VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden domineren nog steeds de weerkaarten en dat zal nog wel even zo blijven. Wij zitten volledig onder de invloedssfeer van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan hun invloed steeds verder boven Europa uitbreiden. De koude lucht is daarbij intussen ook al uit het zuiden van Scandinavië verdwenen en wordt geleidelijk nog wat verder naar het noordoosten geduwd door zachte oceaanlucht die vanaf het westen steeds dieper Europa binnendringt. De rest van de week wordt ons weer dan ook verder door deze lagedrukgebieden gedomineerd die in een stevige westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan binnenlopen. Gaandeweg de komende dagen bouwt zich boven het Iberisch Schiereiland een hogedrukgebied op dat ervoor zorgt dat storingen tijdens de overgang van oud naar nieuw een iets meer noordelijke koers gaan volgen, maar door nog verder toenemende druk vanaf de oceaan wordt dat hoog na nieuwjaar snel naar midden Europa geduwd en krijgen we dan weer meer invloed van storingen te verwerken. Ergens kort voor driekoningen zou daarbij dan een depressie pal door onze omgeving trekken waarachter er tijdelijk wat koudere lucht in de achterkamer van dat laag tot bij ons zou kunnen geraken. De westelijke stroming herpakt zich echter snel zodat er hoogstens sprake zal zijn van een kleine dip in de temperaturen, maar zicht op structureel winterweer lijkt er voor de komende weken niet in te zitten. De pluim toont mooi deze evolutie met eerst de nog zeer zachte dagen, daarna de geleidelijk afkoeling naar meer normale waarden en dan de tijdelijke dip kort voor en rond Drie Koningen waarna het zachte weer zich herpakt:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het nog wat zachter met opnieuw maxima rond 13, 14, lokaal zelfs even piekend tot rond de 15 graden. In de ochtend trekt nog een zwakke storing door onze omgeving waarbij er opnieuw wat lichte, verspreide regen kan vallen, maar veel zal het zeker niet zijn. Integendeel, heel weinig zelfs. In de namiddag lijken de droge perioden te gaan overheersen en zou eventueel zelfs al eens een knipoog van de zon mogelijk zijn. Er staat de hele dag een vrij forse zuidwestelijke wind die matig tot vrij krachtig waait boven land, aan zee zelfs af en toe krachtig.

Ook de nacht naar vrijdag wordt een zeer zachte nacht met minima die weer niet veel lager gaan uitkomen dan tot rond een tiental graden. Het blijft dan droog met enkele korte opklaringen.

Morgen:

Morgen, de laatste dag van het jaar, lijkt het grotendeels droog te kunnen blijven. Er is ook dan ruimte voor enkele korte en verspreide opklaringen bij erg hoge temperaturen. Die halen ook morgen nog gemakkelijk een 13 tot 14-tal graden.

De wissel van oud naar nieuw lijkt ook droog te kunnen verlopen en opnieuw erg zacht met minima rond een tiental graden.

Overmorgen:

Ook het nieuwe jaar start erg zacht met dubbele cijfers in de maxima tot een 12 à 13 graden. Het blijft op nieuwjaar grotendeels droog, al is een bui niet onmogelijk. Er lijken dan wel meer opklaringen te kunnen doorbreken. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel geleidelijk aan wat toe.

Tegen de avond zou het kunnen gaan regenen en ook de nacht verloopt regenachtig. Het blijft erg zacht.

Later:

Zondag start met regen. Vooral in de ochtend kan die per momenten intens zijn. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droger, al blijven perioden met regen zeker nog tot de mogelijkheden behoren. Het is nog altijd erg zacht met maxima rond 11-12 graden.

Samenvatting:

Vandaag is het meest zwaar bewolkt met vooral in de ochtend kans op een drupje regen. In de namiddag is het meest droog met een enkele schuchtere opklaring. Het blijft erg zacht met maxima rond 14 graden en een flink doorstaande zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 30 december, 09.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Kerstwensen: