ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied dat intussen alweer een hele tijd ons weer beheerst, heeft momenteel twee kernen. Eentje ervan ligt boven Duitsland en trekt richting Tsjechië, maar het houdt een uitloper tot boven onze omgeving. Een tweede kern ligt west van de Britse Eilanden op de Atlantische Oceaan. Door de alomtegenwoordige aanwezigheid van hoge druk, is het in onze buurt dan ook erg rustig met een zwakke wat variabele wind met een voorkeur voor het zuiden. Van daaruit wordt er vandaag tijdelijk wat minder vochtige lucht aangestuurd met wat opklaringen. De komende dagen slaat alles echter weer dicht met nevel, mist en lage wolken. De barrière van hogedruk trekt zich de komende dagen geleidelijk wat terug richting het zuiden en het westen, waardoor bij ons in de tweede helft van de week de weg vrijkomt voor lagedrukgebieden die vanaf het noordwesten dichterbij komen. De eerste fronten van die lagedrukgebieden trekken in de loop van donderdag over onze regio met regen en wind en geleidelijk weer oplopende temperaturen. Verder zien we in de pluim nog steeds niets terug wat wijst op mogelijk winterweer, of het blijft eens een enkele nacht met minima rond het vriespunt wanneer er voldoende opklaringen voorkomen:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het beter dan het voorbije weekend. Een hogedrukgebied blijft zorgen voor complete rust in de atmosfeer met weinig of geen wind. De weinige wind die er is, komt heel erg zwak uit een zuidelijke richting aanwaaien. We krijgen ook een grote verandering in weerbeeld: er zijn opklaringen onderweg. Die zitten in de vroege ochtend al over onze zuidelijke regio’s en breiden zich uit. Het duurt dan ook niet lang of we komen allemaal in brede opklaringen terecht met flink wat zon, wat direct voor een ander en veel vriendelijker weerbeeld zorgt dan tijdens het voorbije weekend.

In avond en nacht de nacht zijn eerst nog wat opklaringen mogelijk met minima die snel dalen naar waarden rond het vriespunt. Er kan zich dan later wel nevel en mist vormen die dinsdag lang kan blijven hangen. De zichtbaarheden lopen vannacht dan ook snel terug, lokaal tot maar enkele tientallen meters. De mist kan aanvriezen.

Morgen:

Morgen moeten we de dag dan ook starten met nevel en mist. Die zou wel eens lang kunnen blijven hangen want er is amper wind en daardoor is er amper beweging in de atmosfeer. Als de nevel en mist de hele dag kunnen blijven hangen, noteren we niet meer dan 3-4 graden. Waar de zon er toch door geraakt, is dat een paar graden meer. De verwachting is echter dat op vele plaatsen de zon er niet zal door geraken en dat de nevel en mist gewoon blijven hangen.

Ook in de nacht naar woensdag is het nog nevelig en mistig, maar later gaan die over in lage wolken. De minima zitten dan rond 1 tot 3 graden.

Overmorgen:

Woensdag is er opnieuw veel bewolking, al zijn er ook wel enkele opklaringen. De wind draait terug naar een west tot noordwestelijke richting en er wordt geleidelijk aan weer wat zachtere lucht aangevoerd met maxima rond 6-7 graden.

In de nacht naar donderdag is het eveneens zwaar bewolkt tot betrokken met minima dan rond 3-4 graden.

Later:

Op donderdag krijgen we te maken met de doortocht van een regenzone. Er zijn perioden met regen in de ochtend. In de middag wordt het droog en komen er geleidelijk weer opklaringen binnen vanaf de kust. De maxima lopen verder op en halen in de loop van de dag een tiental graden. Er komt ook meer wind te staan uit een zuidwestelijke richting.

Samenvatting:

Vandaag komen er vrij snel opklaringen binnen waardoor we eindelijk weer wat zon te zien krijgen. De maxima lopen op naar een normale 6 à 7 graden bij een heel zwakke zuidelijke wind. Vanavond en vannacht vormen zich nevel en mist. Die mist kan erg dicht worden en aanvriezen.

Geert, maandag 24 januari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: