ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern net ten zuiden van ons, beïnvloedt ons weer. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog in een koele  stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Het hoog schuift de komende dagen geleidelijk verder door naar het zuidoosten, maar houdt de eerste dagen van de nieuwe week nog een uitloper vlak boven onze regio. Nog tot een heel stuk in de hele volgende week lijkt dit hoog het verder uit te zingen wat opnieuw tot een complete stilstand in ons weerbeeld leidt. Er gebeurt de komende dagen op de weerkaarten dan ook verder weinig tot niets en het is bijzonder opmerkelijk wat een lange rustige periode we weer meemaken met een zo goed als vlak temperatuursverloop. De enige variatie die we zien is eventueel eens een nacht met temperaturen rond het vriespunt als het eens tijdelijk wat weet op te klaren. Verder zien we daarbij ook op dinsdag een koudere dag, doordat de kans groot is dat nevel en mist dan lange tijd of zelfs de hele dag blijven hangen.We zien wel een verandering op langere termijn. Tegen het eind van de week / volgend weekeind zou het hoog zich zuidelijker gaan terugtrekken, wat dan de deur openzet voor een westelijke circulatie die dichter bij ons zou geraken. Dat zou dan betekenen dat lagedrukgebieden het meer voor het zeggen krijgen en dat de kansen op regen en wind groter worden. Dat zie je tegen volgend weekeind in de pluim duidelijk gebeuren.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is net als gisteren weer een compleet rustige dag onder de vleugels van een groot hogedrukgebied. Er is opnieuw veel bewolking met maxima rond een 6 à 7 graden. Tijdelijk kan er al eens een opklaring voorkomen, maar de wolken overheersen wel weer. De wind waait heel zwak uit het zuidwesten, maar is meest gewoon afwezig.

Vanavond en vannacht blijven de wolken waarschijnlijk nog (lang) hangen. Er is een kans dat er later in de nacht wat opklaringen doorbreken, maar dat zal toch eerder landinwaarts het geval zijn en niet bij ons. Minima rond 3-4 graden, tenzij er toch enkele opklaringen doorbreken, dan kunnen we richting het vriespunt gaan.

Morgen:

Morgen moeten we ook hetzelfde weerbeeld verdragen. Een hogedrukgebied blijft zorgen voor complete rust in de atmosfeer met weinig of geen wind. Er blijft vrij veel bewolking hangen en het kan ook weer wat nevelig worden bij vrij normale maxima van rond een 6 à 7 graden. Later op de dag is de verwachting toch dat de bewolking gaat breken en dat er geleidelijk opklaringen doorkomen.

In de nacht zijn weer wat opklaringen mogelijk met minima rond het vriespunt. Er kan zich dan nevel en mist vormen die dinsdag lang kan blijven hangen.

Overmorgen:

Dinsdag moeten we de dag waarschijnlijk starten met nevel en mist. Die zou wel eens lang kunnen blijven hangen want er is amper wind en daardoor is er amper beweging in de atmosfeer. Als de nevel en mist de hele dag kunnen blijven hangen, noteren we niet meer dan 3-4 graden. Waar de zon er toch door geraakt, is dat een paar graden meer.

Ook in de nacht naar woensdag is het nog nevelig en mistig, maar later gaan die over in lage wolken.

Later:

Woensdag is er opnieuw veel bewolking, al zijn er ook wel enkele opklaringen. De wind draait terug naar een west tot noordwestelijke richting en er wordt geleidelijk aan weer wat zachtere lucht aangevoerd met maxima rond 6-7 graden.

Samenvatting:

Grijs en rustig, dat zijn de kernwoorden voor vandaag. Het blijft de hele dag erg grijs met slechts een heel kleine kans op een korte lokale opklaring. Maxima daarbij rond een 6 à 7 graden bij een heel zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, zondag 23 januari, 09.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: