ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië zien we een complex lagedrukgebied met meerdere kernen. Tegelijk heeft er zich boven Groenland een sterk hogedrukgebied gevormd. Op de Atlantische Oceaan zijn er niet echt heel actieve lagedrukgebieden meer voor het ogenblik en een westelijke circulatie is er al helemaal niet (meer). We zien wel een Atlantisch laag bij de Azoren liggen en daarmee is de circulatie op de oceaan eigenlijk omgekeerd aan wat ze normaal is. De stroming komt daar uit het oosten. Lagedrukgebieden worden daardoor in een zuidelijke koers boven de Atlantische Oceaan gedwongen en sluipen daarbij later in de periode via die zuidelijke koers voorzichtig naar onze regio. Voorlopig moeten we onze ogen echter richten op het Groenlandse hoog en het Scandinavisch laag. Dat laatste stuurt een aantal (buiige) storingen naar onze regio met geleidelijk aan steeds kouder wordende lucht. Kanttekening daarbij is wel dat onze stroming daarbij voorlopig uit noord tot noordwest komt en dat die lucht daarbij wat opgewarmd wordt over het nog warme zeewater. Het Scandinavische laag komt in de loop van en tegen het eind van het weekeind naar het zuiden en ‘zet daarbij de poort wat open’ voor nieuwe Atlantische lagedrukgebieden om richting Europa te kruipen. Hoe dit na het weekeind gaat uitpakken, is nog hoogst onzeker. De laatste berekeningen tonen nu een meer winters weerbeeld met na het weekeind depressies die ten zuiden van ons zouden doortrekken waarbij wij in de koude lucht blijven en de kansen op winterse neerslag toenemen. Daarbij dient we de kanttekening gemaakt te worden dat het Europese model wel erg koud is ten opzichte van andere modellen en dat de laatste runs ook een veel meer winters beeld te zien geven dan de voorgaande. Even zien of deze trend bevestigd wordt, maar het ziet er voor de eerste dagen toch wel licht winters uit:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

We starten de dag vandaag met veel wolken en nog wat verspreide regenbuien. De temperaturen zijn licht positief, tussen 5 graden aan de kust tot 2-3 graden landinwaarts, rond 1 graad in de Vlaamse Ardennen. Overdag blijft er veel bewolking met af en toe een regenbui, later kan dat een winters getinte bui worden. Daarbij zitten de temperaturen wel weer in een dalende lijn met maxima rond 3-4 graden landinwaarts en nog rond de 6 graden aan zee. De wind blijft immers van over zee waaien en die milderende invloed van het zeewater is vooral aan de kust goed merkbaar.

Ook in de nacht naar vrijdag is er kans op wat vorst tijdens de opklaringen. Het valt echter af te wachten hoeveel opklaringen er zullen zijn en hoe breed ze gaan uitvallen. Veel meer dan een 1-2 graden onder nul zullen we echter niet krijgen en dan nog vooral landinwaarts. Vlak aan zee blijven de minima licht positief. Er is wel nog steeds kans op een paar buien en dat kunnen wel degelijk winterse buien zijn. Het is dus niet uitgesloten dat we op vrijdag lokaal met een winters beeld de dag starten! Vooral aan de kust en in het uiterste westen zou dat kunnen. Verder is het ook uitkijken voor gladheid! Er zal nevel en mist opduiken en die kan enerzijds aanvriezen en anderzijds zorgen voor een slechte zichtbaarheid morgenvroeg.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen wordt een koudere dag. Veel meer dan een 2-3 graden zullen we dan niet meer krijgen. Het is dan meer dan waarschijnlijk ook de hele dag droog met een mix van wolken en opklaringen. We starten wel met nevel en mist, maar het is de verwachting dat die vrij vlot zullen optrekken.

Ook in de nacht naar zaterdag is er wat lichte nachtvorst mogelijk al zal dan veel afhangen van de duur en de hoeveelheid van de bewolking. Klaart het op, dan kunnen we zeker landinwaarts naar een -2 tot -3 graden gaan. Bij veel wolken, blijven de minima rond het vriespunt of daarboven hangen, maar dat is nog niet te zeggen op dit moment.

Overmorgen:

Zaterdag is een rustige dag. Er is weinig wind die geleidelijk wel naar een zuid tot zuidwestelijke hoek draait. We blijven echter in koude lucht zitten met overdag maar een 2-3 graden als hoogste temperaturen.

In de nacht kan het – afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen – enkele graden vriezen. Bij opklaringen is dat lichte nachtvorst, maar bij wolken zit het kwik rond het nulpunt of net daarboven en waarschijnlijk wordt het die tweede variant want er nadert een storing die zondag overdag wat winterse neerslag kan brengen.

Later:

Zondag ligt er een storing over onze regio. De maxima zitten laag en halen met een naar zuidwest gedraaide wind niet veel meer dan 1-2 graden. Er is gedurende de dag af en toe wat neerslag en dat zijn dan meer dan waarschijnlijk sneeuwvlokken, maar die blijven niet liggen want daarvoor is de intensiteit niet zwaar genoeg en de bodem is ook nog te warm.

In de nacht naar maandag zijn er weer wat opklaringen mogelijk bij minima rond het vriespunt.

Op langere termijn zitten er bijzonder veel onzekerheden in het verdere weersverloop. Meest waarschijnlijke scenario was tot gisteren dat het na het weekeind geleidelijk zou verzachten, maar vandaag neigen de weerkaarten veel meer naar de koude oplossingen. Veel zal afhangen van de trekrichting van lagedrukgebieden: zie inleidende bespreking.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken en nog verspreide regenbuien. Gaandeweg de dag zijn nog wat buien mogelijk bij veel wolken. Dat kan later een licht winterse bui worden want het blijft koud met maxima rond 6 graden vlak aan de kust tot 4-5 graden landinwaarts. Er staat daarbij een zwakke noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt met later vorming van (aanvriezende) nevel en mist. De minima dalen tot 2-3 graden vlak aan de kust met daar nog kans op enkele winterse buien, maar landinwaarts gaat het op vele plekken lichtjes vriezen.

Geert, donderdag 08 december, 06.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: