VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven de Balkan heeft nog een uitloper richting onze omgeving. Een tweede kern van hogedruk ligt boven de Atlantische Oceaan. Bij IJsland vinden we een lagedrukgebied terug. Het Balkanhoog verliest geleidelijk zijn invloed en lost grotendeels op terwijl zich een nieuwe kern van hogedruk vormt boven Frankrijk waardoor bij ons de wind vanaf morgen meer westelijk wordt. Vandaag en morgen speelt ons weer zich onder de hogedrukgebieden nog voornamelijk in de grenslaag af al trekt er morgen al wel een eerste zeer zwak koufrontje van west naar oost door onze omgeving. Tegen donderdag trekt het hoog zich volledig op de Atlantische Oceaan terug en maakt de weg vrij voor een actiever front dat in de loop van de dag van noordwest naar zuidoost door onze regio zal trekken. Daarna krijgen we met een westelijke stroming te maken die zich instelt tussen het vrij zuidelijk teruggetrokken hogedrukgebied op de oceaan en depressies die ten noorden daarvan van west naar oost trekken. Er komt tegen het weekeind dan ook meer wind en er trekken dan regelmatig storingen voorbij. De pluim toont deze inzettende wisselvalligheid duidelijk. We zien – voor de zoveelste keer – op langere termijn ook weer enkele koudere leden, maar zoals al eerder gezegd, is dit vooral klimatologisch van aard en negeren we dat voorlopig.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Zoals verwacht, zijn de temperaturen vanochtend overal licht negatief en liggen meestal rond 1 à 2 graden onder nul. Daarbij is de vorming van nevel en mist wel grotendeels achterwege gebleven, al kan er zich lokaal nog wel een mistbank vormen. Er is wel lage bewolking onderweg die intussen al een groot deel van Oost-Vlaanderen bedekt en ook het noorden van West-Vlaanderen. Deze lage wolken breiden zich zeer snel uit en bedekken overdag de hele regio. Daardoor blijft het grijs en bewolkt. De temperaturen blijven daarbij laag en geraken overdag niet veel hoger dan tussen 3 en 5 graden. Daarbij staat wel maar een heel zwakke zuidoostelijke wind.

Ook in de nacht naar woensdag is het nog bewolkt en rustig. De minima zitten dan rond 1 tot 3 graden.

Morgen:

Morgen is er opnieuw veel bewolking, al zijn er ook wel enkele spaarzame en schuchtere opklaringen mogelijk. De wind draait terug naar een west tot noordwestelijke richting en er wordt geleidelijk aan weer wat zachtere lucht aangevoerd met maxima rond 6-7 graden. Er trekt in de loop van de dag een heel zwak koufrontje door onze regio waarbij eventueel heel lokaal een enkel drupje regen mogelijk is.

In de nacht naar donderdag is het eveneens zwaar bewolkt tot betrokken met minima dan rond 3-4 graden.

Overmorgen:

Op donderdag krijgen we te maken met de doortocht van een regenzone. Er zijn perioden met regen in de ochtend. In de middag wordt het droog en komen er geleidelijk weer opklaringen binnen vanaf de kust. De maxima lopen verder op en halen in de loop van de dag een tiental graden aan zee. Landinwaarts zal dat eerder rond 8-9 graden zijn. Er komt ook meer wind te staan uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en valt er eventueel hier of daar nog een enkele bui.

Later:

Vrijdag wordt een licht wisselvallige dag. De maxima zitten rond 7-8 graden en we krijgen een mix van wolken en opklaringen met kans op een enkele bui.

Samenvatting:

Vandaag start koud met lichte vriestemperaturen, maar we worden heel snel overrompeld door lage grijze wolken die opnieuw een hele dag zullen blijven hangen. De maxima blijven koud met waarden tussen 3 en 5 graden bij een heel zwakke zuidoostelijke wind.

Geert, dinsdag 25 januari, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: