VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het lagedrukgebied dat gisteren ons weer beïnvloedde, ligt intussen boven Duitsland. Wij zitten intussen achter dit laag in wat zachtere lucht die  vandaag vanaf de zee binnenloopt. Daarbij profiteren we vandaag tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk alvorens in de tweede helft van de week nieuwe lagedrukgebieden met zachtere lucht ons weer verder gaan beïnvloeden. Koude lucht blijft daarbij standhouden boven Scandinavië, maar weet ons voorlopig niet meer te bereiken wat niet wil zeggen dat er niet eens een koude nacht kan voorkomen als het in de nachten voldoende weet op te klaren (vooral in de nacht naar donderdag). Tegen vrijdag komen we zelfs in dubbele cijfers terecht. De pluim toont duidelijk het arriveren en verder binnenlopen van de zachtere lucht de komende dagen. Van winterweer is er de eerste 7 tot 10 dagen vooruit geen sprake meer. We geraken daarbij immers in een zeer stevige westelijke circulatie die zich boven de Atlantische Oceaan instelt en het ene lagedrukgebied na het andere naar onze regio aanvoert. Boven Rusland blijft de luchtdruk daarbij hoog en handhaaft de winter zich, maar bij ons is er van structureel winterweer de eerste tijd geen sprake meer. Pas op lange termijn zie je weer wat lagere lijntjes in de pluim opduiken, maar dat is marginaal én buiten de betrouwbare periode, dus daar hechten we voorlopig geen enkele waarde aan:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt op diverse plekken een bijna of zelfs volledig droge dag al is een enkel buitje niet volledig uit te sluiten. Vanochtend vroeg zitten er zelfs nog relatief veel van die buitjes in onze buurt. Het is de bedoeling dat die in de loop van de dag verminderen, maar ook vanmiddag is er toch nog kans op een enkel lokaal buitje. We profiteren daarbij wel tijdelijk van een gebied van hoge luchtdruk dat storingen op een afstand houdt dus het blijft echt wel bij een enkel buitje vandaag. Het is daarbij dan een 7 tot 8 graden. De wind zit daarbij nog in een noordwestelijke hoek en waait daarbij opnieuw zwak tot matig.

Vanavond en vannacht kan het tijdens opklaringen wel opnieuw fors afkoelen met mogelijk wat lichte nachtvorst of wat vorst aan de grond tegen de ochtend. Alles zal afhangen van de wind die er in de nacht nog staat en de hoeveelheid opklaringen die er dan nog zijn, maar zeker in de nacht moet met mogelijke lokale gladheid toch wel rekening gehouden worden. Tegen de ochtend neemt de bewolking echter wel alweer toe. Er kan eventueel tegen dan ook nevel en mist opduiken.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen houden we het mogelijk ook nog lang droog. Een volgende storing is onderweg, maar bereikt ons waarschijnlijk pas tegen de late middag / avond waarbij het zelfs goed mogelijk is dat de eerste regen er pas na zonsondergang aan komt en dat we het nog de hele dagperiode droog weten te houden. Doordat de wind overdag uit een zuidoostelijke hoek gaat waaien, wordt er weer iets koudere landlucht aangevoerd met maxima die op een 6-tal graden terugvallen. De bewolking neemt wel snel toe en we verliezen de zon volledig. Het is dan ook de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of zelfs weer geen ruimte voor de zon.

In de nacht naar vrijdag komt er regen opzetten. De temperaturen lopen dan tegen vrijdagochtend geleidelijk aan verder op en halen zelfs een 7 tot 8 graden tegen dat de zon opkomt.

Overmorgen:

Vrijdag lijkt het met de regen mee te gaan vallen. Er is wel veel bewolking met kans op eens wat regen of een bui, maar zoals het er nu voor staat, zouden de droge perioden toch wel gaan overheersen. Zelfs een opklaring is mogelijk. Het wordt dan met een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind gemakkelijk een 10-tal graden.

In de nacht naar zaterdag blijft het licht wisselvallig met veel wolken, kans op een bui of wat regen en hoge minima rond 8 graden.

Later:

Zaterdag staat al een volgende regenzone op het menu die een groot deel van de dag zal zorgen voor perioden met regen. Het is wel erg zacht.

In het weekeind blijft het wisselvallig met zowel op zaterdag als op zondag de doortocht van storingen waarbij er perioden van regen zijn met erg zachte temperaturen. Die lopen zelfs nog op naar 11-12 graden tegen zondag.

Samenvatting:

Vanochtend vallen er nog een aantal verspreide buitjes en ook vanmiddag is een enkele bui toch niet volledig uit te sluiten. Toch gaan de droge perioden vandaag overheersen en er is zelfs ruimte voor flinke opklaringen. Het wordt met een matige noordwestelijke wind daarbij zo’n 8 graden.

Vanavond en vannacht zijn er eerst brede opklaringen met flink dalende temperaturen tot 2 graden aan zee en rond het nulpunt landinwaarts. Aan de grond vriest het met kans op lokale gladheid. Later neemt de bewolking toe en loopt het kwik weer wat op. Er kan zich ook nevel en mist vormen.

Geert, woensdag 06 december, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!