MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied ligt nog steeds ten noordwesten van de Britse Eilanden en beïnvloedt nog altijd ons weer. Het blijft daar nog voor een tijdje liggen, nog zeker tot na het weekeind. Tegelijk is de luchtdruk boven Europa hoog en ligt daar een sterk en groot hogedrukgebied zodat we met een verdeling lage druk bij de Britse Eilanden en hoge druk op het Europese continent komen te zitten. Deze situatie zit – mede door een erg zwakke straalstroom – volledig geblokkeerd en daar komt voorlopig weinig verandering in. Daarbij zitten we in een diepe zuidelijke stroming met aanvoer van zeer warme lucht. Actieve storingen blijven door de invloed van het Europese hoog op een afstand hoewel we af en toe wel een schampschot van een storing mogen verwachten, maar veel meer dan telkens een tijdelijke toename van de bewolking, levert dat eigenlijk niet op. Het is daarbij alweer maar eens extreem zacht voor de tijd van het jaar al loopt die extreme warmte wel geleidelijk op zijn einde … Ergens vanaf maandag / dinsdag gaan de bakens verzet worden. De stroming draait naar een koelere of beter gezegd minder warme zuidwestelijke richting en meer actieve storingen kunnen tot onze regio doordringen. Echt koud wordt het daarbij nog niet, maar de temperaturen gaan er dan toch duidelijk op achteruit terwijl het ook wisselvalliger wordt. Je ziet echter wel dat die wisselvalligheid met het dichterbij komen van de termijn, toch geleidelijk weer omlaag geschroefd wordt … Heel veel regen lijkt er opnieuw niet onmiddellijk aan te komen. De eerste echte actievere regenzone staat op dinsdag op de weerkaarten en dan nog …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Gisteren noteerden we met stip de warmste dag van deze reeks met maxima die zelfs naar 23-24 graden opliepen in onze regio! Vandaag zullen de allerhoogste temperaturen er geleidelijk aan wat uit gaan, maar toch moeten we ook vandaag nog gemakkelijk de kaap van de 20 graden kunnen halen met lokale maxima van 21-22 graden. Het weerbeeld blijft daarbij grotendeels ongewijzigd en bestaat telkens uit een mix van wolken en opklaringen. Er zijn wel duidelijk meer wolken aanwezig dan gisteren en die nemen in de loop van de dag zelfs nog toe. Ze horen bij een storing die boven de Britse Eilanden ligt. In de loop van vooral de latere middag zou er zelfs hier of daar en vooral aan de kust eventueel wat lichte regen of een buitje kunnen vallen. Veel zal het niet zijn. De wind zit daarbij eerst in een zuidwestelijke, later opnieuw meer zuidelijke richting.

Ook in de nacht naar maandag is er eerst nog veel bewolking. Later in de nacht verschijnen er meer opklaringen. Eerst zijn er daarbij nog erg zachte minima alweer rond 12-13 graden. Later in de nacht en zeker tegen de ochtend kan het kwik in de opklaringen die er dan komen alsnog zakken tot rond een 9 à 10 graden.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Voor morgen zijn de temperatuursverwachtingen wat gezakt. We kunnen misschien lokaal nog net even een graad of 20 bereiken, maar op vele plekken zal dat ook net niet meer lukken met maxima rond een 18-19 graden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel toe en daarmee ook de kans op een verspreide drup regen of een lichte bui. Veel zal het ook dan weer niet zijn bij een matige naar zuidoost draaiende wind.

In de nacht naar dinsdag blijven er veel wolken aanwezig met opnieuw wat hogere minima die dan rond een 12-13 graden blijven zitten.

Overmorgen:

Dinsdag trekt er een meer actieve storing door de regio en komen er perioden met regen en/of buien aan te pas. Het wordt dan minder warm. De maxima zitten dan nog rond een 16-17 graden, wat nog steeds erg zacht is voor de tijd van het jaar. Er komt ook meer wind te staan uit een zuidwestelijke richting. Zeker aan de kust kan die vrij krachtig tot krachtig worden. De hoeveelheid neerslag lijkt ook dan echter weer flink mee te vallen. Veel meer dan een paar liter water per vierkante meter lijkt er niet aan te komen.

De nacht naar woensdag verloopt – hoe kan het ook anders – opnieuw vrij zacht met minima die opnieuw in de dubbele cijfers blijven zitten.

Later:

Woensdag wordt opnieuw een droge dag. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen bij maxima rond een 15-tal graden. Dat is minder warm dan dezer dagen, maar nog steeds vrij zacht voor de tijd van het jaar …

Het wordt in de loop van volgende week geleidelijk aan herfstiger, maar het lijkt toch nog niet volledig los te gaan. De meest actieve storingen zullen op dinsdag en donderdag door onze regio trekken en dat lijkt allemaal nog goed mee te vallen. De maxima zakken wel naar waarden rond ongeveer een 15-tal graden, maar dat is nog steeds erg zacht voor begin november. Heel veel neerslag zit er allemaal niet direct in.

Samenvatting:

Vandaag wordt het minder warm dan gisteren, maar toch halen we nog een 20-21 graden. Er is wel duidelijk meer bewolking aanwezig met in de late middag zelfs kans op een heel enkele spat regen (vooral aan de kust). De wind waait daarbij zwak tot matig uit het zuidwesten, later zuiden.

Geert, zondag 30 oktober, 09.10 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: