DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied ten zuiden van IJsland beheerst ons weer. Het heeft diverse subkernen. Fronten en buienlijnen verbonden aan dat laag trekken vandaag over onze omgeving. Dat laag zorgt ook nog steeds voor aanvoer van zachte lucht, maar die is dus flink gestoord waarbij vandaag vooral buien over onze regio trekken. Een nieuwe randstoring ontwikkelt zich intussen boven de Atlantische Oceaan en zal morgen en zaterdag over onze regio trekken met daaraan een zeer actief regenfront verbonden. Het volledige laag schuift later in het weekend door naar het oosten en wordt dan opnieuw gevolgd door een gebied van hoge luchtdruk dat voor een tijdelijke weersverbetering zorgt vanaf zondag al lijkt ook dat weer niet te lang te duren. Je ziet in de pluim (bovenste grafiek) dan ook dat de erg zachte lucht is  terug gekeerd en vandaag nog bij ons blijft. Morgen en de komende dagen wordt die dan ingewisseld voor een minder zachte variant. Dat gaat gepaard met regen, wind en buien. Echter: als je kijkt naar de pluim dan zie je daar rond zondag en maandag een “zaagtandbeweging” optreden. Dat wil zeggen: relatief hoge maxima en lage minima en dat duidt op mooie dagen met veel zon overdag, maar dan wel koudere nachten in de opklaringen. Dat duidt op minstens een paar  mooie lentedagen onder de vleugels van een hogedrukgebied. Daarna lijkt de wisselvalligheid echter al snel weer de kop op te steken, maar of het opnieuw zo wisselvallig wordt als de voorbije tijd, is nog niet zeker en nog te ver weg om al veel dingen met zekerheid over te zeggen. In elk geval lijkt het later in de nieuwe week wel weer snel stabieler te worden want we zien ook op langere termijn niet echt veel neerslagsignalen meer terwijl de temperaturen op termijn zelfs de neiging hebben om flink omhoog te gaan. Zien we daar dan toch het begin gloren van een veel meer lente-achtige april?

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een wisselvallige dag, maar het zou best kunnen dat meerdere plekken het toch droog weten te houden. Vooral aan zee bestaat die kans wel. Elders vallen er buien. Vanochtend vallen die eigenlijk een beetje overal, al zijn er vooral aan zee meer droge dan natte perioden. Landinwaarts vallen meer buien. Vanmiddag verplaatst de buiigheid zich vooral richting Oost-Vlaanderen. West-Vlaanderen houdt het dan droger en aan de kust zijn er dan zelfs helemaal geen buien, maar integendeel brede opklaringen met flink wat zon. Die buien landinwaarts kunnen wel erg fel zijn met flinke regenval en zelfs kans op een donderklap of wat hagel. Het is wel nog steeds vrij zacht met maxima rond 15 graden en een stevige zuidwestelijke wind erbij. Die waait weer harder dan gisteren. Aan zee wordt die vrij krachtig tot krachtig, 5 à 6 Bft met pieken tot rond 60 km per uur. Landinwaarts is die vlagerig en kan zeker in en tijdens buien flink uithalen.

Vanavond wordt het eerst droger, maar dat duurt niet lang. In de nacht naar vrijdag komen er meer intense perioden van regen en buien voor. Vooral later in de nacht kan het fors gaan regenen bij opnieuw vrij zachte minima die rond 8-9 graden blijven zitten. Het blijft winderig.

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen lijkt een echte regendag te worden. Het kan daarbij erg intens regenen waarbij een paar erg actieve storingen door onze regio ‘spoelen’ waarbij er flink wat water kan vallen. Sommige verwachtingen gaan voor hoeveelheden tussen 20 en 30 liter water per vierkanter meter! Het is daarbij nog steeds erg zachte met maxima van 12 à 13 graden. Er komt ook nog meer wind te staan die aan zee zelfs tijdelijk tot 80 km per uur kan halen. Boven land zijn windstoten mogelijk van 60 tot 70 km per uur.

Ook in de nacht naar zaterdag zijn er nog perioden met regen en/of buien te verwachten. Het koelt dan ook niet verder af dan tot rond een 8-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt ook nog een best wisselvallige en waarschijnlijk grotendeels nog erg natte dag. Diverse storingen liggen in de buurt en zorgen de hele dag door weer voor veel bewolking met perioden van regen. De maxima zetten een stapje terug, maar zitten toch nog vooraan in de dubbele cijfers.

In de avond en nacht naar zondag wordt het dan geleidelijk aan droog.

Later:

Zondag lijkt het helemaal droog te worden en kan de zon zich weer meer laten zien. De wind zit dan wel in een noordelijke hoek en voert koelere lucht aan, maar we halen met de hoger staande maartzon toch gemakkelijk een 11-12 graden. Die wind waait ook niet zo hard meer, dus dat voelt beter aan en zondag wordt dan ook een lente-achtige dag.

In de nacht naar maandag koelt het flink af met lichte vorst aan de grond.

We krijgen dan begin volgende week ook op maandag nog een droge dag met zon die lente-achtig zullen aanvoelen. De nachten zijn dan wel weer wat kouder. Dinsdag neemt de bewolking waarschijnlijk weer toe. Dan krijgen we enkele licht wisselvallige dagen, maar later in de week zitten er weer lente-signalen in de kaarten (zie algemene bespreking).

Samenvatting:

Vandaag vallen er buien. Die zitten eerst een beetje overal, maar minder aan zee. Geleidelijk aan gaan die zich meer en meer landinwaarts concentreren. Vanmiddag is het dan droog en vrij zonnig tot zonnig aan zee. Hoe verder landinwaarts, hoe meer buien. De meeste zitten dan in Oost-Vlaanderen en dat kunnen forse buien zijn met flink wat regen en zelfs hagel en een donderklap. Het wordt nog 15 graden met veel wind. Aan zee kan die matig tot vrij krachtig zijn en pieken tot rond 60 km per uur uit het zuidwesten. Landinwaarts is die matig tot vrij krachtig.

Vanavond is het eerst tijdelijk droger, maar in de nacht gaat het fors en uitgebreid regen bij nog steeds vrij veel wind en minima rond 8 graden.

Geert, donderdag 30 maart, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!