ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdruk blijft erg hoog boven Europa met kernen van hogedruk boven het oosten van het continent. Op de westflank van dit hoog proberen storingen oostwaarts door te stoten, maar door de weerstand van de hogedruk, lukt dat niet. Die storingen blijven dan ook boven onze omgeving treuzelen en raken amper nog verder oostwaarts. Dat leidt bij ons tot een vrij zacht weertype, maar wel met veel wolken die bij die storingen horen. Af en toe kan daar ook wat lichte regen bij vallen. Vandaag probeert weer zo’n storing tot bij ons door te dringen. Woensdag komen we dan in een erg zuidelijke aanvoer van nog zachtere lucht te zitten. Na woensdag smelt een nieuwe kern van hogedruk die vanaf de Britse Eilanden komt samen met ons reeds bestaande hoog. Daardoor keert de stroming onder invloed hiervan, geleidelijk terug naar een oost tot noordoostelijke, later weer zuidoostelijke tot zuidelijke aanvoer van eerst minder zachte lucht, later warmt die weer wat op (vooral overdag). Het wordt dan wel weer veel zonniger met overdag aangename temperaturen, maar de nachten worden dan weer een stuk kouder. Op wat gedruppel tijdens de eerste dagen niet te na gesproken, blijft het over de hele periode zo goed als droog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt er weer een actievere storing onze kant op, maar of en hoeveel regen daarbij valt, is hoogst onzeker. De storing trekt vooral over het zuiden en zuidoosten van ons land en dus valt de regen vooral landinwaarts en blijft onze regio grotendeels buiten schot. Vooral landinwaarts, en dan vooral in de zuidelijke en zuidoostelijke delen van Oost-Vlaanderen kan er tijdelijk en vooral in de ochtend wat lichte regen vallen, maar zelfs daar waar er regen valt, zullen dat zeker geen grote hoeveelheden worden. In het grootste deel van onze regio blijft het dan ook gewoon droog. Het is daarbij wel de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken. Misschien dat aan het eind van de middag wat tijdelijke kleine opklaringen kunnen doorbreken. De temperaturen blijven op dinsdag haperen rond een 13-tal graden bij een zwakke tot matige zuidelijke wind, aan zee kan die wat harder waaien.

De nacht naar woensdag verloopt droog en zwaar bewolkt. Minima dan weer rond een 6 tot 7 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt een zachtere dag. De temperaturen lopen met een naar zuid tot zuidoost gedraaide wind verder op en halen in de namiddag gemakkelijk een 18 tot wel 19 graden, mogelijk zelfs een lokale 20’er. Er zijn nog wolken, maar er is op woensdag toch al duidelijk weer meer ruimte voor de zon.

Tegen de avond neemt de bewolking toe en in de nacht naar donderdag valt er mogelijk tijdelijk wat lichte regen of een bui. De minima zitten dan weer een stuk hoger dan tijdens de vorige nachten. Die lichte regen van in de nacht kan ook zorgen voor een stoflaagje op wagens en andere zaken want er wordt dan vrij veel saharazand aangevoerd in de hogere luchtlagen en die kan er met de regen uitspoelen.

Overmorgen:

Donderdag verloopt eerst zwaar bewolkt tot betrokken. De wind draait daarbij naar noord tot noordoost, later doordraaiend naar oost tot noordoost en voert koelere lucht aan. De maxima zetten een stap terug en vallen naar een 11 tot 13 graden. Met de wind erbij, voelt dat ook weer een flink stuk kouder aan. Het blijft overdag wel droog en er komen geleidelijk brede opklaringen tevoorschijn.

In de nacht naar vrijdag kan het fors afkoelen en gaan de minima flirten met het vriespunt. Aan de grond kan het overal licht vriezen, maar dat levert geen gladheid op.

Later:

Vrijdag wordt een mooie en vrij zonnige dag met temperaturen die rond een 14-15 graden uitkomen. Er staat wel een wat schraal aanvoelende oostelijke wind bij.

Samenvatting:

Vandaag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met (ver) landinwaarts kans op wat tijdelijke lichte regen. Heel weinig. De meeste plekken houden het echter droog. De maxima zitten rond een 13-tal graden bij een zwakke tot matige zuidelijke wind. Helemaal aan het eind van de dag misschien wat schuchtere opklaringen.

Geert, dinsdag 15 maart, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: