ZA

05/11/2024

Weertype

Weertype

10° | 23°

0 %

Windrichting

3 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 24°

40 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 24, misschien wel 25 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

14° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. E [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied domineert ook vandaag nog altijd onze weerkaart. Het centrum ervan ligt pal boven ons hoofd en het hoog strekt zich uit vanaf Oost-Europa, over Midden Europa tot ver ten westen van de Britse Eilanden. Wij zitten steeds op de noordelijke flank van dit hoog in een zwakke westelijke tot zuidwestelijke stroming. Het hoog versterkt zich geleidelijk wat boven de Britse Eilanden, maar blijft wel telkens over het zuidelijk deel van de Britse Eilanden liggen waardoor we steeds op de noordelijke flank van het hoog blijven zitten. Tegen morgen komt er een staartje van een zwak front tot bij ons gelopen. Ons hogedrukgebied verzwakt dan, maar krijgt versterking van een nieuw hoog dat vanaf de Atlantische Oceaan komt binnenlopen en volgende week de rol overneemt. Ook volgende week blijft dat nieuwe hoog een grote rol van betekenis spelen en blijven we in erg rustig vaarwater zitten in een geleidelijk weer meer zuidwestelijke stroming. Nog later in de nieuwe week wordt ook dit hoog weer ingewisseld voor een nieuw exemplaar dat weer op ongeveer dezelfde plaats komt te liggen. Er zit dan ook amper beweging in ons weer en dat vertaalt zich ook in een zeer vlakke pluim met amper variatie. Vandaag is het nog wat koeler, morgen en maandag geleidelijk weer iets minder koel. De kans op eens een lichte nachtvorst blijft bestaan, zeker als het ’s nachts voldoende en lang genoeg zou opklaren, maar meer winterse zaken zijn er in de pluim niet terug te vinden. Op lange termijn zijn er opnieuw enkele winterse lijntjes te bespeuren, maar zoals we dat al dikwijls eerder zagen, is dat meer klimatologisch te verklaren dan door een veranderend weerpatroon.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft na een koude en nevelige start eerst de bewolking overheersen en de temperaturen zijn nog steeds aan de koele kant met maxima rond een graad of 5-6. Er blijft maar een heel zwakke zuid tot zuidwestelijke wind staan. Vanmiddag stroomt er geleidelijk wat drogere lucht binnen en kunnen er van het zuiden uit geleidelijk toch enkele opklaringen doorbreken, al moeten we daar ook niet teveel van verwachten.

In de nacht naar zondag kan het tijdens wat opklaringen nog rond of net boven het vriespunt uitkomen, maar later in de nacht wordt het zwaar bewolkt tot betrokken met wat oplopende temperaturen. Het blijft nog droog.

 

 

Morgen:

Morgen trekt er overdag een zwak frontje door onze omgeving. Er is veel bewolking met in de loop van de dag mogelijk tijdelijk eens wat lichte regen of motregen, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Het kan een graadje zachter worden doordat de wind achter het frontje weer naar een meer west tot noordwestelijke hoek draait waarmee dan wat zachtere zeelucht kan binnenlopen. Dat kan zelfs tot een 8-9 graden zijn aan de kust. Landinwaarts rond een graad of 7.

In de avond en nacht blijft het zwaar bewolkt met wat hogere minima. Die lijken dan tegen maandagochtend niet onder de 3-4 graden uit te komen.

Overmorgen:

Maandag is het dan weer wisselend tot zwaar bewolkt, maar wel droog. De maxima zitten rond een 6-7 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind. In de loop van de dag breken er geleidelijk een aantal opklaringen door, maar de bewolking blijft toch overheersen.

In de nacht naar dinsdag kan het kwik in de opklaringen rond of misschien net iets onder het nulpunt uitkomen tegen de ochtend.

Later:

Dinsdag wordt ook zo’n rustige dag met een mix van wolken en opklaringen. De temperaturen zitten rond een normale waarde en halen een 5 à 7 graden, een beetje afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen.

Samenvatting:

Vandaag is nevelig gestart. In de ochtend blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen opklaringen, maar gaandeweg stroomt er geleidelijk wat drogere lucht binnen. Vanmiddag komen er dan ook langzaam wat opklaringen binnenlopen, maar die zullen zeker niet gelijk verdeeld zijn. Er is meer kans op opklaringen in het zuiden. Het is wel een vrij koele dag met maxima rond 5-6 graden en een matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind.

Geert, zaterdag 15 januari, 09.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven in vroege lentemodus in de natuurminuut met ook deze week weer een vroege krokussoort: