WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied in de buurt van IJsland. Het heeft diverse kernen die zich tot over de Britse Eilanden uitstrekken. Een randstoring van dit laag stuurde de voorbije nacht een front over onze omgeving met veel wind. Dit front is intussen gepasseerd, maar we zitten nog steeds in het windveld van deze randstoring. Boven het Europese continent zien we verder nog steeds hoge druk. Tussen die beide systemen in, staat nog altijd een zachte zuidwestelijke stroming die aanhoudend zachte lucht naar onze omgeving stuurt. In de loop van de komende dagen slagen storingen er toch geleidelijk aan in om verder naar het oosten door te dringen wat dan uitloopt bij ons op meer wisselvalligheid en geleidelijk aan dalende temperaturen. Veel minder dan een graad of 15 lijkt het daarbij echter voorlopig niet te worden en ook in de nachten zitten er voorlopig geen flinke uitschieters naar beneden in. Verder zien we wel van tijd tot tijd wat neerslag in de pluim verschijnen, maar ook dat lijkt voorlopig geen regenfestijn te worden, maar blijft beperkt tot nu en dan eens een paar liter neerslag tijdens de passage van een storing. Vooral op donderdag zou er wat meer regen kunnen vallen, voor de rest ziet de pluim er niet al te nat uit:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok er een meer actieve storing door de regio met wat regen en enkele buien. Intussen is die storing al lang voorbij. Overdag lijkt het dan ook zo goed als droog te blijven. Het wordt wel minder warm. De maxima zitten dan nog rond een 16-17 graden, wat nog steeds erg zacht is voor de tijd van het jaar. Er komt ook meer wind te staan uit een zuidwestelijke richting. Zeker aan de kust kan die vrij krachtig tot krachtig worden. Vooral in de ochtend. Dan zijn uitschieters mogelijk tot rond 80-90 km per uur. Landinwaarts is dat tijdelijk in de ochtend tot 60 à 70 km per uur. Overdag neemt de wind dan vervolgens langzaam in kracht af. Overdag krijgen we daarbij geleidelijk te maken met meer wolkenvorming, maar de zon blijft toch ook tussen de wolken door schijnen. Tegen het eind van de middag kunnen mogelijk enkele buien aan de kust opduiken.

De nacht naar woensdag verloopt – hoe kan het ook anders – opnieuw vrij zacht met minima die opnieuw in de dubbele cijfers blijven zitten. Er komen dan geleidelijk wat buien gedag zeggen. Het eerst en het meest aan de kust, maar ook landinwaarts is later op de avond en in de nacht een bui mogelijk. Aan zee zelfs met kans op een donderklap. Het gaat ook weer harder waaien. De wind kan aan de kust weer hard worden, zelfs mogelijk stormachtig met uitschieters tijdens de buien van 80 tot 100 km per uur! Boven land is dat tot een 60 à 70 km per uur. Tegen de ochtend neemt de wind en de buienneiging weer af.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Woensdag wordt opnieuw een droge dag.  Misschien dat er in de vroege ochtend nog een plaatselijke bui valt, maar die gaat er snel uit en dan verloopt de rest van de dag droog. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen bij maxima rond een 15-tal graden. Dat is minder warm dan dezer dagen, maar nog steeds vrij zacht voor de tijd van het jaar …

In de avond en nacht naar donderdag neemt de bewolking opnieuw toe op nadering van een volgende storing die er dan donderdag overdag doorkomt. De minima blijven zacht en zitten opnieuw ergens rond 10 tot 12 graden.

Overmorgen:

Donderdag maakt een volgende regenzone haar opwachting met perioden van regen en wind. Het blijft wel erg zacht met ook dan weer maxima die gemakkelijk tot een 15-16 graden weten op te lopen. Het gaat dan in de loop van de dag ook weer harder waaien met een flink aantrekkende wind uit een zuidwestelijke richting.

Tegen de avond nadert dan een koufront wat opnieuw voor een toenemende regenkans zal zorgen.

Later:

Vrijdag is het opnieuw rustiger en meestal droog al is een enkele bui landinwaarts zeker niet uit te sluiten. De temperaturen zitten dan rond een wat minder zachte 14 tot 15 graden en we krijgen meestal met een mix van wolken en opklaringen te maken.

Het wordt in de loop van de week geleidelijk aan herfstiger, maar het lijkt toch nog niet volledig los te gaan. De meest actieve storing zal op donderdag door onze regio trekken en dat lijkt allemaal nog goed mee te vallen. De maxima zakken wel naar waarden rond ongeveer een 15-tal graden, maar dat is nog steeds erg zacht voor begin november. Heel veel neerslag zit er allemaal niet direct in. Alleen donderdag kan er wat meer vallen. Nadien lijken we in een vrij zachte zuidwestelijke stroming te blijven waarbij storingen weer wat meer afstand van ons zouden nemen.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wind, zeker aan de kust. Die kan daar tot rond 80 km per uur halen. Overdag neemt de wind geleidelijk aan af bij een mix van (soms erg brede) opklaringen en wat wolkenvelden. Het is meest droog. Tegen de late middag is een bui mogelijk, vooral aan de kust. We halen daarbij maxima rond een 16-tal graden.

Geert, dinsdag 01 november, 09.25 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: