DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen een hogedrukgebied met kern in de buurt van Wit-Rusland en een laag met kern in de buurt van Schotland, zitten wij in een zuidelijke stroming. Op de westflank van dit hoog proberen storingen oostwaarts door te stoten, maar door de weerstand van de hogedruk, lukt dat niet. Die storingen blijven dan ook boven onze omgeving treuzelen en raken amper nog verder oostwaarts. Dat leidt bij ons tot een vrij zacht weertype, maar wel met veel wolken die bij die storingen horen. Af en toe kan daar ook wat lichte regen bij vallen. Op maandag krijgen we tijdelijk met de positieve invloed van een rug van hoge druk te maken, maar tegen dinsdag probeert weer zo’n storing tot bij ons door te dringen. Woensdag komen we dan in een erg zuidelijke aanvoer van nog zachtere lucht te zitten. Na woensdag smelt een nieuwe kern van hogedruk die vanaf de Britse Eilanden komt samen met ons reeds bestaande hoog. Daardoor keert de stroming onder invloed hiervan, geleidelijk terug naar een oost tot noordoostelijke aanvoer van minder zachte lucht. Het wordt dan wel weer veel zonniger met overdag aangename temperaturen, maar de nachten worden dan weer een stuk kouder. Op wat gedruppel tijdens de eerste dagen niet te na gesproken, blijft het over de hele periode zo goed als droog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt evenzeer een wisselend bewolkte dag. De hoeveelheid bewolking kan soms wel van moment tot moment erg wisselen. We zagen dat in het voorbije weekend ook telkens gebeuren. Het ene moment is het vrij zonnig met brede opklaringen terwijl het op een ander moment van de dag zwaar bewolkt kan zijn en de zon er niet of amper aan te pas komt. Ook vandaag zullen er zowel vrij zonnige als zwaar bewolkte momenten aan te pas komen en kan dat erg verschillen van plaats tot plaats en van tijd tot tijd. Daarbij zou eventueel later op de dag zelfs al eens een enkel licht buitje kunnen opduiken, al blijft het op de meeste plekken wel droog. De temperaturen lopen wel weer op tot rond een 14-tal graden bij een matige zuidwestelijke wind.

In de nacht naar dinsdag zijn er mogelijk tijdelijk wat meer opklaringen. De minima kunnen daardoor een tikkeltje lager zitten en komen uit rond een 4 tot 6 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Op dinsdag trekt er weer een actievere storing onze kant op, maar of en hoeveel regen daarbij valt, is hoogst onzeker. De modellen zijn erg wispelturig met de neerslag op deze storing. Waarschijnlijk valt de regen vooral landinwaarts en blijft onze regio grotendeels buiten schot, maar zelfs dan daar waar er regen valt, zullen dat zeker geen grote hoeveelheden worden en bij ons blijft het overwegend droog. Er zijn zeker later op de dag wel duidelijk weer meer wolken van vandaag. De temperaturen blijven op dinsdag haperen rond een 13 à 14 graden bij een matige zuidelijke wind, aan zee kan die wat harder waaien.

De nacht naar woensdag verloopt droog en wisselend bewolkt. Minima dan weer rond een 4 tot 6 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag wordt een zachtere dag. De temperaturen lopen met een naar zuid tot zuidoost gedraaide wind verder op en halen in de namiddag gemakkelijk een 18 tot wel 19 graden, mogelijk zelfs een lokale 20’er. Er zijn nog wolken, maar er is op woensdag toch al duidelijk weer meer ruimte voor de zon.

Tegen de avond neemt de bewolking toe en in de nacht naar donderdag valt er mogelijk tijdelijk wat lichte regen of een bui. De minima zitten dan weer een stuk hoger dan tijdens de vorige nachten.

Later:

Donderdag verloopt eerst zwaar bewolkt tot betrokken. De wind draait daarbij naar noord tot noordoost, later doordraaiend naar oost tot noordoost en voert koelere lucht aan. De maxima zetten een stap terug en vallen naar een 11 tot 13 graden. Met de wind erbij, voelt dat ook weer een flink stuk kouder aan. Het blijft overdag wel droog.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een wisselend bewolkte dag. Het ene moment is het al eens zwaar bewolkt, dan weer zijn er opklaringen en dit beeld wisselt van moment tot moment en van plaats tot plaats. Het waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de maxima zitten rond 13 à 14 graden. Heel lokaal is – vooral vanmiddag – een enkel buitje niet uitgesloten.

Geert, maandag 14 maart, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: