regenachtig met regen en buien. Later in de nacht is het droog met minima die tegen de ochtend dalen tot rond een 8-tal graden.

Geert, zondag 31 maart, 10.10 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!