ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ook vandaag zitten we een beetje in een soort niemandsland waarin enkele zwakke storingen doortrekken onder regie van een lagedrukgebied dat vanaf IJsland richting Scandinavië trekt. Het is dan ook nog steeds wat licht wisselvallig, maar de meeste neerslag blijft buiten onze aandachtsgebieden op een enkel buitje na. Verder zien we zowel op de Atlantische Oceaan als boven Scandinavië hogedrukgebieden liggen. Tegen het midden van de week zorgt een nieuwe hogedrukuitloper dan weer voor stabilisatie al blijven we toch gevoelig voor staartjes van storingen, maar we komen dan wel weer in veel en veel warmere lucht terecht. Daarbij is het Europese model intussen helemaal richting het Amerikaanse getrokken en geeft het opnieuw veel hogere maxima voor onze omgeving. Zelfs de 30 graden zijn terug in de pluim tevoorschijn gekomen, vooral naar woensdag en donderdag toe. Na donderdag volgt een scherpe afkoeling met koelere lucht die vanuit het noorden tot over onze omgeving uitstroomt waarbij er opnieuw wat lichte wisselvalligheid in de pluim zit, maar tot veel meer dan een enkel lokaal buitje lijkt het daarbij ook echt niet te komen.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met veel wolken, vooral in het westen en langs de kust. Landinwaarts is het eerst zonniger, maar daar ontwikkelen zich gaandeweg de dag geleidelijk wat stapelwolken. In de loop van de dag trekt de bewolking geleidelijk aan weg en komt er weer ruimte voor meer zonnige perioden. We komen daarbij in veel warmere lucht terecht die tot bij ons geraakt. De maxima zitten dan ook vanmiddag weer rond of nabij de 27-28 graden, zeker landinwaarts. Aan de kust is het wat minder warm, maar halen we toch ook vlotjes een 23 graden. De wind zoekt een meer zuidelijke richting op, maar kan aan de kust wel een zeebriescomponent krijgen.

Ook de avond blijft ons nog lang van zeer hoge en langzaam dalende temperaturen voorzien die in de de nacht dalen naar minima van 17 tot 18 graden.

Morgen:

Morgen wordt het landinwaarts opnieuw tropisch warm. De maxima zullen daarbij weer rond of vooraan de 30 graden uitkomen. Er is veel zon, al schuiven er ook wel eens van tijd tot tijd enkele wolkenvelden voorbij. De wind zit dan in een zuidelijke hoek zodat het ook aan de kust erg warm kan worden.

De warmte blijft in de avond weer lang hangen en ook de nachten blijven maar steeds opvallend warm met minima rond 17-18 graden.

Overmorgen:

Donderdag wordt ook nog een erg warme dag waarbij het landinwaarts zelfs weer 30 graden zou kunnen worden. Dat zal echter alleen nog voor de oostelijke regio’s van Oost-Vlaanderen zijn, want er komt wel al snel een noordwestelijke wind te staan met afkoeling vanaf de kust. Daar halen de maxima maar een 21 tot 23 graden meer.

Ook ’s avonds koelt het dus sneller af met in de nacht minima die tegen de ochtend naar een 14-15 graden zakken.

Later:

Tegen vrijdag zitten we weer in koelere lucht. De wind is naar het noordwesten gedraaid en waait matig uit die hoek. Daarbij worden er wisselende hoeveelheden bewolking aangevoerd met maxima die maar een 22 tot 24 graden meer neerzetten. Er is eventueel kans op een heel enkel lokaal buitje, maar de meeste plekken houden het droog.

Ook in het weekeind zou de wind naar het noordwesten draaien en komt er weer minder warme lucht binnen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag weer hoge maxima van 24 graden aan zee tot 28 landinwaarts. Vooral in het westen en noordwesten is er eerst veel bewolking, maar ook landinwaarts duiken er gaandeweg stapelwolken op. Later neemt de bewolking weer af en komen er meer en bredere opklaringen.

Geert, dinsdag 23 augustus, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: