WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied met kern ten noorden van de Azoren en west van de Britse Eilanden. Anderzijds zien we boven Scandinavië en IJsland imposante lagedrukgebieden. Op het noorden van de Atlantische Oceaan zien we een westcirculatie, maar die ligt echt wel te noordelijk om ons vol te beïnvloeden. Aan de andere kant ligt het eerder genoemde hogedrukgebied te ver weg naar het zuiden om ons volledig te beschermen. Daardoor lopen ook vandaag weer staartjes van storingen, in dit geval horende bij het IJslandse laag, tot over onze omgeving. De komende dagen, eigenlijk de hele komende week, verandert er niet veel aan deze patstelling. Telkens krijgen we te maken met weinig actieve of inactieve staartjes van storingen die vrijwel dagelijks door onze regio trekken. Daarbij wordt met een toch wel vrij stevige westelijke tot noordwestelijke stroming aanhoudend vrij zachte lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week zou het wat rustiger kunnen worden doordat het hoog zich dan geleidelijk meer naar onze richting begeeft en storingen dan op een grotere afstand zouden blijven. Toch lijkt er ook dan veel bewolking te blijven hangen. Op langere termijn neigt de pluim wat koeler te worden, vooral in de nachten. Dat heeft te maken met grotere invloed van hogedrukgebieden op ons weer, maar ook dan zal de temperatuur afhangen van de hoeveelheid bewolking die er nog is. Neerslag is voorlopig amper of niet aan de orde of het is af en toe eens wat gespetter:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we weer met meer wolken. Zwakke storingen kunnen ons weer bereiken met eventueel wat lichte regen of motregen, verspreid doorheen de dag. De westelijke aanvoer zorgt wel voor wat zachtere lucht met maxima die gemakkelijk weer oplopen naar een 8 à 9 graden. Aan zee kan het zelfs eventueel tot rond een graad of 10 zijn. Er staat ook vandaag wel weer vrij veel wind die nog steeds uit een west tot noordwestelijke richting waait en aan zee vrij krachtig tot krachtig kan waaien met tijdelijk ook weer uitschieters tot rond een 50-60 km per uur. Later op de dag neemt die wind geleidelijk aan iets af. De dag start daarbij met minima rond 3-4 graden in West-Vlaanderen en rond 1 tot 3 graden in Oost-Vlaanderen. Het is niet uitgesloten dat landinwaarts de temperaturen aan het begin van de dag aan de grond en op auto’s nog licht negatief zijn, maar dat gaat er snel uit. Vervolgens komt er veel bewolking met misschien een spatje regen. In de middag komen er weer opklaringen, maar even zo goed is er kans op een enkel plaatselijk buitje, vooral in Oost-Vlaanderen zit die kans er dan wel in, maar dat wil niet zeggen dat die elders uitgesloten is.

In de nacht naar woensdag krijgen we dan weer een mix van wolken en opklaringen bij minima rond een 3-4 graden landinwaarts, aan zee is dat een graadje hoger. De westelijke wind blijft wel flink opspelen en is nog steeds matig tot vrij krachtig boven land, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Net als de voorbije dagen vind je voor de liefhebbers hieronder ook een gesproken en dit keer ook met live beeld opgenomen (!) weerbericht terug. Gewoon klikken op de link en luisteren. Je vindt dezelfde link ook helemaal aan het eind van dit weerbericht terug en daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke filmpjes over het weer en de natuur terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site niet kennen, vandaar mijn warme oproep!

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen trekken alweer een paar zwakke fronten door onze omgeving. Zoals het er nu naar uitziet, zou het dan weer zwaar bewolkt tot betrokken zijn met verspreid doorheen de dag kans op eens wat lichte regen of motregen, maar geen grote hoeveelheden. De maxima blijven rond een 8-9 graden zitten. Er blijft ook morgen een stevige westelijke wind staan. Die kan ten opzichte van vandaag dan zelfs nog wat aantrekken. Tegen het eind van de dag gaat die geleidelijk aan liggen.

De nachten blijven ook hetzelfde met een mix van wolken en opklaringen en minima tussen 3 en 5 graden.

Overmorgen:

Ook donderdag moeten we rekening houden met staartjes van storingen die door onze regio trekken. Die blijven wel weinig actief en brengen amper regen. Veel meer dan een handvol druppels vallen er daarbij niet. In de temperaturen komt er niet veel beweging en ook de wind blijft een vrij grote rol spelen.

Later:

Vrijdag geraken we steeds meer onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied dat dichterbij komt waardoor de wind afneemt. Er is wel nog veel bewolking, maar er zijn ook opklaringen. In het temperatuursverloop komt weinig verandering met maxima opnieuw rond een 8-9 graden.

Tegen het eind van de week en volgend weekeind lijkt een hogedrukgebied geleidelijk aan dichterbij te komen waardoor vooral de wind wat minder hard zou gaan waaien. Het blijft overdag vrij zacht, maar de nachten kunnen dan wel wat koeler worden bij nog steeds een mix van soms meer bewolkte perioden, afgewisseld met opklaringen.

Samenvatting:

Vandaag start nog fris, maar de temperaturen lopen snel op. Van 1-2 graden in Oost-Vlaanderen tot 3-4 in West-Vlaanderen, gaan we uiteindelijk overal naar maxima rond 8-9 graden. Daarbij verdwijnen de opklaringen snel en maken plaats voor wolken, eventueel met een drupje regen. Vanmiddag verschijnen er dan weer wat opklaringen, gemengd met veel wolken. Landinwaarts valt er daarbij mogelijk een buitje. De westelijke wind wordt opnieuw matig, tot zelfs vrij krachtig. Aan zee kan die krachtig waaien met uitschieters daar tot 50-60 km per uur, boven land tot 40 km per uur.

Vanavond en vannacht is het wisselend tot zwaar bewolkt. Het blijft droog, maar wel winderig met minima rond een 4 tot 6 graden.

Geert, dinsdag 31 januari, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Wie dat wil, kan hier een GESPROKEN weerbericht beluisteren van vandaag, maandag 30 januari 2023. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, zou het kunnen dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt, dan kom je op mijn youtube-pagina terecht waar er nog veel meer leuke en interessante filmpjes te vinden zijn. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt. Vraagje: wil je dit filmpje ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂