ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zich opbouwend hogedrukgebied boven Europa krijgt vandaag volop grip op ons weer. Samen met een lagedrukgebied dat zich boven de Britse Eilanden bevindt, zorgt het bij ons voor een zuidoostelijke tot zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Die komt van over Frankrijk naar onze omgeving en zorgt voor een paar zeer warme dagen. Vandaan en morgen wordt het hittekanon weer in stelling gebracht en vooral morgen krijgen we daarbij weer volop tropische temperaturen van vooraan de 30 graden te verwerken. De hitte zou wel niet lang duren en wordt mogelijk morgenavond  met buien weg geblazen al lijkt ook de zondag nog erg warm te kunnen verlopen met ook dan regen- en onweersbuien. Nadien lijken we in een ‘Belgische variant’ van de zomer terecht te komen met nog steeds aanvoer van warme lucht (maar geen hitte meer) onder regie van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden waarbij het bij ons licht onstabiel blijft. Daarbij moet wel gezegd dat de invloed van dat laag tijdens de eerste dagen van de nieuwe week toch wel afgenomen is in de pluim. Dat zie je duidelijk aan de temperaturen die (alweer) een stuk hoger zitten dan tijdens vorige runs:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de warmte weer aan zet. De wind draait naar het zuiden en er komt hele warme lucht binnen. De maxima ontploffen en gaan naar 27 tot zelfs 28 graden aan zee tot rond 28 en zelfs richting de 30 graden landinwaarts. Er is veel zon al duiken er ook wel enkele wolkenpartijen op. Dat zijn vooral kleine stapelwolkjes die gaandeweg de dag landinwaarts kunnen opduiken. De wind blijft in het zuiden zitten, waarschijnlijk ook aan zee. De kans op zeebries is niet uitgesloten, maar is klein. Als die er door geraakt, zal dat pas tegen het eind van de dag zijn en dan nog. Vandaar dat de maxima ook aan de kust erg hoog kunnen oplopen. De hoogste maxima van rond de 30 graden vinden we waarschijnlijk terug in West-Vlaanderen, met name aan de Frans-Belgische grens.

De nacht naar zaterdag verloopt dan weer veel warmer met minima rond 15 tot zelfs 17-18 graden. Het is daarbij rustig en helder tot hoogstens licht bewolkt.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Het filmpje over de wind, staat helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen gooit de temperatuur alle remmen los en wordt het zonder veel moeite rond en boven de 30 graden. Het is volop zonnig, al trekken er zeker in de eerste helft van de dag ook wel wat hoge sluierwolken voorbij. Die horen bij de aankomst van die hele warme lucht. De hitte is van korte duur want ’s avonds kunnen buien de warmte al counteren. Daarbij zijn veel modellen vandaag ook weer (wat je gisteren al zag) veel minder scheutig met die buien. Die oplossingen zijn ten opzichte van gisteren dus voor de tweede dag op rij minder geworden, dus als er al buien komen, verschijnen die waarschijnlijk pas in de avond op het toneel. Eigenlijk is op dit moment enkel het Amerikaanse model nogal ‘wild’ met die buien. Alle andere laten het niet zover komen. Toch blijft het iets om voor uit te kijken en het zal zoals heel dikwijls het geval bij onweer, weer nowcasten worden. Net als vandaag noteren we ook morgen de hoogste maxima waarschijnlijk in West-Vlaanderen nabij de Franse grens en dat kan daar gemakkelijk naar een 33 graden gaan.

In de avond en nacht volgen dan die mogelijke regen- en onweersbuien en die kunnen uiteraard fel zijn. We volgen dat zeker op in hoeverre die er komen en hoe fel die kunnen worden met updates als het nodige zou zijn. Later op de avond zit er ook nog sowieso een winddraaiing aan te komen van zuid naar west waarbij de wind ook tijdelijk wat kan aantrekken. In de loop van de nacht komt alles weer tot rust en dalen de minima tot rond een 18-tal graden.

Overmorgen:

Zondag zou de warmte nog niet volledig verdwenen zijn. Een 30’er zit er dan wel niet meer in, maar we komen nog ruim boven de 25 graden uit, al zijn er wel meer wolken en stijgt ook dan gaandeweg de dag de kans op een regen- of onweersbui. Dat zouden dan eventueel zeker landinwaarts (in Oost-Vlaanderen) wel eens fellere buien kunnen worden dan op zaterdag. Aan zee halen we zondag nog rond 22-23 graden want daar zorgt een westelijke wind voor aanvoer van minder warme lucht.

Zeker ook tegen de avond mogen we ons hier en daar en vooral landinwaarts weer aan een aantal regen- en onweersbuien verwachten. De minima blijven in de nacht naar maandag erg zacht en zitten weer rond een 15 graden of meer.

Later:

Maandag lijkt nog best wel een aardige dag te kunnen zijn. We kunnen zeker nog rond een 25 graden en meer halen, zeker landinwaarts. Aan zee is het minder warm, maar ook daar kan het toch nog een graad of 22-23 worden. De kans op buien is er wel, maar minder dan in het weekeind en veel plekken houden het gewoon ook droog.

Volgende week lijken we een soort van ‘Belgische’ variant op de zomer te krijgen. Het is dan licht wisselvallig met soms wolken, dan weer zon en kans op een regen- of onweersbui. Het lijkt daarbij wel voorlopig zomers warm te blijven met maxima tussen 20 en 25 graden. Eerder zelfs richting 25 graden gedurende de eerste dagen van de week.

Samenvatting:

Vandaag blijft het volledig droog met veel zon. Landinwaarts zijn gaandeweg wat kleine stapelwolkjes mogelijk. Daarbij wordt het erg warm met vanmiddag maxima van 27-28 graden aan de kust tot een lokale 30 aan de Frans-Belgische grens. De wind is zuidelijk, ook aan zee. Zeebries wordt niet of amper verwacht.

Vanavond volgt een prachtige zomeravond en vannacht is het rustig en helder tot hoogstens licht bewolkt. Minima tegen de ochtend rond 15 tot 18 graden.

Geert, vrijdag 07 juli, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Wanneer stopt die noordenwind” … Een vraag die de voorbije weken in het voorjaar veel passeerde. In dit filmpje leg ik uit hoe dat komt en wanneer die wind zal stoppen met blazen – intussen is die trouwens gestopt …

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!