DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaarten nog steeds enerzijds een hogedrukgebied met kern ten noorden van de Azoren en west van de Britse Eilanden terug. Anderzijds zien we boven Scandinavië en ten noorden van de Britse Eilanden lagedrukgebieden. Op het noorden van de Atlantische Oceaan zien we een westcirculatie, maar die ligt echt wel te noordelijk om ons vol te beïnvloeden. Aan de andere kant ligt het eerder genoemde hogedrukgebied te ver weg naar het zuiden om ons volledig te beschermen. Daardoor lopen er steeds maar weer staartjes van storingen tot over onze omgeving. De komende dagen, eigenlijk de hele komende week, verandert er niet veel aan deze patstelling. Telkens krijgen we te maken met weinig actieve of inactieve staartjes van storingen die vrijwel dagelijks door onze regio trekken. Daarbij wordt met een toch wel vrij stevige westelijke tot noordwestelijke stroming aanhoudend vrij zachte lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week zou het wat rustiger kunnen worden doordat het hoog zich dan geleidelijk meer naar onze richting begeeft en storingen dan op een grotere afstand zouden blijven. Toch lijkt er ook dan veel bewolking te blijven hangen. Op langere termijn neigt de pluim wat koeler te worden, vooral in de nachten. Dat heeft te maken met grotere invloed van hogedrukgebieden op ons weer, maar ook dan zal de temperatuur afhangen van de hoeveelheid bewolking die er nog is. Neerslag is voorlopig amper of niet aan de orde of het is af en toe eens wat gespetter.

Tegen midden volgende week tonen beide hoofdmodellen, zowel het Europese als het Amerikaanse een afkoeling. Ik zet even beide pluimen vandaag hier onder elkaar. Er wordt daarbij links en rechts al over een heuse winterperiode gesproken die eraan komt, maar zo ver is het nog niet. De termijn waarop dit nu berekend wordt, is immers nog erg ver weg. Pas tegen midden volgende week. Veel zal uiteindelijk ook afhangen van de dan nog aanwezige bewolking en dat is nu nog niet te zeggen. Verder zie je ook bij bij beide modellen dat de oper-run telkens bij de laagste berekeningen zit en bij de Europese pluim zie je ook duidelijk dat het daarbij overdag telkens flink opwarmt, een teken dat er met veel opklaringen gerekend wordt en dat is nog lang niet zeker dat het zo zal zijn. We noemen dus wel een mogelijke afkoeling, maar de winterse vlag hang ik nu zeker nog niet uit. Eerst maar eens zien wat volgende runs brengen (zie ook verder wat ik er in mijn dagelijkse filmpje over zeg):

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekken alweer een paar zwakke fronten door onze omgeving, maar die zijn totaal niet actief. Integendeel. Zelfs de bewolking zal minder zijn dan eerst voorzien. Zoals het er naar uitziet, zijn er eerst nog flinke opklaringen, al passeren er ook wel wolken, maar vooral hoge bewolking. Gaandeweg de dag neemt de bewolking geleidelijk aan wel toe, maar nog tot in de latere middag zijn opklaringen mogelijk. Het blijft ook droog of zo goed als. Pas tegen het eind van de dag is eventueel een spatje regen mogelijk en dan nog waarschijnlijk enkel in Oost-Vlaanderen. Verder start de dag met temperaturen rond 5-6 graden in die provincie, in West-Vlaanderen is het rond 6-7 graden. Overdag wordt het overal een 8 à 9 graden. Er komt ook weer veel wind te staan. Die wordt boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust tijdelijk krachtig. De meeste wind zit tussen grosso modo 10 en 14 uur, nadien zwakt die weer af. Aan zee kan die uithalen tot rond een 50-60 km per uur, boven land is dat minder.

Vanavond en vannacht is het dan zwaar bewolkt tot betrokken met nog een matige westelijke wind aan de kust, boven land is die dan zwak tot matig. De minima zakken tot rond een 5-6 graden en eventueel valt er heel lokaal eens een enkel drupje regen.

Net als de voorbije dagen vind je voor de liefhebbers hieronder ook een gesproken en dit keer ook met live beeld opgenomen (!) weerbericht terug. Gewoon klikken op de link en luisteren. Je vindt dezelfde link ook helemaal aan het eind van dit weerbericht terug en daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke filmpjes over het weer en de natuur terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site niet kennen, vandaar mijn warme oproep!

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Ook morgen moeten we rekening houden met staartjes van storingen die door onze regio trekken. Die blijven wel weinig actief en brengen amper regen. Veel meer dan een handvol druppels vallen er daarbij niet. In de temperaturen komt er niet veel beweging en ook de wind blijft een vrij grote rol spelen.

Het weerbeeld bestaat morgen wel uit veel meer wolken dan vandaag bij maxima rond een 8-9 graden.

In de nacht naar vrijdag koelt het dan af naar een 5-6 graden.

Overmorgen:

Vrijdag geraken we steeds meer onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied dat dichterbij komt waardoor de wind afneemt. Er is wel nog veel bewolking, maar er zijn ook opklaringen. In het temperatuursverloop komt weinig verandering met maxima opnieuw rond een 8-9 graden.

Later:

Zaterdag ziet er al eender uit als de vorige dagen: telkens veel bewolking, weinig zon, maar er is wel af en toe wat zon. Verder staat er steeds een westelijke wind en zitten de maxima rond een 8 à 9 graden.

Tegen het eind van de week en volgend weekeind lijkt een hogedrukgebied geleidelijk aan dichterbij te komen waardoor vooral de wind wat minder hard zou gaan waaien. Het blijft overdag vrij zacht, maar de nachten kunnen dan wel wat koeler worden bij nog steeds een mix van soms meer bewolkte perioden, afgewisseld met opklaringen. Naar midden volgende week zou het kunnen koeler worden, maar zeker is dat niet. Zie hiervoor zeker ook de uitleg in de video die bij vandaag te vinden is.

Samenvatting:

We zien vandaag eerst nog flinke zonnige perioden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking geleidelijk aan toe, maar nog tot in de middag zijn er opklaringen. Tijdelijk is er ook weer meer en veel wind, vooral tussen 10 en 14 uur, uit het westen. Aan zee met pieken tot 50-60 km per uur. Verder is het vrij zacht met maxima rond 8-9 graden. De dag eindigt zwaar bewolkt tot betrokken.

Ook vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met mogelijk een heel enkel lokaal spatje regen. Minima rond 5 à 7 graden bij een afnemende westelijke wind.

Geert, woensdag 01 februari, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Wie dat wil, kan hier een GESPROKEN weerbericht beluisteren van vandaag, woensdag 01 februari 2023. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, zou het kunnen dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt, dan kom je op mijn youtube-pagina terecht waar er nog veel meer leuke en interessante filmpjes te vinden zijn. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt. Vraagje: wil je dit filmpje ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂