DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdruk blijft erg hoog boven Europa met kernen van hogedruk boven het oosten van het continent. Op de westflank van dit hoog proberen storingen oostwaarts door te stoten, maar door de weerstand van de hogedruk, lukt dat niet. Die storingen blijven dan ook boven onze omgeving treuzelen en raken amper nog verder oostwaarts. Dat leidt bij ons tot een vrij zacht weertype, maar wel met veel wolken die bij die storingen horen. Af en toe kan daar ook wat lichte regen bij vallen. Vandaag komen we in een erg zuidelijke aanvoer van nog zachtere lucht te zitten. Vannacht en morgen smelt een nieuwe kern van hogedruk die vanaf de Britse Eilanden komt samen met ons reeds bestaande hoog. Daardoor keert de stroming onder invloed hiervan, geleidelijk terug naar een oost tot noordoostelijke, later weer zuidoostelijke tot zuidelijke aanvoer van eerst minder zachte lucht, later warmt die weer flink op (overdag). Het wordt dan wel weer veel zonniger met overdag aangename temperaturen, maar de nachten blijven een stuk kouder. Op wat gedruppel tijdens de eerste dagen niet te na gesproken, blijft het over de hele periode zo goed als droog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een zachtere dag. De temperaturen lopen met een naar zuid tot zuidoost gedraaide wind verder op en halen in de namiddag gemakkelijk een 18 tot wel 19 graden, mogelijk zelfs een lokale 20’er. Er zijn wel nog wolken. Zo start de dag met de nodige wolkenvelden waaruit zelfs eventueel een enkel licht buitje of enkele druppels kunnen vallen. Nadien komt er een zonniger periode, maar later in de middag neemt de bewolking weer toe. Diep blauw zal het trouwens niet worden. Er hangt flink wat saharastof in de lucht en dat zorgt voor een meer grijs-grauw-blauwe lucht. Later in de middag zijn het vooral hoge sluierwolken waar de zon toch nog wat doorheen probeert te komen.

Tegen de avond neemt de bewolking toe en in de avond en nacht valt er mogelijk tijdelijk wat lichte regen of een bui. De minima zitten dan weer een stuk hoger dan tijdens de vorige nachten. Die lichte regen van in de nacht kan ook zorgen voor een stoflaagje op wagens en andere zaken want er wordt ook dan vrij veel saharazand aangevoerd in de hogere luchtlagen en die kan er met de regen uitspoelen.

Morgen:

Morgen verloopt eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken. De wind draait daarbij naar noord tot noordoost, later doordraaiend naar oost tot noordoost en voert koelere lucht aan. De maxima zetten een stap terug en vallen naar een 11 tot 13 graden. Met de wind erbij, voelt dat ook weer een flink stuk kouder aan. Het blijft overdag wel droog en er komen geleidelijk brede opklaringen tevoorschijn.

In de nacht naar vrijdag kan het fors afkoelen en gaan de minima flirten met het vriespunt. Aan de grond kan het overal licht vriezen, maar dat levert geen gladheid op.

Overmorgen:

Vrijdag wordt een mooie en vrij zonnige dag met temperaturen die rond een 13-14 graden uitkomen. Er staat wel een wat schraal aanvoelende oostelijke wind bij. Doordat de zon er echter weer volop bij is, wordt het een heel aangename dag.

In de nacht naar zaterdag wordt het opnieuw koud met minima rond of net boven het vriespunt en algemene lichte nachtvorst aan de grond.

Later:

Zaterdag wordt een uitgelezen lentedag met opnieuw veel zon en weer wat hogere temperaturen. Die kunnen dan alweer op grote schaal naar een 15 graden en zelfs wat meer oplopen. Er blijft een zwakke wind bij staan uit een zuidoostelijke richting.

Samenvatting:

Vandaag start met wolken en wie weet zelfs een lokaal drupje. Nadien wordt het een periode zonniger, maar blauwe luchten zijn er niet bij. Er zit vrij veel saharastof in de lucht en dat zorgt voor een wat grauwe fletse kleur. Later vanmiddag duiken er weer meer, vooral hoge wolken op en krijgt de zon het weer moeilijker. Het wordt erg zacht met maxima rond 18 tot 19 graden, lokaal misschien zelfs nog een graad meer.

Geert, woensdag 16 maart, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: