MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied in de buurt van IJsland. Het heeft diverse kernen die zich tot over de Britse Eilanden uitstrekken. Dit laag stuurt storingen richting de Europese kusten, maar die lopen zich daar nog steeds te pletter tegen een muur van hogedruk die zich boven het Europese continent bevindt. Tussen die beide systemen in, staat nog altijd een zeer zachte zuidelijke tot zuidwestelijke stroming die aanhouden erg zachte lucht naar onze omgeving stuurt. In de loop van de komende dagen slagen storingen van dit laag er toch geleidelijk aan in om verder naar het oosten door te dringen wat dan uitloopt bij ons op meer wisselvalligheid en geleidelijk aan dalende temperaturen. Veel minder dan een graad of 15 lijkt het daarbij echter voorlopig niet te worden en ook in de nachten zitten er voorlopig geen flinke uitschieters naar beneden in. Verder zien we wel van tijd tot tijd wat neerslag in de pluim verschijnen, maar ook dat lijkt voorlopig geen regenfestijn te worden, maar blijft beperkt tot nu en dan eens een paar liter neerslag tijdens de passage van een storing:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Voor vandaag zijn de temperatuursverwachtingen wat gezakt. De 20 graden zal niet meer bereikt worden vandaag. We gaan het op de meeste plaatsen moeten stellen met – nog altijd zeer zachte – maxima van rond een 18-19 graden. We starten daarbij ook wat minder zacht aan de dag met temperaturen die vanochtend gezakt zijn tot rond een 8-9 graden. Daarbij is het eerst nog breed opgeklaard. Gaandeweg de dag neemt de bewolking echter wel toe en daarmee ook de kans op een verspreide drup regen of een lichte bui. Veel zal het ook dan weer niet zijn bij een matige naar zuidoost draaiende wind.

In de nacht naar dinsdag blijven er veel wolken aanwezig met opnieuw veel hogere minima die dan rond een 15 graden blijven zitten. Het is daarbij zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide regendruppels. Meest opvallende zal vannacht echter de wind zijn. Die komt flink opzetten uit het zuiden en kan in de loop van de nacht aan de kust krachtig gaan waaien met uitschieters tot rond 70 km per uur. Boven land wordt die matig tot vrij krachtig met pieken tot rond de 50 km per uur.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen trekt er een meer actieve storing door de regio en komen er perioden met regen en/of buien aan te pas. Die regen zit vooral in de (vroege) ochtend. Overdag lijkt het eerder overwegend droog te blijven. Het wordt dan wel minder warm. De maxima zitten dan nog rond een 16-17 graden, wat nog steeds erg zacht is voor de tijd van het jaar. Er komt ook meer wind te staan uit een zuidwestelijke richting. Zeker aan de kust kan die vrij krachtig tot krachtig worden. Vooral in de ochtend. Dan zijn uitschieters mogelijk tot rond 80-90 km per uur. Landinwaarts is dat tijdelijk in de ochtend tot 60 à 70 km per uur. Overdag neemt de wind dan vervolgens langzaam in kracht af. De hoeveelheid neerslag lijkt ook dan echter weer flink mee te vallen. Veel meer dan een paar liter water per vierkante meter lijkt er niet aan te komen.

De nacht naar woensdag verloopt – hoe kan het ook anders – opnieuw vrij zacht met minima die opnieuw in de dubbele cijfers blijven zitten.

Overmorgen:

Woensdag wordt opnieuw een droge dag. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen bij maxima rond een 15-tal graden. Dat is minder warm dan dezer dagen, maar nog steeds vrij zacht voor de tijd van het jaar …

Later:

Donderdag maakt een volgende regenzone haar opwachting met perioden van regen en wind. Het blijft wel erg zacht met ook dan weer maxima die gemakkelijk tot een 15-16 graden weten op te lopen.

Het wordt in de loop van volgende week geleidelijk aan herfstiger, maar het lijkt toch nog niet volledig los te gaan. De meest actieve storingen zullen op dinsdag en donderdag door onze regio trekken en dat lijkt allemaal nog goed mee te vallen. De maxima zakken wel naar waarden rond ongeveer een 15-tal graden, maar dat is nog steeds erg zacht voor begin november. Heel veel neerslag zit er allemaal niet direct in.

Samenvatting:

Vandaag start wat minder zacht met temperaturen rond 8-9 graden, maar uiteindelijk lopen die weer op naar waarden van 18-19 graden. Het is daarbij eerst nog vrij zonnig, maar gaandeweg neemt de bewolking wel verder toe. We houden het wel nog overwegend of volledig droog.

Geert, maandag 31 oktober, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: