DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdruk blijft erg hoog boven Europa met kernen van hogedruk boven het oosten van het continent. Ook ten westen van ons ligt een hogedrukgebied. Beide gaan vandaag een alliantie aan en vormen een nieuw, zeer krachtig hoog dat de komende dagen met kern in de buurt van Denemarken zal komen te liggen. Tussen beide systemen in zit nog een aantal oude fronten die vandaag nog in eerste instantie voor veel bewolking zorgen. Die fronten worden geleidelijk wat oostwaarts weggedrukt zodat er later opklaringen vanaf zee binnenschuiven. Door de verder stijgende luchtdruk lossen die fronten vervolgens grotendeels op. Tegen zondag komt er mogelijk nog een restant van een oud front binnenschuiven met tijdelijk opnieuw wat meer wolken. Voor de rest van de periode is enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen met vandaag als overgangsdag daar naartoe. Vanaf maandag draait de stroming meer naar het zuiden en kan er ook geleidelijk wat zachtere lucht onze regio bereiken. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten voorlopig wel koud blijven. We zien ook amper neerslag in de pluim:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De misser van gisteren verdient toch eerst nog een woordje uitleg (zie ook de bijkomende tekst die ik daarover gisteren al op Facebook plaatste). Het feit dat het zo mis is gegaan, is enkel en alleen te wijten aan de enorme hoeveelheid saharastof die in de hogere luchtlagen meegevoerd werd. Dat zorgde ervoor dat er véél meer wolken gevormd zijn dan was voorzien en daardoor bleven de temperaturen ook veel lager hangen dan voorzien. In plaats van de voorzien 18 graden, werden het er amper 13 tot 14 … Met de vele wolken erbij, was het weerbeeld dan ook meteen totaal anders dan was verwacht. De enorme hoeveelheden stof waren er ook de oorzaak van dat de lucht de hele dag een vreemde geel-bruine kleur had. Eerlijk gezegd: het gebeurt nog wel eens dat saharastof tot bij ons geraakt in het voorjaar, maar in dergelijke hoeveelheden heb ik dat in mijn ganse weerleven nog nooit gezien. Ook de modellen kenden dit fenomeen niet in die mate en dat alles samen zorgde voor een unieke situatie waar dus noch de modellen noch de weerman weg mee konden … en zo zie je maar dat missers zelfs op zeer korte termijn nog steeds mogelijk blijven.

Vandaag verloopt dan weer eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwak front zorgt nog voor veel wolken die nog een tijdje blijven hangen. De wind draait daarbij naar noord tot noordwest en voert koelere lucht aan. De maxima zetten een stap terug en vallen naar een 11 tot 13 graden terug, hoewel dat in de praktijk niet zo veel verschil zal maken met gisteren, maar met de wind erbij, voelt dat ook weer een flink stuk kouder aan. Die wind kan aan zee nog vrij krachtig waaien, boven land is die matig. De voorbije nacht viel er hier en daar een beetje regen, waarbij een deel van het saharastof uit de lucht gewassen werd en vandaag op alle oppervlakken te vinden is. Dat is niet overal zo, enkel daar waar wat lichte regen viel. Het blijft overdag wel droog en er komen dan vanmiddag geleidelijk wat opklaringen tevoorschijn via de kust. Het kan lang duren voor die ook landinwaarts doorbreken en misschien lukt dat op sommige plekken niet meer tijdens de dag. Aan zee worden die opklaringen later vandaag echter wel snel breder. Ook het saharastof wordt met de wind en de wolken weggeblazen naar het zuidoosten.

In de nacht naar vrijdag wordt het overal licht bewolkt tot helder en kan het fors afkoelen. Daarbij gaan de minima tegen de ochtend flirten met het vriespunt. Aan de grond kan het overal licht vriezen, maar dat levert geen gladheid op. Er kan later in de nacht ook lokale nevel en mist opduiken want de wind valt grotendeels weg.

Morgen:

Morgen wordt na het optrekken van het lokale ochtendlijke grijs een mooie en vrij zonnige tot zonnige dag met temperaturen die rond een 13-14 graden uitkomen. Er staat wel een wat schraal aanvoelende noordoostelijke wind bij. Doordat de zon er echter weer volop bij is, wordt het een heel aangename dag.

In de nacht naar zaterdag wordt het opnieuw koud met minima rond of net boven het vriespunt en algemene lichte nachtvorst aan de grond.

Overmorgen:

Zaterdag wordt een uitgelezen lentedag met opnieuw veel zon en weer wat hogere temperaturen. Die kunnen dan alweer op grote schaal naar een 15 graden en zelfs wat meer oplopen. Er blijft een zwakke wind bij staan uit een oostelijke tot zuidoostelijke richting.

Later:

Op zondag is het afwachten hoeveel wolken er binnen trekken. Een zwak oud front ligt in de buurt en kan overdag weer zorgen voor meer wolken en misschien valt daar ook een lokaal druppeltje regen bij. Niet alle modellen zijn het daarover even eens, zodat die verwachting de komende dagen nog wel wat kan wisselen. Het zal er allemaal van afhangen hoe actief dat oude frontje nog zal zijn.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en dat kan een tijd duren. Gaandeweg de (mid)dag verschijnen er opklaringen aan zee die langzaam hun weg landinwaarts vinden. Of de zon er in de dagperiode overal nog bij geraakt, is niet zeker. Het is koeler met maxima rond 12 graden en een koude noordwestelijke wind die aan zee vrij krachtig kan waaien en matig is boven land.

Geert, donderdag 17 maart, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: