VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten met een lagedrukgebied vlak in onze buurt. Het trekt van noord Frankrijk over onze regio richting het westen van Duitsland. Rond dit laag liggen diverse storingen gekruld die bij ons zorgen voor perioden met regen. Daarbij stroomt er heel geleidelijk aan wat zachtere lucht binnen, maar dat gaat heel langzaam. Morgen profiteren we dan tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk alvorens in de tweede helft van de week nieuwe lagedrukgebieden met zachtere lucht ons weer verder gaan beïnvloeden. Koude lucht blijft daarbij standhouden boven Scandinavië, maar weet ons voorlopig niet meer te bereiken wat niet wil zeggen dat er niet eens een koude nacht kan voorkomen als het in de nachten voldoende weet op te klaren (vooral in de nacht naar donderdag). Tegen vrijdag komen we zelfs in dubbele cijfers terecht. De pluim toont duidelijk het arriveren en verder binnenlopen van de zachtere lucht de komende dagen. Van winterweer is er de eerste 7 tot 10 dagen vooruit geen sprake meer.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag loopt zachtere lucht verder binnen en halen we al 5 tot 6 graden landinwaarts, aan zee wat meer. Daar kan het kwik vlak aan de kust zelfs tot 7-8 graden oplopen. Het is en blijft verder doorheen de dag ook wat regenachtig met diverse storingen die perioden van (lichte) regen met zich meebrengen of verspreide buien. Er zijn echter ook lange droge perioden, maar het blijft daarbij wel grijs. De zon mogen we voor vandaag vergeten, die raakt daar niet door. De wind draait daarbij wel naar een noordwestelijke richting en waait zwak tot matig.

Het is pas tegen de avond dat het geleidelijk aan droger zal worden en de nacht naar woensdag verloopt dan zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond 3 graden landinwaarts, aan zee iets hoger. Een enkele bui is eventueel hier of daar nog wel mogelijk, maar meestal is het droog.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen wordt waarschijnlijk op veel plekken of zelfs op de meeste plekken een bijna of zelfs volledig droge dag al is een enkel buitje niet volledig uit te sluiten. We profiteren dan tijdelijk van een gebied van hoge luchtdruk dat storingen op een afstand houdt. Het is dan een 6 tot 8 graden. De wind zit ook morgen nog in een noordwestelijke hoek en waait daarbij opnieuw zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag kan het tijdens opklaringen wel opnieuw fors afkoelen met mogelijk wat lichte nachtvorst of wat vorst aan de grond tegen de ochtend. Alles zal afhangen van de wind die er in de nacht nog staat en de hoeveelheid opklaringen die er dan nog zijn. Tegen de ochtend neemt de bewolking echter wel alweer toe.

Overmorgen:

Donderdag houden we het mogelijk ook nog lang droog. Een volgende storing is onderweg, maar bereikt ons waarschijnlijk pas tegen de late middag / avond. Doordat de wind overdag uit een zuidoostelijke hoek gaat waaien, wordt er weer iets koudere landlucht aangevoerd met maxima die op een 6-tal graden terugvallen. Het is dan ook de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of zelfs weer geen ruimte voor de zon.

In de nacht naar vrijdag komt er regen opzetten.

Later:

Vrijdag wordt weer een regenachtige dag. Storingen lopen binnen en zorgen de hele dag door weer voor veel bewolking met geen of weinig ruimte voor de zon. Het blijft bewolkt met perioden van regen. Daarbij loopt ook behoorlijk zachtere lucht binnen waarbij de temperaturen verder oplopen naar 8-9 graden landinwaarts en zelfs naar 10 graden aan de kust.

Tegen vrijdag en komend weekeind lopen de temperaturen verder op en tegen het eind van de week zitten we weer in de dubbele cijfers met een weer stevig aanzwengelende westelijke circulatie. De winter moet dan helaas weer van nu al af aan herbeginnen om tot bij ons te geraken. Het enige wat er dan nog inzit is eens wat vorst tijdens een nachtelijke opklaring en dan nog …

Samenvatting:

Het blijft vandaag hardnekkige grijs. De zon raakt niet of amper door de wolken heen en verspreid over de dag valt er soms wat regen of een bui. Grote hoeveelheden lijken dat niet meer te worden en veel plekken houden het zelfs langere tijden ook droog. De noordwest geworden wind waait daarbij zwak tot matig en voert wat zachtere lucht aan. Vlak aan de kust kunnen we naar 7-8 graden gaan. Landinwaarts is dat rond een graad of 6.

Ook vanavond en vannacht is het veelal zwaar bewolkt tot betrokken met nog kans op een bui of wat regen, maar er zijn ook lange droge perioden. De minima dalen daarbij tot rond een 3 graden landinwaarts, aan zee wat hoger.

Geert, dinsdag 05 december, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!