ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied bevindt zich nog steeds quasi stationair nabij IJsland. Het blijft daar zo goed als liggen en trekt maar heel langzaam verder richting Scandinavië. Het heeft een front bij zich dat al een paar dagen over de Britse Eilanden blijft slepen. Verder zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied liggen boven Scandinavië en ook het Azorenhoog is nog steeds prominent op de kaarten aanwezig. Bij ons zitten we nog steeds een beetje in een soort van niemandsland onder een eerder zwakke verbinding tussen die beide hogedrukgebieden in. Deze verbinding is wel sterk genoeg om het Britse front voorlopig nog op afstand te houden, hoewel wolkenvelden daarvan regelmatig tot vooral over de westelijke regio’s geraken. Tegen morgen komt het Britse front in beweging en trekt later op donderdag en op vrijdag door onze regio. Bij ons gebeurt dat vooral met een draaiing van de wind, landinwaarts eventueel met een bui. Tegen en na het weekeind strekt een uitloper van het Azorenhoog zich uit over het Noordzeegebied. De stroming wordt dan noordelijk, maar het blijft overwegend of volledig droog door de nabijheid van dit nieuwe hoog. De aangevoerde lucht wordt dan wel een flink stuk minder warm. Deze overgang is heel goed in de pluim te zien:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het landinwaarts opnieuw tropisch warm. De maxima zullen daarbij weer rond of vooraan de 30 graden uitkomen. Er is veel zon, al schuiven er ook wel eens van tijd tot tijd enkele wolkenvelden voorbij. Vooral het westen en de kust kan van tijd tot tijd gevoelig zijn en blijven voor de passage van enkele wolkenvelden. Deze horen bij een storing die zich boven de Britse Eilanden bevindt en die daar voorlopig blijft liggen. De wind zit eerst in een zuidelijke hoek zodat het ook aan de kust erg warm kan worden. Daar loopt het kwik tot een 27-28 graden op alvorens we daar in de namiddag dan weer met een tijdelijke zeebries te maken krijgen.

De warmte blijft in de avond weer lang hangen en ook de nachten blijven maar steeds opvallend warm met minima rond 18-19 graden landelijk, maar op vele plekken en zeker in de steden zal dat rond de 20 graden of zelfs meer zijn. Het is daarbij licht bewolkt tot helder.

Morgen:

Morgen wordt ook nog een erg warme dag waarbij het landinwaarts zelfs weer 30 graden zou kunnen worden. Dat zal echter alleen nog voor de oostelijke regio’s van Oost-Vlaanderen zijn, want er komt wel al snel een noordwestelijke wind te staan met afkoeling vanaf de kust. Daar halen de maxima maar een 21 tot 23 graden meer. Dat windfront met afkoeling kan vooral in de namiddag door de regio trekken waarbij de wind aan zee zelfs naar een 5-6 Bft kan aantrekken. Ook boven land krijgen we morgen in de latere namiddag opnieuw met vrij veel wind te maken die naar een noordwestelijke hoek trekt en daarmee de koelere lucht binnenblaast.

Ook ’s avonds koelt het dus sneller af met in de nacht minima die tegen de ochtend naar een 14-15 graden zakken. Er komt dan ook meer bewolking binnen en mogelijk valt er hier of daar een heel enkele en heel lokale lichte bui, maar die kans is niet groot.

Overmorgen:

Tegen vrijdag zitten we weer in koelere lucht. De wind is naar het noordwesten gedraaid en waait matig uit die hoek. Daarbij worden er wisselende hoeveelheden bewolking aangevoerd met maxima die maar een 22 tot 24 graden meer neerzetten. Er is eventueel kans op een heel enkel lokaal buitje, maar de meeste plekken houden het droog.

Later:

Zaterdag zien we alweer een herstel van het weerbeeld. De wind is dan in een noordelijke hoek terechtgekomen met aanvoer van minder warme lucht. We halen dan rond 20-21 graden aan de kust en landinwaarts zal dat 22 tot 24 graden zijn. Er is veel zon, zeker aan zee. Landinwaarts zien we nog wat stapelwolkjes.

Ook in het weekeind zou de wind naar het noord(west)en draaien en komt er weer minder warme lucht binnen. Het algemeen weerbeeld is echter goed met veel zon en aangename temperaturen.

Samenvatting:

Vandaag wordt het weer erg warm met maxima van 28 graden aan zee tot 31 landinwaarts. Er is veel zon, al drijven er aan de kust en in het westen soms wel wolkenvelden voorbij. De wind waait zwak uit het zuiden met aan de kust vanmiddag een tijdelijke zwakke zeebries.

Geert, woensdag 24 augustus, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: