WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden domineren de weerkaarten. Wij zitten volledig onder de invloedssfeer van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan hun invloed steeds verder boven Europa uitbreiden. De koude lucht is daarbij intussen tot voorbij Denemarken terug geblazen en wordt geleidelijk nog wat verder naar het oosten geduwd door zachte oceaanlucht die vanaf het westen steeds dieper Europa binnendringt. De rest van de week wordt ons weer dan ook verder door deze lagedrukgebieden gedomineerd die in een stevige westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan binnenlopen. Daarbij volgen tal van storingen elkaar op. Gaandeweg de week bouwt zich boven het Iberisch Schiereiland een hogedrukgebied op dat zich later richting Midden Europa uitbreidt en dat er alleen maar voor zorgt dat de westelijke stroming nog meer op stoom komt en zeer zachte luchtmassa’s aangevoerd worden waarbij het de komende dagen zelfs richting de 15 graden gaat. De pluim toont alleen nog maar op lange termijn enkele koude oplossingen, al is dat waarschijnlijk gewoon meer klimatologisch van aard dan dat het om echte kansen op kouder weer gaat. Binnen de min of meer betrouwbare termijn van 7 tot 10 dagen vooruit is er niets van winterweer meer te bespeuren. Alleen mogelijk een tijdelijke verkoeling of terugkeer naar meer normale temperaturen ergens vanaf 4 januari …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het nog zachter en komt de zachtste lucht binnen. Het kan vanmiddag dan zelfs tot rond of toch minstens dicht tegen de 15 graden worden … Dat gaat uiteraard gepaard met veel wolken en perioden met regen en opnieuw vrij veel wind. De meest regen zit later in de ochtend. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droog. Het blijft wel zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon. De wind spant ook aan en wordt opnieuw vrij krachtig aan zee, matig tot vrij krachtig boven land. Er zijn tegen het eind van de middag weer flinke uitschieters van rond 70 km per uur aan zee tot 50 à 60 km per uur boven land.

De nacht naar donderdag wordt nog zachter met minima die niet eens meer onder de 10 graden uitkomen. Het blijft meestal droog, maar tegen de ochtend neemt de kans op wat regen weer toe.

Morgen:

Morgen wordt het nog wat zachter met opnieuw maxima rond 15 graden. In de ochtend trekt nog een storing door onze omgeving waarbij er opnieuw wat regen kan vallen. In de namiddag lijken de droge perioden te gaan overheersen en zou eventueel zelfs al eens een knipoog van de zon mogelijk zijn.

Ook de nacht naar vrijdag wordt een zeer zachte nacht met minima die weer niet veel lager gaan uitkomen dan tot rond een tiental graden.

Overmorgen:

Op vrijdag, de laatste dag van het jaar, lijkt het grotendeels droog te kunnen blijven. Er is ook dan ruimte voor opklaringen bij erg hoge temperaturen. Die zijn niet meer zo hoog als de voorbije dagen, maar halen toch nog gemakkelijk een 12 tot een 13-tal graden.

De wissel van oud naar nieuw lijkt ook droog te kunnen verlopen.

Later:

Ook het nieuwe jaar start erg zacht met dubbele cijfers in de maxima. Het blijft op nieuwjaar grotendeels droog, al is een bui niet onmogelijk. Er lijken dan wel meer opklaringen te kunnen doorbreken.

Samenvatting:

Ook vandaag wordt een overwegend grijze dag met vooral in de ochtend en het eerste deel van de middag weer regen. Later vanmiddag wordt het droger. Het is extreem zacht met maxima van 13 tot 14 graden en er komt ook weer veel wind te staan met later op de dag rukwinden van 70 km per uur aan zee tot 50 à 60 km per uur boven land.

Geert, woensdag 29 december, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Kerstwensen: