ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan liggen depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Daarbij blijft het zeer zacht. Het sturende laag ligt vandaag in de buurt van Schotland en trekt geleidelijk aan richting Scandinavië, maar op de oceaan ligt al een volgende lagedrukgebied klaar dat morgen de rol van het vorige zal overnemen. Ook vandaag trekken daarbij diverse al dan niet actieve of minder actieve fronten doorheen onze regio met perioden van regen, afgewisseld met droge perioden. Die laatste lijken vandaag wel te kunnen overheersen, maar dat gaat wel gepaard met vrij veel wind en rukwinden. Winterse toestanden zijn daarbij voorlopig tot in de verste verten totaal niet aan de orde. Het meest koude wat in de pluim zit is hoogstens eens een enkele koudere nacht. Integendeel zien we richting de wissel van oud en nieuw aanhoudend een flink deel lijntjes die richting een ongelooflijke waarde van om en bij de 15-16 graden trekken … Onder andere de operationele run toont deze toch wel ongelooflijke waarde rond die dagen en hoewel we steeds dichterbij komen, blijven deze hoge waarden steeds maar in de pluim zitten. Dit zijn waarden die eigenlijk theoretisch niet mogelijk zouden mogen zijn, maar in het nieuwe klimaat kan er veel … Na de wissel van oud en nieuw lijkt het geleidelijk weer minder zacht te worden, maar veel meer dan normale temperaturen met tijdelijk na oud en nieuw wat koudere nachten en dagen, lijken dat voorlopig toch niet te worden. Op langere termijn zien we wel dat het geleidelijk wat stabieler en droger zou worden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het is nog steeds de eindejaarsperiode, dus het mag nog. Laat mij dan ook vandaag nog starten met mijn eindejaarswensen over te maken. Voor wie ze nog niet eerder zag, hierbij nog eens de link daar naar:

Vandaag start wisselvallig met vooral aan zee en in de kustregio eerst nog een aantal (actieve) buien. Elders is het wisselend tot zwaar bewolkt, maar er zijn ook opklaringen. Verspreid over de dag kan er hier en daar ook landinwaarts nog eens een bui of wat verspreide regen opduiken, maar vandaag gaan de droge perioden toch overheersen bij een mix van wolken en opklaringen. Soms zijn dat best wel brede opklaringen. Het kan bij tijden wel erg hard waaien uit het zuidwesten. Die wind kan vanochtend aan de kust uitschieten tot om en bij de 90 km per uur, landinwaarts tot rond een 70 km per uur. Vanmiddag zwakt de wind wat af en ook de hoogste pieken worden wat minder en gaan dan tot een respectievelijke 70-80 km per uur aan zee uitkomen en rond een 60 km per uur boven land. Er blijft daarbij zachte lucht aangevoerd worden met maxima rond een 11-12 graden.

De nacht naar vrijdag wordt ook droger met wat opklaringen waarbij de temperaturen tijdelijk weer wat lager kunnen gaan zitten, maar veel minder dan een 4-5 graden zal het niet worden. De wind zwakt verder af, maar blijft toch nadrukkelijk in het weerbeeld aanwezig.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen wordt dan weer een erg natte dag met vooral in de namiddag weer intense perioden van regen. De ochtend verloopt droger, maar wel met een toenemende bewolking en opnieuw wat aantrekkende wind uit een zuid tot zuidwestelijke hoek. Er trekken in de namiddag dan opnieuw een aantal actieve storingen door de regio met regen en wind en nog verder oplopende temperaturen. Die kunnen in de loop van de dag zelfs naar 13 tot 14 graden oplopen.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt bewolkt en regenachtig met veel wind en aanhoudend erg hoge temperaturen. Die lijken in die nacht niet veel lager te komen dan tot rond een 11-tal graden …

Overmorgen:

Zaterdag wordt waarschijnlijk de meest zachte dag van deze reeks en daarbij zouden wel eens records kunnen sneuvelen. De maxima die berekend worden, zitten rond een 15-tal graden en dat is een ongelooflijk zachte waarde voor de tijd van het jaar. Daarbij komen er ook overdag perioden voor met regen en er blijft erg veel wind staan. Die kan dan weer gemakkelijk uitschieten tot een 70-80 km per uur, zeker aan de kust.

Ook de oudejaarsnacht belooft zeer zacht, winderig en bij tijden nat te worden met ook weer de doortocht van storingen met regen en wind.

Later:

Nieuwjaarsdag tapt (letterlijk) uit hetzelfde vaatje als de voorgaande dagen waarbij er ook op de eerste dag van het nieuwe jaar storingen door onze regio trekken met perioden van regen en wind. Het kan gemakkelijk weer een 14 graden worden en verspreid over de dag zijn er perioden met regen, nog steeds begeleid door een flink doorjagende wind uit een zuidwestelijke richting.

De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen in dezelfde trend als waarmee de laatste van het oude jaar zijn geëindigd. Met de doortocht van storingen die perioden van regen en wind met zich meebrengen, samen met de doortocht van erg zachte lucht. Later lijkt het geleidelijk stabieler en wat minder zacht te worden met enkele koudere nachten (mogelijk met wat lichte nachtvorst) en wat meer normale maxima overdag. Er zijn echter geen tekenen van een terugkeer van structureel winters weer in de kaarten te zien.

Samenvatting:

Vandaag wordt vooral een winderige dag met enkele verspreide buien. Vanochtend vooral aan zee en in de kustregio, maat verspreid over de dag is er overal wel eens een enkele bui mogelijk. Er zijn ook lange droge perioden met wat opklaringen en het waait stevig uit het zuidwesten. Aan zee zijn aanvankelijk uitschieters mogelijk van 80 tot 90 km per uur, boven land tot een 70 km per uur. Gaandeweg de dag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af. Daarbij wordt aanhoudend erg zachte lucht aangevoerd met maxima tot rond een 11-12 graden.

Vanavond en vannacht is het wat rustiger, hoewel de wind zeker aanwezig blijft, en het koelt ook af tegen de ochtend tot rond een 4-5 graden.

Geert, donderdag 29 december, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nu het eind van het jaar nadert, is het ook tijd voor de eindejaars- en nieuwjaarswensen: