MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Europa heeft nog wat grip op ons weer, maar verliest geleidelijk toch zijn invloed. Samen met een lagedrukgebied dat zich boven de Britse Eilanden bevindt, zorgt het bij ons voor een zuidoostelijke tot zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Die komt van over Frankrijk naar onze omgeving en zorgt voor een paar zeer warme dagen. Vandaag wordt het hittekanon weer in stelling gebracht en krijgen we daarbij weer volop tropische temperaturen van vooraan de 30 graden te verwerken. De hitte zal wel niet lang duren en wordt mogelijk vanavond hier en daar al met een enkele bui weg geblazen, maar de afkoeling zal vooral komen van een draaien van de wind. Toch lijkt ook de zondag nog erg warm te kunnen verlopen met ook dan regen- en onweersbuien. Nadien lijken we in een ‘Belgische variant’ van de zomer terecht te komen met nog steeds aanvoer van warme lucht (maar geen hitte meer) onder regie van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden waarbij het bij ons licht onstabiel blijft. Daarbij moet wel gezegd dat de invloed van dat laag tijdens de eerste dagen van de nieuwe week toch wel afgenomen is in de pluim. Dat zie je duidelijk aan de temperaturen die (alweer) een stuk hoger zitten dan tijdens vorige runs:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag gooit de temperatuur alle remmen los en wordt het zonder veel moeite rond en boven de 30 graden. Het is volop zonnig, al trekken er zeker in de loop van de dag ook wel wat hoge sluierwolken voorbij. Die horen bij de aankomst van die hele warme lucht. De hitte is van korte duur want in de loop van de middag, dat zal ergens rond halfweg de middag zijn, zet aan de kust een zeebriesje in dat dan geleidelijk aan verder het land oploopt. Daarmee worden dan de allerhoogste maxima wat gecounterd. Tegen de avond trekt die minder warme lucht ook geleidelijk Oost-Vlaanderen binnen. Toch kan het eerst nog erg warm worden. Net als gisteren noteren we ook vandaag de hoogste maxima waarschijnlijk in West-Vlaanderen nabij de Franse grens en dat kan daar gemakkelijk naar een 33 graden gaan. Elders is dat rond 32 graden, aan de kust rond 31 graden. In de late middag valt er toch mogelijk links of rechts een enkele onweersbui.

Ook in de avond en nacht volgt dan eventueel mogelijk een enkele regen- of onweersbui, maar veel lijkt dat vandaag niet te worden. In de loop van de nacht komt alles weer tot rust en dalen de minima tot rond een 18-tal graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Het filmpje over de wind, staat helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zal de warmte nog niet volledig verdwenen zijn. Een 30’er zit er dan wel niet meer in, maar we komen nog ruim boven de 25 graden uit, al zijn er wel meer wolken. In de loop van de dag nadert een actieve regen- en onweerszone. De diverse modellen tonen daarbij telkens een andere timing, maar vrijwel alle modellen tonen die buien wel. Zoals de zaken er nu voor staan, komen die waarschijnlijk in de namiddag tot ontwikkeling en dat kunnen felle buien worden. Er kan veel regen op een korte tijd vallen, met onweer, hagel en rukwinden. Sommige modellen tonen daarbij een goed ontwikkelde onweerslijn die met felle wind doorheen onze regio zou kunnen trekken. Dat wordt iets om morgen goed op te volgen!

Ook tegen de avond mogen we ons hier en daar en vooral landinwaarts nog aan een aantal regen- en onweersbuien verwachten. De minima blijven in de nacht naar maandag erg zacht en zitten weer rond een 15 graden of meer. De buien verdwijnen dan weer uit het weerbeeld.

Overmorgen:

Maandag lijkt nog best wel een aardige dag te kunnen zijn. We kunnen zeker nog rond een 25 graden en meer halen, zeker landinwaarts. Aan zee is het minder warm, maar ook daar kan het toch nog een graad of 22-23 worden. De kans op buien is er wel, maar minder dan in het weekeind en veel plekken houden het gewoon ook droog.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en erg zacht met minima rond 15 graden.

Later:

Dinsdag wordt het met een naar zuid draaiende wind opnieuw wat warmer, maar de kans op buien stijgt weer. Gaandeweg de dag trekt een regen- en onweerszone voorbij en kunnen er weer een aantal felle buien opduiken.

Later volgende week lijken we een soort van ‘Belgische’ variant op de zomer te krijgen. Het is dan licht wisselvallig met soms wolken, dan weer zon en kans op een regen- of onweersbui. Het lijkt daarbij wel voorlopig zomers warm te blijven met maxima tussen 20 en 25 graden. Eerder zelfs richting 25 graden gedurende de eerste dagen van de week.

Samenvatting:

Vandaag wordt het zeer snel zeer warm. De maxima pieken in de eerste helft van de middag tussen 30 en 33 graden met een zwakke zuidoostelijke wind. Die draait later vanmiddag aan de kust naar noordwest en daar wordt het dan minder warm. Die minder warme lucht breidt zich met een zich landinwaarts verplaatsende wind geleidelijk ook verder uit. Het is daarbij zonnig met soms wat wolken. Vanmiddag neemt de kans op een enkele lokale regen- of onweersbui toe, maar niet spectaculair. Veel plekken houden het zonnig en warm.

Vanavond en vannacht is er ook een kleine kans op een (onweers)bui, maar meest is het licht tot wisselend bewolkt met erg zachte minima rond 18 graden.

Geert, zaterdag 08 juli, 09.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Wanneer stopt die noordenwind” … Een vraag die de voorbije weken in het voorjaar veel passeerde. In dit filmpje leg ik uit hoe dat komt en wanneer die wind zal stoppen met blazen – intussen is die trouwens gestopt …

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!