ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië zien we een complex lagedrukgebied met meerdere kernen. Tegelijk heeft er zich boven Groenland een sterk hogedrukgebied gevormd. Op de Atlantische Oceaan zijn er niet echt heel actieve lagedrukgebieden meer voor het ogenblik en een westelijke circulatie is er al helemaal niet (meer). We zien wel een Atlantisch laag bij de Azoren liggen en daarmee is de circulatie op de oceaan eigenlijk omgekeerd aan wat ze normaal is. De stroming komt daar uit het oosten. Lagedrukgebieden worden daardoor in een zuidelijke koers boven de Atlantische Oceaan gedwongen en sluipen daarbij later in de periode via die zuidelijke koers voorzichtig naar onze regio. Voorlopig moeten we onze ogen echter richten op het Groenlandse hoog en het Scandinavisch laag. Dat laatste stuurt een aantal (buiige) storingen naar onze regio met geleidelijk aan steeds kouder wordende lucht. Kanttekening daarbij is wel dat onze stroming daarbij voorlopig uit noord tot noordwest komt en dat die lucht daarbij wat opgewarmd wordt over het nog warme zeewater. Het Scandinavische laag komt in de loop van en tegen het eind van het weekeind naar het zuiden en ‘zet daarbij de poort wat open’ voor nieuwe Atlantische lagedrukgebieden om richting Europa te kruipen. Hoe dit na het weekeind gaat uitpakken, is nog hoogst onzeker. Lukt die Atlantische doorbraak, dan gaan we voor de zachte opties in de pluim. Lukt dat niet en trekken die lagedrukgebieden ten zuiden van ons door, dan gaan we voor de koude opties in de pluim. Er is een meerderheid van de oplossingen die voor de zachte variant gaat, maar ook de koude opties zijn zeker nog niet allemaal afgeschreven. De komende dagen zullen daarin meer duidelijkheid moeten brengen, maar eerst krijgen we nog tot en met het weekeind het verderzetten van een licht winterse toestand:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zit de wind in een noordelijke tot noordwestelijke richting en wordt er koele zeelucht aangevoerd met maxima rond 6 tot 8 graden. De hoogste temperaturen zitten vlak aan de kust, landinwaarts is het minder zacht. Een regenbui blijft mogelijk. Dat zouden tijdelijk zelfs meer buien kunnen zijn dan gisteren, maar even zo goed kan daar in de loop van de dag al eens een bredere opklaring ook tussen zitten.

Vanavond en vannacht zouden dat wat winters getinte buien kunnen worden met eventueel eens wat hagel, stofhagel of een natte sneeuwvlok, maar de meeste buien gaan er dan toch wel weer uit. De minima dalen daarbij tegen de ochtend aan de kust tot rond een 4-tal graden, landinwaarts kan dat tijdens een opklaring tot rond het vriespunt dalen, maar veel meer dan een 0 tot 1 graden zullen we toch niet krijgen. Aan de grond vriest het plaatselijk wel en op meer plekken en er is dan ook kans op gladheid op de weg! Opletten daarvoor!

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen blijft er een kans op een enkele (winterse) bui bestaan want ook dan vallen er een aantal verspreide buien en het is niet uitgesloten dat daar een licht winters exemplaar tussen zit, vooral landinwaarts, maar de buien gaan er waarschijnlijk wel snel uit. Later op de dag stijgt de buienkans echter weer. In elk geval zitten de temperaturen dan wel weer in een dalende lijn met maxima rond 3-4 graden landinwaarts en nog rond de 6 graden aan zee. De wind blijft immers van over zee waaien en die milderende invloed van het zeewater is vooral aan de kust goed merkbaar.

Ook in de nacht naar vrijdag is er kans op wat vorst tijdens de opklaringen. Het valt echter af te wachten hoeveel opklaringen er zullen zijn en hoe breed ze gaan uitvallen. Veel meer dan een 1-2 graden onder nul zullen we echter niet krijgen en dan nog vooral landinwaarts. Vlak aan zee blijven de minima licht positief. Er is in die nacht wel nog steeds kans op een paar buien en dat kunnen wel degelijk winterse buien zijn. Het is dus niet uitgesloten dat we op vrijdag lokaal met een winters beeld de dag starten!

Overmorgen:

Vrijdag wordt een koudere dag. Veel meer dan een 2-3 graden zullen we dan niet meer krijgen. Het is dan meer dan waarschijnlijk ook de hele dag droog met een mix van wolken en opklaringen.

Ook in de nacht naar zaterdag is er wat lichte nachtvorst mogelijk al zal dan veel afhangen van de duur en de hoeveelheid van de bewolking. Klaart het op, dan kunnen we zeker landinwaarts naar een -2 tot -3 graden gaan. Bij veel wolken, blijven de minima rond het vriespunt of daarboven hangen, maar dat is nog niet te zeggen op dit moment.

Later:

Zaterdag en zondag zijn twee rustige dagen. Er is weinig wind die geleidelijk wel naar een zuid tot zuidwestelijke hoek draait. We blijven echter in koude lucht zitten met overdag maar een 2-3 graden als hoogste temperaturen. In de nacht kan het – afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen – enkele graden vriezen. Het is echter onduidelijk hoeveel wolken er zullen zijn.

Op langere termijn zitten er bijzonder veel onzekerheden in het verdere weersverloop. Meest waarschijnlijke scenario is na het weekeind een geleidelijke verzachting, maar er zijn even goed nog koude oplossingen. Veel zal afhangen van de trekrichting van lagedrukgebieden: zie inleidende bespreking.

Samenvatting:

Vandaag wordt het net als gisteren wisselvallig. Dat houdt in dat er veel wolken zijn met verspreide buien, maar even zo goed kan daar al eens een brede opklaring tussen zitten. De wind waait zwak uit het noordwesten, aan zee matig. Maxima daarbij van 6 graden landinwaarts tot 8 graden aan de kust.

Vanavond en vannacht blijft er kans op (winterse) buien bij minima van 4 graden aan zee tot lokaal 1-2 graden landinwaarts. Er is kans op vorst aan de grond, dus opletten voor mogelijke lokale gladheid!

Geert, woensdag 07 december, 06.55 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: